Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
11.42

Osveženo pred

48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
vlada Izrael Evropska unija Bruselj sankcije Josep Borrell

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 11.42

48 minut

Borrell predlaga sankcioniranje izraelskih ministrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Josep Borrell | Izraelska vojska je od oktobra lani v Gazi ubila najmanj 40.602 Palestinca, vključno z 68 v zadnjih 24 urah, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. | Foto Reuters

Izraelska vojska je od oktobra lani v Gazi ubila najmanj 40.602 Palestinca, vključno z 68 v zadnjih 24 urah, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Foto: Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju dejal, da je predlagal uvedbo sankcij proti članom izraelske vlade, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Borrell naj bi želel sankcionirati skrajno desna ministra Bezalela Smotriča in Itamarja Ben-Gvira. Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon se zavzema za sankcije proti Izraelu, pozvala je k takojšnjemu premirju v Gazi in obsodila novo izraelsko vojaško ofenzivo na Zahodnem bregu.

Borrell je poudaril, da na današnjem zasedanju ne bodo sprejemali odločitev na to temo, a je pojasnil, da je sprožil postopke z namenom odpiranja razprave o tem, če bi bile države članice pripravljene na seznam sankcioniranih oseb vključiti izraelske ministre.

Po virih dpa je Borrellov predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gviru.

Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem. Oba sta močna zagovornika nezakonitega naseljevanja zasedenih palestinskih ozemelj, vključno z Gazo. V luči trajajoče izraelske ofenzive na palestinsko enklavo sta oba prav tako predlagala omejevanje ali popolno zaustavitev dobav pomoči tamkajšnjemu civilnemu prebivalstvu.

Naseljevanje zasedenih ozemelj in omejevanje dobav humanitarne pomoči v Gazo sta sicer v skladu s trenutnimi politikami izraelske vlade na čelu s premierjem Benjaminom Netanjahujem, a sta omenjena ministra v svojih stališčih in predlogih še bolj radikalna.

Fajonova v Bruslju s pozivom k sankcijam proti Izraelu in premirju v Gazi

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon bo na današnjem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju pozvala k takojšnjemu premirju v Gazi, obsodila pa bo tudi novo izraelsko vojaško ofenzivo na Zahodnem bregu in se zavzela za sankcije proti Izraelu.

Ob prihodu na zasedanje v Bruslju je poudarila, da so razmere v regiji Bližnjega vzhoda, še posebej spričo humanitarne katastrofe v Gazi, "močno zaskrbljujoče".

"Pozvala bom k nujnemu začasnemu premirju, k premorom, da bi lahko izvedli cepilne akcije za zaščito otrok proti boleznim," je povedala. Zagotovila je, da bo Slovenija nadaljevala svoja prizadevanja za končanje vojne v Gazi, zaščito civilistov, izpustitev talcev in rešitev dveh držav, da bi pridobili čim večje število zaveznikov za priznanje Palestine.

Kot je še dejala Fajonova, tudi vabilo nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni na Blejski strateški forum (BSF), ki je v minulih dneh naletelo na kritike stranke Levica in civilnodružbenih gibanj, ne spreminja stališča Slovenije do vojne v Gazi. Prav tako ni v nasprotju s priznanjem Palestine.

"Blejski strateški forum je platforma, ki naj bi združevala različna mnenja in sooblikovala neke poglede na prihodnost. Tako da jaz upam, da se bodo te strasti umirile. Mi se pogovarjamo z vsemi stranmi, v nobenem primeru pa to ne spreminja stališča Slovenije do konflikta v Gazi," je poudarila.

"Tudi danes bom dodatno jasno obsodila Izrael zaradi nove vojaške ofenzive na Zahodnem bregu, pozvala k zaostrovanju sankcij zoper Izrael in k takojšnjemu premirju, zaustavitvi vojne, zaustavitvi pobijanja civilistov in pa zaščiti otrok," je še povedala Fajonova.

Slovenija bo po njenih besedah konfliktom po svetu in zaščiti civilistov veliko pozornosti namenila tudi v okviru svojega enomesečnega predsedovanja Varnostnemu svetu Združenih narodov, ki ga bo uradno prevzela 1. septembra.

Kuleba pozval zaveznike Ukrajine k pospešitvi dobav sistemov zračne obrambe

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v Bruslju napovedal, da bo zaveznike pozval k pospešitvi dobav sistemov zračne obrambe za ukrajinsko vojsko. Pozval pa jih bo tudi k odpravi omejitev, ki so jih zahodne zaveznice Kijevu postavile glede uporabe orožja za napade v Rusiji.

"Aprila je bila napovedana dobava več sistemov patriot, do katere še ni prišlo. Vse naše partnerje, ki so se zavezali, da bodo te sisteme dobavili, bom pozval, naj to končno tudi storijo," je Kuleba dejal novinarjem ob prihodu na neformalno zasedanje ministrov v Bruslju.

Ukrajina si že dlje časa prizadeva pridobiti naprednejše zahodne sisteme zračne obrambe, kot sta ameriški patriot ali italijanski SAMP/T. Dobavo tovrstnih sistemov je Kijevu obljubilo več držav, pri čemer Kuleba meni, da so obdobja med napovedmi in dejanskimi dobavami pogosto odločno predolga.

"Ne moreš vedeti, na kaj se lahko zaneseš in na kaj ne. To škodi vojaškemu načrtovanju," je še dejal ukrajinski zunanji minister.

Josep Borrell
Novice Borrell ukrajinsko ofenzivo v regiji Kursk označil za hud udarec za Putina
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu provocira z resolucijo o Palestini kot eksistenčni grožnji?
Ne spreglejte