SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj sprožil postopek proti Madžarski zaradi kršitev pravic oseb LGBTIQ

0,40

termometer

protesti madžarska LGBT
Foto: Reuters

Evropska komisija je danes sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ. Postopek se nanaša na pred kratkim sprejeti zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Komisija je postopek proti Madžarski sprožila zaradi pred kratkim sprejetega zakona, ki po njenem mnenju diskriminira osebe LGBTIQ. Zakon mladoletnim prepoveduje ali omejuje dostop do vsebin o samoidentificiranju z drugačno identiteto kot tisto, ki ustreza spolu ob rojstvu, in vsebin o spremembi spola ali homoseksualnosti ter uvaja opozorilo na otroških knjigah z vsebinami o LGBTIQ, je v obrazložitvi zapisala komisija.

"Evropa nikoli ne bo dovolila stigmatizacije delov naše družbe: naj bo to zaradi tega, koga imajo radi, zaradi njihove starosti, narodnosti, političnega mnenja ali verskega prepričanja," je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v svojem nedavnem nastopu v Evropskem parlamentu.

EU zastava Novice Je to razkol, zaradi katerega lahko EU razpade?

Postopek tudi proti Poljski

Madžarski parlament je sporni zakon sprejel sredi junija, veljati pa je začel pretekli četrtek. Sprejetje zakona je v EU sprožilo številne kritike in pozive po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo junijski vrh EU, Evropski parlament pa je prejšnji teden sprejel resolucijo, v kateri je najostreje obsodil omenjeni zakon.

Komisija je zaradi kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ danes sprožila postopek tudi proti Poljski. Več občin in regij na Poljskem je namreč od leta 2019 sprejelo resolucije o razglasitvi t. i. območij brez ideologije LGBTIQ.

parada ponosa, Maribor Novice Parada ponosa v Mariboru s poudarkom na solidarnosti

Dva meseca časa, da se ustrezno odzovejo

Komisija je zaskrbljena, da bi te odločitve lahko kršile zakonodajo EU o nediskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti. Bruselj je sprožil postopek, ker meni, da poljske oblasti niso v celoti in ustrezno odgovorile na poizvedovanje komisije glede narave in učinka omenjenih resolucij, piše v danes objavljenem sporočilu.

Madžarska in Poljska imata zdaj dva meseca časa, da se ustrezno odzoveta. Če se ne bosta, lahko komisija postopek nadaljuje z drugim opominom, ki se imenuje obrazloženo mnenje. Če odziv še vedno ni zadovoljiv, lahko zadevo napoti na Sodišče EU.

Viktor Orban Novice Orban: Aktivistom LGBTIQ ne bomo dovolili vstopa v šole

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin