Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
11.23

Osveženo pred

2 dneva, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Antonio Guterres žrtve vojna Izrael Gaza

Sobota, 13. 7. 2024, 11.23

2 dneva, 21 ur

Gutteres: Zdaj je čas za politični pogum in končanje vojne v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Antonio Guterres, generalni sekretar ZN | "Zdaj je čas, da se konča grozljiva vojna v Gazi, najprej s takojšnjo humanitarno prekinitvijo ognja ter takojšnjo in brezpogojno izpustitvijo vseh talcev. Skrajni čas je, da strani pokažeta politični pogum in politično voljo ter končno dosežeta dogovor," je zapisal Guterres na omrežju X. | Foto Reuters

"Zdaj je čas, da se konča grozljiva vojna v Gazi, najprej s takojšnjo humanitarno prekinitvijo ognja ter takojšnjo in brezpogojno izpustitvijo vseh talcev. Skrajni čas je, da strani pokažeta politični pogum in politično voljo ter končno dosežeta dogovor," je zapisal Guterres na omrežju X.

Foto: Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je znova pozval h končanju vojne v Gazi, takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in izpustitvi vseh talcev, ki jih je pridržalo islamistično gibanje Hamas. Po njegovi oceni je skrajni čas za politični pogum in dosego dogovora. Izraelski napadi na Gazo se medtem nadaljujejo tudi danes.

"Zdaj je čas, da se konča grozljiva vojna v Gazi, najprej s takojšnjo humanitarno prekinitvijo ognja ter takojšnjo in brezpogojno izpustitvijo vseh talcev. Skrajni čas je, da strani pokažeta politični pogum in voljo ter končno dosežeta dogovor," je zapisal Guterres na omrežju X.

Izraelski napadi na Gazo se tudi danes nadaljujejo. Po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa je med zračnim napadom v kraju Deir el-Balah v osrednjem delu Gaze umrlo najmanj pet ljudi, med njimi dva otroka, več je bilo ranjenih.

V napadu na begunsko taborišče ranjenih vsaj deset ljudi

Izraelske sile so izvedle tudi zračni napad na hišo v begunskem taborišču Nuseirat, v katerem je bilo ranjenih vsaj deset ljudi, obstreljevale so tudi severni del begunskega taborišča, poroča Wafa.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi umrlo več kot 38.345 ljudi. Še 88.295 ljudi je bilo ranjenih.

V izraelskih napadih na jugu Gaze več deset mrtvih

V izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče v naselju Al Mawasi v bližini mesta Han Junis na jugu Gaze je bilo danes ubitih najmanj 20 ljudi, več kot 90 je ranjenih, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V izjavi, v kateri je sporočilo število žrtev, je ministrstvo obsodilo "brutalen pokol" in navedlo, da so številne ranjene prepeljali v bolnišnico Naser v mestu Han Junis.

Predstavnik agencije za civilno zaščito v Gazi Mahmud Bassal pa je opozoril, da številnih žrtev zaradi obstreljevanja izraelskih sil ni bilo mogoče doseči.

"Še vedno veliko trupel leži po ulicah, pod ruševinami in okoli šotorov razseljenih ljudi, do katerih ni mogoče priti zaradi silovitega obstreljevanja izraelske vojske," je dejal.

Katarska televizija Al Jazeera medtem poroča, da je bilo v izraelskih napadih na Al Mawasi ubitih več kot 50 ljudi, še več deset pa je bilo ranjenih. Izraelske sile so sicer to območje označile za varno območje, poroča Al Jazeera.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v enklavi umrlo več kot 38.345 ljudi, več kot 88.000 je bilo ranjenih.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes znova pozval h končanju vojne v Gazi, takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in izpustitvi vseh talcev s strani islamističnega gibanja Hamas. Po njegovi oceni je skrajni čas za politični pogum in dosego dogovora.

Gaza
Novice V izraelskih napadih ponoči ubitih najmanj 30 ljudi
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Tudi zaradi Srebrenice ustaviti genocid v Gazi
Ne spreglejte