Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2022,
7.23

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Natisni članek

pranje denarja korupcija pripor sodišče Bruselj zaslišanje Eva Kaili

Četrtek, 22. 12. 2022, 7.23

1 leto, 3 mesece

Kailijeva ostaja v priporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

3

Eva Kaili | Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, pa tudi pri njenem očetu, zasegla skupno 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike. | Foto Guliverimage

Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, pa tudi pri njenem očetu, zasegla skupno 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Foto: Guliverimage

Sodišče v Bruslju je nocoj odločilo, da mora grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili, v priporu v Belgiji ostati še mesec dni. Odvetniki Kailijeve se lahko na odločitev sodišča še pritožijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

44-letna Grkinja je vpletena v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta, ki je eden največjih v zgodovini parlamenta. V okviru preiskave so preiskovalci izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi, med njimi Kailijevo.

Ta je sicer danes po navedbah njenih odvetnikov na zaslišanju za zaprtimi vrati poudarila, da je nedolžna in da aktivno sodeluje s preiskavo ter zaprosila za izpustitev iz predkazenskega pripora pod elektronskim nadzorom. A sodišče je njeno prošnjo zavrnilo, je zvečer sporočilo bruseljsko tožilstvo.

Odvetnik Andre Risopulos je novinarjem v Bruslju povedal, da Kaili aktivno sodeluje s preiskavo belgijskega zveznega tožilstva in da je zaprosil za njeno izpustitev pod elektronskim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Risopulos je za belgijski časnik Le Soir tudi odločno zanikal, da je Kaili delno priznala krivdo in da je očeta prosila, naj skrije velike količine gotovine.

"Eva Kaili je nedolžna," pa je po današnjem zaslišanju izjavil njen drugi odvetnik Mihalis Dimitrakopulos. Glede izpustitve pod elektronskim nadzorom je dejal, da ni nevarnosti, da bi Kaili skušala pobegniti ali uničiti dokaze, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Stvari so težke, vendar imamo zelo močne pravne argumente, da jo spravimo na prostost," je ocenil in opozoril, da je dveletna hčerka Kailijeve brez obeh staršev, po poročanju grških medijev pa zanjo trenutno skrbita dedek in babica, starša Kaili. Po njegovih besedah je nekdanja podpredsednica parlamenta nesrečna in se počuti izdano s strani svojega partnerja, Francesca Giorgija.

Eva Kaili
Novice Podpredsednica EU-parlamenta očetu dejala, naj skrije denar

Osumljena vpletenosti enega največjih korupcijskih škandalov

Med pridržanimi sta bila tudi partner Kailijeve Francesco Giorgi ter nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj bruseljske nevladne organizacije Fight Impunity Antonio Panzeri. Njima je sodišče minuli teden že podaljšalo pripor.

Giorgi, sicer tudi asistent evropskega poslanca iz Italije, je minuli teden priznal, da je bil član omenjene nevladne organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vplivanje na odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje z denarjem teh držav. Zatrdil je, da je bil denar, ki so ga našli v stanovanju v Bruslju, kjer živita s Kailijevo, njegov. Enako trdi za denar, ki so ga našli v kovčku njenega očeta, ko so ga prijeli 9. decembra v Bruslju.

Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, kot tudi pri njenem očetu, zasegla skupno 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

 

Roberta Metsola
Novice Predsednica Evropskega parlamenta obljubila obsežne reforme
Eva Kaili
Novice Partner priprte Eve Kaili, ki je obtožena korupcije, naj bi priznal svojo vpletenost

Ne spreglejte