Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
7.41

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

Natisni članek

Joe Biden Vladimir Putin Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija Vojna v Ukrajini

Torek, 11. 7. 2023, 7.41

8 mesecev

503. DAN VOJNE V UKRAJINI

Šojgu zagrozil z uporabo kasetnega orožja: "Naše je veliko učinkovitejše"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28
Sergej Šojgu | "Treba je opozoriti, da ima Rusija kasetno strelivo v uporabi za vse priložnosti in je veliko bolj učinkovito od ameriškega," je izjavil Sergej Šojgu. | Foto Reuters

"Treba je opozoriti, da ima Rusija kasetno strelivo v uporabi za vse priložnosti in je veliko bolj učinkovito od ameriškega," je izjavil Sergej Šojgu.

Foto: Reuters

"V primeru, da ZDA Ukrajini dobavijo kasetno strelivo, bodo ruske oborožene sile prisiljene uporabiti podobno orožje proti oboroženim silam Ukrajine," je opozoril ruski obrambni minister Sergej Šojgu in dodal, "da ima Rusija kasetno strelivo v uporabi za vse priložnosti in je veliko učinkovitejše od ameriškega."

Pregled pomembnejših dogodkov dneva 

19.14 
Šojgu: Če bodo Ukrajinci dobili kasetno strelivo, bomo prisiljeni uporabiti podobno orožje
13.54 Zelenski: V Natu ni pripravljenosti niti za povabilo niti za članstvo Ukrajine
13.26 Kremelj: Vstop Švedske v Nato bo imel negativne posledice za varnost Rusije
12.06 Francija bo Ukrajini dostavila rakete dolgega dosega scalp
8.45 V Rusiji odprli alternativo trgovini Ikea
7.01 Kijev in Odesa znova tarči ruskega napada z droni
6.25 Zasedanje voditeljev Nata: na mizi trije vidiki nadaljnje podpore Ukrajini

19.14 Šojgu: Če bodo Ukrajinci dobili kasetno strelivo, bomo prisiljeni uporabiti podobno orožje

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da bo Moskva prisiljena uporabiti "podobno orožje" proti ukrajinskim silam, če bodo ZDA Ukrajini dobavile kasetne bombe. "V primeru, da ZDA Ukrajini dobavijo kasetno strelivo, bodo ruske oborožene sile prisiljene uporabiti podobno orožje proti oboroženim silam Ukrajine," je opozoril Šojgu.

"Treba je opozoriti, da ima Rusija kasetno strelivo v uporabi za vse priložnosti in je veliko učinkovitejše od ameriškega," je izjavil Sergej Šojgu.

Američani so prejšnji teden napovedali, da bodo Ukrajincem dobavili splošno prepovedano kasetno strelivo za ukrajinsko protiofenzivo proti ruskim silam.

13.54 Zelenski: V Natu ni pripravljenosti niti za povabilo niti za članstvo Ukrajine

Zdi se, da v zavezništvu ni pripravljenosti niti za povabilo niti za članstvo Ukrajine v Natu, je danes opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter ostro kritiziral Natovo negotovost in šibkost glede dodelitve časovnega okvirja za povabilo Ukrajine v zavezništvo. Opozoril je, da bo ta negotovost Rusijo motivirala za nadaljevanje nasilja.

"Na poti v Vilno smo prejeli signale, da se o določenih stvareh razpravlja brez Ukrajine," je na Twitterju zapisal Zelenski in pojasnil, da se te razprave nanašajo zgolj na povabilo Ukrajine v Nato.

"Zdi se, da ni pripravljenosti niti za povabilo Ukrajine v Nato niti za njeno članstvo v zavezništvu. To pa pomeni, da se pušča priložnost za barantanje o članstvu v pogajanjih z Rusijo," je dejal in opozoril tudi na nejasno formulacijo pogojev za povabilo Ukrajine v zavezništvo. "Ta negotovost je šibkost. In o tem bom odkrito razpravljal na vrhu," je še dodal.

