SiolNET. Novice Svet
5,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija načrtuje nove omejitve za necepljene

5,11

termometer

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Foto: Reuters

Avstrijska vlada se je v petek zvečer po srečanju s predsedniki deželnih vlad odločila zaostriti pogoje za necepljene proti covid-19, če se bo epidemiološki položaj v državi še zaostroval. V primeru večje obremenjenosti oddelkov za intenzivno nego bodo morali necepljeni v "popolno zaprtje", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Načrtuje se uvedba še dveh stopenj v vladnem načrtu boja proti novemu koronavirusu. Pri 25-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego bo obisk gostinskih lokalov ali namestitvenih objektov možen le za cepljene in prebolele. Enako bo veljalo za obiske javnih prireditev in tudi za obiske v bolnišnicah in domovih, je za APA pojasnil koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego pa bo sledilo "zaprtje" vseh, ki niso cepljeni proti covid-19. Kako naj bi bilo to videti v praksi, še ni povsem jasno, najverjetneje pa bo šlo za podobne omejitve gibanja in obiskovanja ustanov, kakršne so veljale v prejšnjih obdobjih pandemije, ko se je zaprlo javno življenje, navaja APA.

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego - to v Avstriji pomeni okoli 600 - bo položaj postajal dramatičen, pri 33-odstotni zasedenosti pa kritičen, predvideva načrt.

a Novice Kriminalno početje: razkrila je, kako goljufa in ogroža ljudi okoli sebe #video Preverjanje PCT pogoja Novice Inšpektorji bodo poostreno nadzirali izvajanje pogoja PCT Potrdilo Novice Izdajanje lažnih potrdil o cepljenju: ZD Žalec ni osamljen primer #video

Trenutno je država v prvi stopnji

Trenutno je država še v prvi stopnji z 224 zasedenimi posteljami na intenzivni negi. Druga stopnja bo sledila pri 300 zasedenih posteljah in tedaj se bo pri restavracijah in podobnih lokalih, ki obratujejo ponoči, uvedel pogoj PC, torej ali preboleli ali cepljeni, ne pa tudi testirani. Enako bo veljalo za prireditve brez določenega sedežnega reda z več kot 500 gosti. Na Dunaju je tak režim že v veljavi.

Tretja stopnja bo nastopila ob 400 zasedenih posteljah za intenzivno nego. Takrat hitri antigenski testi ne bodo več veljali. Dostop na območja, kjer bo potrebno dokazilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), bo za necepljene oziroma tiste, ki covid-19 niso preboleli, mogoč le še z bolj zanesljivim PCR-testom.

Kancler Alexander Schallenberg je opozoril, da ta načrt predstavljajo, da se necepljeni ne bi znašli v nepotrebni stiski. S tem se strinja tudi zdravstveni minister Wolfgang Mückstein. Pomembno je, da so koraki, ki bodo sledili, jasno in pravočasno predstavljeni, so se strinjali v vladi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin