Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 3. 2024,
11.15

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

Natisni članek

viralka Vladimir Putin volitve Rusija

Četrtek, 21. 3. 2024, 11.15

1 mesec

Bizaren prizor iz Rusije: se tako goljufa na volitvah? #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

Na posnetkih varnostne kamere na enem od volišč v ruskem Sankt Peterburgu sta se znašli ženski, ki sta v volilno skrinjico podtaknili več listov papirja, domnevno glasovnic, nato pa skrinjico še premetavali, da bi glasovnice premešali. 

Zgornji in spodnji videoposnetek je med ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so potekale pretekli konec tedna, ujela varnostna kamera na volilnem mestu številka 5 na volišču 260, ki je bilo v eni od šol v Sankt Peterburgu, je razkril preiskovalni portal Agentstvo, ki ga vodi Roman Badanin. Gre za novinarja, ki je zaradi pogoste kritične drže do ruskih oblasti in oligarhov, povezanih z Vladimirjem Putinom, med drugim je preiskoval tudi njegovo hčerko in njenega moža, leta 2018 zaradi lastne varnosti zapustil Rusijo in se preselil v ZDA.

Najprej na kolenih, nato še na hrbtu

Prvi videoposnetek prikazuje žensko, ki se po kolenih prikrade do volilne skrinjice in vanjo začne vstavljati liste papirja, domnevno glasovnice. Z videoposnetka je razvidno, da je varnostnik, ki je v sosednjem prostoru, celo videl žensko, ki se ukvarja z volilno skrinjico, a ni ukrepal. Prvi ženski se nato pridruži še druga in skupaj nadaljujeta z vstavljanjem listov v volilno skrinjico.

Nato sledi bizaren prizor. Prva ženska se uleže na tla volišča in nase prevrne volilno skrinjico, domnevno z namenom, da bi premešala glasovnice v njej:

Kot poroča Agentstvo, resničnost posnetkov dokazujejo elementi v prostoru, ki se skladajo s fotografijami istega volišča, ki so bile objavljene na družbenih omrežjih in ruskih medijih.

Putin uradno zmagal. Napoveduje ukrepe zoper volivce, ki so oddali neveljavne glasovnice

Ruska volilna komisija je danes Vladimirja Putina uradno razglasila za zmagovalca nedavnih predsedniških volitev. Osvojil je namreč 87,28 odstotka glasov ob 77,49-odstotni volilni udeležbi. Po uradni razglasitvi zmage se je Putin zahvalil Rusom za njihovo podporo in obljubil, da bo naredil vse, da upraviči njihovo zaupanje.

Vodja volilne komisije Ela Pamfilova je ob tem zavrnila kritike Zahoda, češ da volitve niso bile niti svobodne niti poštene. Prepričana je, da so bile ne le poštene temveč tudi konkurenčne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Putina so kandidirali še trije politiki, ki pa niso predstavljali prave konkurence in so prejeli med tri in štiri odstotke glasov. "Gre za drugačno opozicijo. Ne strinjajo se z vsem in stvari kritizirajo. So pa vseeno proruski," je dodala.

Tridnevne volitve, ki so potekale tudi v zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson ter na polotoku Krim, sta zaznamovala okrepitev ukrajinskih napadov in vandalizem na voliščih. Po navedbah Pamfilove je bilo 30 volilnih skrinjic politih z zeleno barvo, a so jih večino uspeli rešiti.

Putin je medtem v prvem odzivu kmalu po zaprtju volišč v nedeljo dejal, da izidi kažejo, da Rusi zaupajo njegovemu vodstvu. Napovedal je tudi ukrepanje zoper ljudi, ki so oddali neveljavne glasovnice. "S takšnimi ljudmi se je treba soočiti," je dodal.

Agentstvo navaja tudi vir iz stranke Pravična Rusija - Za resnico, katere pripadnica naj bi bila članica volilne komisije na istem volilnem mestu in kjer naj bi ugotovili, da se število glasovnic, oddanih v petek zvečer, ni skladalo s številom glasovnic, oddanih v soboto zjutraj.

Vladimir Putin je na volilnem mestu številka pet, kjer se je po kolenih plazila in z volilno skrinjico po tleh valjala neznana ženska, sicer prejel 81,28 odstotka glasov, so na družbenem omrežju X še zapisali pri Agentstvu. 

Oglejte si še:

Ukrajina
Novice V Ukrajini že tudi zahodni vojaki
ruski predsednik Vladimir Putin je glasoval
Novice V Rusiji drugi dan volitev presegli 50-odstotno volilno udeležbo
Rusija volitve
Novice Eksplozije na volitvah v Rusiji: na volišča mečejo molotovke, zažigajo kabine in glasovnice

 

Ne spreglejte