Še pred današnjim začetkom vrha Nata v Vilni so sicer nekatere zaveznice že obljubile dodatno vojaško pomoč Ukrajini. Na vrhu pa si bodo prizadevale okrepiti tudi politične vezi z Ukrajino, in sicer z vzpostavitvijo Sveta Nato-Ukrajina.

Ustanovno zasedanje sveta je predvideno za sredo, udeležil pa naj bi se ga tudi Zelenski. Ta je sicer že v ponedeljek znova pozval članice zavezništva, naj dajo Ukrajini jasen signal glede perspektive članstva. Zaveda pa se, da Ukrajina ne bo postala članica Nata, dokler na njenem ozemlju poteka vojna.

13.26 Kremelj: Vstop Švedske v Nato bo imel negativne posledice za varnost Rusije

Vstop Švedske v zvezo Nato bo imel negativne posledice za varnost Rusije, so danes v odzivu na ponedeljkovo zeleno luč Turčije skandinavski državi za vstop v zavezništvo sporočili iz Kremlja. Ob tem so napovedali, da bo Rusija sprejela protiukrepe, tako kot je to storila ob aprilskem vstopu Finske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vstop Švedske v Nato bo imel zagotovo negativne posledice za varnost Rusije, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in napovedal, da bo Rusija v odgovor sprejela protiukrepe, kot je to storila aprila v primeru Finske.

Po njegovih besedah mora Turčija, ki je blizu Rusiji, kot članica Nata izpolniti svoje obveze, Moskva pa zelo dobro razume razmere. "Med nami so razlike, ki jih ne skrivamo. Toda del naših odnosov je v interesu obeh držav, kar nam zadošča," je dodal Peskov.

12.06 Francija bo Ukrajini dostavila rakete dolgega dosega scalp

Francija bo Ukrajini dostavila rakete dolgega dosega scalp, je danes ob prihodu na vrh Nata v Vilni povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Še večjo zavezo o novi pomoči je dala Nemčija, ki bo po navedbah nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa Ukrajini dala vojaško opremo v vrednosti 700 milijonov evrov.

Obrambno ministrstvo v Berlinu je potrdilo, da bo ukrajinska vojska od bundeswehra prejela dodatnih 40 pehotnih bojnih vozil tipa marder, 25 tankov tipa leopard, še pet oklepnih vozil in dve izstrelišči za raketni sistem patriot.

Ob tem si Ukrajina lahko od Nemčije obeta še 20 tisoč kosov topniškega streliva, brezpilotne letalnike in sredstva za obrambo pred njimi ter mine, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Scholz ob prihodu na vrh Nata tega paketa pomoči sicer ni omenjal. Namesto tega je napovedal, da bodo države članice G7 dale skupno izjavo v zvezi z varnostnimi zavezami za Ukrajino.

Tako kot nemški tanki in oklepna vozila tudi francoske rakete scalp za ukrajinske sile ne bodo novost, saj že uporabljajo rakete tega tipa, ki jim jih je dobavila Velika Britanija. To orožje, ki sta ga skupaj razvila London in Pariz, na Otoku sicer nosi ime storm shadow.

Macron je nakazal, da se je Ukrajina zavezala, da bo rakete uporabljala le za obrambo svojega ozemlja. Predsednik ob tem ni povedal, koliko raket bodo dobavili Kijevu, kot poroča AFP, pa naj bi francoska vojska razpolagala z arzenalom manj kot 400 raket scalp.

Te rakete z dosegom do 250 kilometrov je po trditvah ruskih okupacijskih oblasti ukrajinska vojska uporabila pri nedavnem napadu na enega od mostov, ki povezuje regijo Herson s polotokom Krim.

8.45 V Rusiji odprli alternativo trgovini Ikea

Rusijo je od začetka invazije na Ukrajino zapustilo več mednarodnih podjetij, med drugimi tudi priljubljeni švedski trgovec s pohištvom Ikea. Rusi so zdaj ustvarili svojo alternativo trgovini Ikea z imenom Good Lakk. Lakk je sicer tudi ime linije izdelkov švedskega trgovca.  

