Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
12.53

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

10

Natisni članek

Evropski parlament Bruselj Eva Kaili

Torek, 20. 12. 2022, 12.53

1 leto, 4 mesece

Podpredsednica EU-parlamenta očetu dejala, naj skrije denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

10

Eva Kaili | Kailijeva je trenutno tako kot njen partner in nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. Njenega očeta so preiskovalci 9. decembra prijeli, ko je poskušal kovček, poln denarja, skriti v hotelu v Bruslju. Jutri naj bi jo na sodišču znova zaslišali. | Foto Guliverimage

Kailijeva je trenutno tako kot njen partner in nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. Njenega očeta so preiskovalci 9. decembra prijeli, ko je poskušal kovček, poln denarja, skriti v hotelu v Bruslju. Jutri naj bi jo na sodišču znova zaslišali.

Foto: Guliverimage

Poslanka socialistov in demokratov (S&D) in zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili je deloma priznala vpletenost v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. Grkinja naj bi med drugim priznala, da je očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine, poročata belgijski Le Soir in italijanska La Repubblica.

Kailijeva naj bi priznala tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem.

Giorgi je pretekli četrtek priznal, da je bil član organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje denarja omenjenih držav.

Nina Gregori
Novice Olaf sprožil preiskavo proti agenciji EU, ki jo vodi Slovenka

V priporu v Belgiji

Odvetnik Kailijeve Andre Risopoulos je v odgovoru na vprašanja omenjenih časnikov dejal, da je ogorčen nad tem, da sta imela dostop do dokumentov preiskovalnega sodnika. Ob tem pa ni potrdil, da so bile izjave Kailijeve delno priznanje, poročanje časnikov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kailijeva je sicer trenutno tako kot njen partner in nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. Njenega očeta so preiskovalci 9. decembra prijeli, ko je poskušal kovček, poln denarja, skriti v hotelu v Bruslju. Jutri naj bi jo na sodišču znova zaslišali.

Zasegli 1,5 milijona evrov

Korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta je sicer eden največjih v zgodovini parlamenta. V okviru preiskave so preiskovalci izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, ter pridržali več ljudi.

Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, pa tudi pri njenem očetu, zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Nekdanji evropski komisar Avramopulos potrdil plačila nevladne organizacije Fight Impunity

Nekdanji evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je v ponedeljek izjavil, da mu je nevladna organizacija Fight Impunity, ki je v središču korupcijskega škandala glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta, med februarjem 2021 in februarjem 2022 plačala 60 tisoč evrov, poroča bruseljski časnik Politico.

"Moje sodelovanje v organizaciji Fight Impunity je bilo od vsega začetka popolnoma brez izvršilnih ali vodstvenih odgovornosti," je v izjavi za grško državno tiskovno agencijo AMNA dejal Avramopulos, ki je položaj komisarja zasedal med letoma 2014 in 2019.

Kot je dejal, je 10. decembra 2020 od neodvisnega etičnega odbora Evropske komisije prejel dovoljenje za prevzem funkcije v organizaciji in je med februarjem 2021 in februarjem 2022 prejel prijavljeni honorar v višini približno 60 tisoč evrov.

Povedal je, da je prejemal mesečno plačilo v višini 5.000 evrov, to pa je bilo v skladu z grško zakonodajo prijavljeno in obdavčeno v Grčiji. Njegov mesečni neto dohodek je tako znašal okoli 3.750 evrov.

Kot člani "častnega odbora" organizacije za boj proti nekaznovanosti so bili poleg Avramopulosa navedeni tudi nekdanja vodja zunanje politike EU Federica Mogherini, nekdanji francoski premier Bernard Cazeneuve, italijanska senatorka Emma Bonino in nekdanja evropska poslanka Cecilia Wikström. Med njimi je bila še poslanka Evropskega parlamenta Isabel Santos.

Plin. EU. Rusija. Nord stream.
Novice V Bruslju dosegli dogovor o omejevanju cen plina. Minister Kumer zadovoljen.
evropski parlament
Novice EU Ukrajini odobrila še 500 milijonov evrov posojila
Ne spreglejte