Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2024,
15.07

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Evropska unija priznanje Vojna v Izraelu Palestina Izrael Josep Borrell Benjamin Netanjahu

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 15.07

7 minut

Netanjahu provocira z resolucijo o Palestini kot eksistenčni grožnji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Benjamin Netanjahu | Izraelsko resolucijo o nepriznanju države Palestine lahko razumemo kot provokacijo pred obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ZDA, ki so načelno naklonjene rešitvi dveh držav. | Foto Reuters

Izraelsko resolucijo o nepriznanju države Palestine lahko razumemo kot provokacijo pred obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ZDA, ki so načelno naklonjene rešitvi dveh držav.

Foto: Reuters

Evropska unija obžaluje četrtkovo resolucijo izraelskega parlamenta o nasprotovanju ustanovitvi palestinske države, tudi če bi bil to del dogovora z izraelskimi oblastmi, je sporočil urad visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. "V mednarodni skupnosti obstaja trdno soglasje, da je rešitev dveh držav edina trajno vzdržna rešitev, ki bo zagotovila mir in varnost na Bližnjem vzhodu," so sporočili iz Borrellovega urada. Medtem je Meddržavno sodišče (ICJ) odločilo, da izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo.

Dodali so, da Evropska unija poudarja svojo neomajno zavezanost trajnemu miru v skladu z ustreznimi resolucijami Varnostnega sveta ZN.

Veljavne so le meje iz leta 1967

EU ne bo priznala nobenih sprememb meja iz leta 1967, razen če se o tem dogovorita obe strani. Ob tem bo še naprej sodelovala z mednarodnimi in regionalnimi partnerji pri oživljanju političnega procesa, ki bo privedel do palestinske državnosti, so še zapisali.

Evropska unija ne bo priznala nobenih sprememb meja iz leta 1967, razen če se o tem dogovorita obe strani, so sporočili iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. | Foto: Guliverimage Evropska unija ne bo priznala nobenih sprememb meja iz leta 1967, razen če se o tem dogovorita obe strani, so sporočili iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. Foto: Guliverimage

Država Palestina je eksistenčna grožnja

"Vzpostavitev palestinske države v osrčju izraelske dežele bi pomenila eksistenčno grožnjo izraelski državi in njenim državljanom, nadaljevanje izraelsko-palestinskega konflikta in destabilizacije regije," je med drugim zapisano v resoluciji izraelskega parlamenta.

Netanjahu provocira

Resolucijo je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa mogoče razumeti tudi kot izraelsko provokacijo pred obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ZDA, ki so načelno naklonjene rešitvi dveh držav. Netanjahu naj bi prihodnji teden nagovoril ameriški kongres, prednostna tema obiska bo zlasti vojna v Gazi.

Zgodovinska odločitev Meddržavnega sodišča o okupaciji Palestine?

Izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo in jo je treba čim prej končati, je v postopku o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinskih ozemelj odločilo Meddržavno sodišče (ICJ). Mnenje sodišča sicer ni pravno zavezujoče, a bo kljub temu okrepilo pritisk na Izrael v času, ko ta vodi vojno v Gazi. Palestinsko predsedstvo je odločitev označilo za zgodovinsko, medtem ko jo je izraelski premier Benjamin Netanjahu označil za lažno.

Generalna skupščina Združenih narodov je ICJ leta 2022 zaprosila za mnenje o pravnih posledicah, ki izhajajo iz politik in praks Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. V postopku je sodelovalo več kot 50 držav, med njimi tudi Slovenija, ki je februarja poudarila, da pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe ni mogoče izpodbijati.

Izrael palestinska ozemlja okupira že od leta 1967 dalje. Vojska se je sicer leta 2005 umaknila iz Gaze, ob tem pa izpraznila nezakonite judovske naselbine. Do aktualne vojne v Gazi je Izrael ohranjal blokado enklave, tam pa tudi redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih izraelskih naseljencev pa je naraslo na 700 tisoč.

Postopek, o katerem je danes razsojal ICJ, je sicer ločen od tožbe Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je v tem primeru januarja med drugim odločil, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom in preprečiti genocid v Gazi.

Palestinsko predsedstvo je odločitev Meddržavnega sodišča označilo za zgodovinsko. "To je najvišji sodni organ na svetu, ki je predstavil zelo podrobno analizo dolgotrajne izraelske okupacije in kolonizacije palestinskega ozemlja, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom," ocenjuje državna sekretarka palestinskega zunanjega ministrstva v Ramali Varsen Agabekian Šahin.

"Judovsko ljudstvo ni okupator na svoji zemlji, ne v naši večni prestolnici Jeruzalemu ne v dediščini naših prednikov v Judeji in Samariji. Nobena lažniva odločitev v Haagu ne bo izkrivila te zgodovinske resnice, prav tako pa ni mogoče izpodbijati zakonitosti izraelskih naselbin v vseh delih naše domovine," je poudaril izraelski premier Netanjahu.

Gaza
Novice Gutteres: Zdaj je čas za politični pogum in končanje vojne v Gazi
palestinska pesnica Hanan Awwad
Novice Izraelski vojaki pretepli palestinsko pesnico Hanan Awwad in jo zmerjali s teroristko
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu kljub opozorilom pozval k stopnjevanju pritiska na Hamas
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski parlament zavrnil priznanje Palestine, Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo
Fifa
Sportal Fifa prestavila odločitev o sankcijah zoper Izrael
Ne spreglejte