Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
6.40

Osveženo pred

50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81
Dalmacija požar

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 6.40

50 minut

Brutalni prizori: "Turisti ne bežijo zaradi požara, ampak ker nimajo interneta" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,81

Poleg aktivnih požarov na območju Skradina in Tučepov, s katerimi se gasilci borijo že od torka, sta včeraj popoldne izbruhnila še dva požara, in sicer na območju Marine – Vrsina v Splitsko-dalmatinski županiji in pri Pakoštanih v Zadarski županiji. Najtežje je v Tučepih in Podgori. Požar pri Tučepih se je v sredo čez dan razplamtel in ogrožal hiše v Podgori. Županja Podgore Petra Radić je malo pred polnočjo potrdila, da so hiše obvarovane. 

Na požarišča v Dalmaciji prihajajo gasilci iz zagrebške, krapinsko-zagorske in sisaško-moslavaške županije, na pomoč kolegom v Splitsko-dalmatinsko županijo pa so odšli tudi člani dubrovniške interventne gasilske enote.

Pol ure pred polnočjo je gasilcem uspelo omejiti požar v zaselkih Šćekići in Marinovići, v Podgori pa je čez noč gasilo 317 gasilcev z Makarske riviere in celotne županije s 70 vozili, na pomoč pa so prišli tudi kolegi iz Dubrovniško-neretvanskega področja. Danes pričakujejo še okoli sto gasilcev s celine.

Po zadnjih informacijah je na vseh požariščih mirno in se požar ne širi naprej. Prva tako ni nihče od gasilcev poškodovan, je za 24sata povedal poveljnik Slavko Tucaković

Gasilci so na Facebooku objavili grozljivo fotografijo. Tako je bil sinoči videti požar v Podgori s Hvara.

Županja Podgore: Turisti bežijo, a ne zaradi požara, ampak ker nimajo interneta

Goste iz vil in hiš v Podgori so evakuirali, domačini pa so medtem v večini ostali in branili svoje domove. Ogenj se je hišam približal na dvajset metrov in segel do trideset metrov v višino.

Županja občine Podgora Petra Radić je povedala, da so evakuirali od trideset do štirideset ljudi, ki so bili nastanjeni v centru Podgore. "Velik del vasi je bil požgan, a vse hiše so bile obvarovane," je dejala Radićeva in dodala, da je nekoliko nenavadno, da večina turistov beži iz hiš in stanovanj, ker nimajo internetne povezave, in ne zaradi strahu pred ognjem.

V celotni Podgori še vedno ni elektrike, zato so prizori s požara v temi še bolj grozljivi, policija pa je prepovedala dostop do vasi, piše Slobodna Dalmacija.

Stavba Osnovne šole don Mihovila Pavlinovića je trenutno sprejemni center, kjer je na voljo petdeset postelj.

Fotogalerija
1
 / 6

 

Helikopter Cougar
Novice Helikopter Slovenske vojske na pomoč pri gašenju požarov v Severni Makedoniji
Požar
Novice Požar v Dalmaciji vse hujši: zublji ogrožajo Tučepe, Podgoro evakuirajo #video
Požar v Zadru
Novice Dalmacija v plamenih: izbruhnila dva požara, potekajo evakuacije #video

 

Ne spreglejte