Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2024,
7.37

Osveženo pred

1 ura, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Boris Novak Hanan Awwad napad okupacija izraelska vojska Palestinci

Torek, 16. 7. 2024, 7.37

1 ura, 39 minut

Izraelski vojaki pretepli palestinsko pesnico Hanan Awwad in jo zmerjali s teroristko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,69
palestinska pesnica Hanan Awwad | Izraelski vojaki so fizično napadli palestinsko pesnico in predsednico Palestinskega centra PEN Hanan Awwad, eno izmed najvidnejših osebnosti sodobne palestinske književnosti.  | Foto STA

Izraelski vojaki so fizično napadli palestinsko pesnico in predsednico Palestinskega centra PEN Hanan Awwad, eno izmed najvidnejših osebnosti sodobne palestinske književnosti.

Foto: STA

Izraelski vojaki so fizično napadli palestinsko pesnico in predsednico Palestinskega centra PEN Hanan Awwad, eno izmed najvidnejših osebnosti sodobne palestinske književnosti. V Mednarodnem PEN so izrazili zgroženost nad brezobzirnim ustrahovanjem, poniževanjem in fizičnim nasiljem vojakov. Po njihovih besedah so to "strahopetna dejanja, ki jih ne smemo dopuščati".

Mednarodni PEN je pozval k odgovornosti in izrazil solidarnost s književnico in z vsemi palestinskimi literati, ki živijo pod izraelsko okupacijo in se vsak dan soočajo z grožnjami in nasiljem. "Še naprej pozivamo k prenehanju okupacije palestinskih ozemelj in potekajoče vojne v Gazi," je poudaril predsednik mednarodnega PEN Burhan Sonmez.

Zmerjali so jo s teroristko, jo brcali in tepli

Awwad je Mednarodnemu PEN sporočila, da je bila fizično napadena in ponižana, ko so jo izraelski vojaki ustavili in pridržali. Vozila se je domov z izvodi svojih knjig. Ko so jih vojaki videli, so njo in avtomobil preiskali. Ob tem so jo zmerjali s teroristko in ji grozili s stavki, kot je: "Teroristi, kot ste vi, morajo umreti in želim si, da bi lahko glede tega kaj storil."

V času štiriurnega pridržanja so jo večkrat brcnili in udarili, zasliševali pa so jo o vsebini njenih besedil. Po njeni oceni jih je razjezil uvod ene izmed njenih knjig, v kateri je predstavila svojo biografijo in razmišljala o dolgi zgodovini osvobodilnega boja Palestincev. Vojaki so ji zasegli knjige in ji izdali poziv, naj se zglasi na izraelski policijski postaji zaradi preiskave, in sicer zaradi podpiranja Palestine in hujskanja proti Izraelu. Med pridržanjem so ji vojaki uničili fotografijo kultnega palestinskega pisatelja in pesnika Mahmuda Darviša ter ji zasegli in poteptali palestinski šal.

Bila je Arafatova svetovalka, ustanovila palestinski PEN

Leta 1951 v Jeruzalemu rojena Hanan Awwad je ena izmed najvidnejših osebnosti sodobne palestinske književnosti. Študirala je književnost na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, na Oxfordu ter na univerzi McGill v Kanadi, nato pa poučevala in vodila oddelka za kulturne študije ter za humanistiko na palestinski univerzi Abu Dis.

Več let je bila svetovalka za kulturo voditelja palestinskega gibanja El Fatah Jasserja Arafata. Objavila je več pesniških zbirk in esejev. V okviru Mednarodnega PEN je izborila ustanovitev Palestinskega PEN centra. Kot njegova predsednica je bila večkrat prisotna in tudi dejavno sodelovala na konferencah Slovenskega in Mednarodnega PEN na Bledu, je sporočil član Slovenskega centra PEN in književnik Boris A. Novak.

Ne spreglejte