SiolNET. Novice Svet
0,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Avstrija zadržana do dogovora ZN o migracijah

0,51

termometer

sebastian kurz
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po seji vlade na Dunaju napovedal, da bo vlada storila vse, da bi ohranila suverenost Avstrije. Foto: Reuters

Avstrijska vlada je izrazila zadržanost do dogovora ZN o migracijah, katerega cilj je izboljšati položaj migrantov in beguncev in ki naj bi ga uradno potrdili decembra na meddržavni konferenci v Maroku. Kot je danes poudaril podkancler Heinz-Christian Strache, je nekaj točk v dogovoru v nasprotju s programom vlade.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po seji vlade na Dunaju napovedal, da bo vlada storila vse, da bi ohranila suverenost Avstrije. Dejal je še, da se bo uskladil z nekaterimi drugimi državami, ki so kritične do dogovora, kot je Švica. Strache je poudaril, da ne želi mednarodnih pravil glede migracij, in menil, da bi morala vsaka država sama oblikovati svojo migracijsko politiko.

"Avstrija ne sme biti v isti ligi s Trumpom in Orbanom"

Iz pravno nezavezujočega dogovora, ki ga je julija po 18 mesecih pogajanj podprla večina držav članic ZN, so do zdaj izstopile ZDA in Madžarska. V torek je resne pomisleke glede dogovora izrazila tudi Poljska, češ da bi lahko spodbudil nezakonite migracije.

Avstrijska opozicija je do stališča vlade kritična. "Avstrija ne sme biti v isti ligi s Trumpom in Orbanom. To škoduje našemu slovesu graditelja mostov in verodostojnega partnerja," je v sporočilu za javnost poudarila tiskovna predstavnica Liste Pilz Alma Zadic.

Orban Novice Orban bo na Madžarskem preganjal tudi brezdomce

V opozicijski stranki Neos so zaskrbljeni. Kot so poudarili, bi se vlada na Dunaju zoperstavila mednarodni skupnosti, če ne bi podpisala dogovora.

Prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja migracij. Določa 23 ciljev za bolj varen in urejen pretok ljudi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dogovor označil za velik dosežek, ki odraža skupno razumevanje o čezmejnih migracijah kot mednarodnem fenomenu, ki potrebuje učinkovito upravljanje z mednarodnim sodelovanjem. Obenem tudi priznava pravico vsakega posameznika do varnosti, dostojanstva in zaščite.

Mike Pompeo Novice Pompeo: S Kimom sva se dogovorila za novo srečanje s Trumpom

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • binezigon / 10.10.2018. ob 18:12 +2 0

  V Avstrijski politiki vlada razum, pri nas pa želja po novih volivcih levice.

  +2 0
 • MBSQ / 10.10.2018. ob 22:06 +1 0

  Vsaka suverena država, tudi Slovenija, mora sama oblikovati svojo migracijsko politiko, saj se lahko mednarodna pravila glede migracij v posamični državi izkažeja za nevzdržna.

  +1 0
 • mercedezbenz350 / 11.10.2018. ob 08:11 +1 0

  begunci niso begunci pred vojno ampak so ljudje ki hocejo ziveti v eu, s tem pa rusijo nas nacin zivljenja in nas pocasi spreminjajo v muslimane in njihove navade. na zalost naivni europejci z dobrim srcem vse to sprejemajo in na hitro pozabljajo nase kristjanske vrednote zivljenja. pocasi bodo prisli v nase parlamente in z zakoni prislili nas da bomo postali arabci in sprejeli njihov nacin zivljenja - kamena doba z zlatom obdana

  +1 0
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin