Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2018,
15.36

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Natisni članek

Scott Morrison priznanje Izrael Jeruzalem Avstralija

Sobota, 15. 12. 2018, 15.36

5 let, 4 mesece

Avstralija priznala zahodni Jeruzalem za prestolnico Izraela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Jeruzalem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstralija je danes uradno priznala zahodni Jeruzalem za prestolnico Izraela, je sporočil avstralski premier Scott Morrison. Pojasnil je, da sicer Avstralija za zdaj ne bo preselila veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, temveč bo simbolno odprla tam le trgovinski urad.

V govoru na think tanku Sydney Institute je Scott Morrison tudi napovedal, da bo Avstralija priznala palestinsko državo z vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico, ko bo dosežena rešitev dveh držav, s katero se bo končal 70 let trajajoči bližnjevzhodni konflikt.

Avstralski premier upa, da bo poteza njegove države premaknila naprej zastali bližnjevzhodni proces.

Avstralski premier Scott Morrison upa, da bo poteza njegove države premaknila naprej zastali bližnjevzhodni proces. | Foto: Reuters Avstralski premier Scott Morrison upa, da bo poteza njegove države premaknila naprej zastali bližnjevzhodni proces. Foto: Reuters "Veselimo se selitve veleposlaništva v zahodni Jeruzalem po določitvi končnega statusa in v podporo tej odločitvi," je še dejal Morrison.

Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Palestinci dejanje ocenjujejo kot neodgovorno

Palestinske oblasti so dejanje označile za neodgovorno. "Odločitev avstralske vlade za priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice je ena od tistih, v katerih malenkostna domača politika usmerja neodgovorne politike, ki ogrožajo svetovni mir in varnost," je povedal glavni palestinski mirovni pogajalec Saeb Erekat. "Celoten Jeruzalem je predmet pogajanj o končnem statusu, medtem ko je vzhodni Jeruzalem po mednarodnem pravo neodtujljivi del zasedenih palestinskih ozemelj," je dodal.

Miloš Zeman
Novice Češka bo svoje veleposlaništvo v Izraelu preselila v Jeruzalem

Avstralska mreža za priznanje Palestine je nad odločitvijo vlade izrazila ogorčenje in ocenila, da bo "zaprla vrata miru".

Morrison je možnost spremembe zunanje politike do Bližnjega vzhoda nakazal oktobra, ko je s tem razjezil avstralsko sosedo Indonezijo, državo z največ muslimani na svetu. Zaradi tega so zastala večletna pogajanja o dvostranskem trgovinskem sporazumu med Avstralijo in Indonezijo.

Jeruzalem
Novice Še Paragvaj odprl veleposlaništvo v Jeruzalemu
Ne spreglejte