Pohištvo proizvajajo v štirih ruskih in beloruskih tovarnah, ki so bile pred tem v lasti Ikee. Prvo trgovino Good Lakk so odprli v nakupovalnem središču v Moskvi, kjer je mogoče kupiti okoli 25 odstotkov izdelkov, večina pa je na voljo na spletu. 

7.01 Kijev in Odesa znova tarči ruskega napada z droni

Ukrajinska prestolnica Kijev je bila ponoči znova tarča ruskih napadov z brezpilotnimi letalniki, ki so povzročili manjšo škodo, medtem ko poročil o žrtvah ni. O opozorilih pred zračnimi napadi so poročali tudi iz drugih regij po vsej Ukrajini, vključno z Odeso, kjer naj bi ruska brezpilotna letalnika zadela upravno stavbo v enem od pristanišč.

"Sovražnik je že drugič v tem mesecu iz zraka napadel Kijev," je na svojem računu na Telegramu sporočila vojaška uprava ukrajinske prestolnice. Dodali so, da so ruske sile napad z droni iranske izdelave verjetno sprožile iz regije Krasnodar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da so v kijevski regiji našli razbitine brezpilotnega letalnika. Dodalo je, da so bila "poškodovana okna zasebnih gospodinjstev in gospodarska poslopja", da pa poročil o morebitnih žrtvah napadov ni bilo.

Tarča nočnih napadov z brezpilotnimi letalniki je bilo tudi pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine, je sporočil predstavnik tamkajšnje vojaške uprave Sergij Bratčuk.

Kasneje je guverner regije Odesa Oleg Kiper sporočil, da je bil napad usmerjen na objekte za žito v enem od pristanišč v regiji. "Sile zračne obrambe niso dovolile, da bi sovražnik uresničil načrt napada na žitni terminal v enem od pristanišč v Odesi," je dejal.

Pojasnil je, da so večino brezpilotnih letalnikov sestrelili, dva pa sta "zadela upravno stavbo enega od pristaniških objektov" in povzročila požar v dveh terminalih blizu pristanišča, vključno s terminalom za žito. Požar so po besedah guvernerja že pogasili, večje škode ali žrtev pa ni bilo.

Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba sicer skupno sestrelila 26 ruskih brezpilotnih letalnikov, navaja AFP.

Opozorila pred ruskimi zračnimi napadi so se ponoči oglasila tudi v regijah Mikolajiv, Herson, Kirovograd, Poltava, Sumi in Harkov.

6.25 Zasedanje voditeljev Nata: na mizi trije vidiki nadaljnje podpore Ukrajini 

Voditelji držav zveze Nato v litovski prestolnici Vilni začenjajo dvodnevno zasedanje. Na dnevnem redu prvega dne imajo krepitev obrambne in odvračalne drže zavezništva, pri čemer bodo govorili o nadaljnji podpori Ukrajini, pa tudi o povečanju obrambnih izdatkov.

Kot je prvi poročal Politico, udeležba ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na zasedanju ni več pod vprašajem, saj se bo ta v sredo sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Biden je sicer prejšnji teden v intervjuju za CNN povedal, da Ukrajina še ni pripravljena na članstvo v zavezništvu in da se mora vojna v Ukrajini končati, šele nato pa lahko Nato začne razmišljati o vključitvi Ukrajine. Napovedano srečanje Bidna z Zelenskim gre razumeti kot jasen znak enotnosti v podpori Ukrajini, še piše CNN. 

Vrh Nata
Novice Stoltenberg: Z voditelji smo potrdili, da bo Ukrajina postala članica Nata
Recep Tayyip Erdogan, Jens Stoltenberg in Ulf Kristersson
Novice Stoltenberg: Erdogan zagotovil ratifikacijo švedskega vstopa v Nato
Ne spreglejte