Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
20.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Natisni članek

Češka veleposlaništvo Jeruzalem Miloš Zeman

Sreda, 12. 9. 2018, 20.05

5 let, 7 mesecev

Češka bo svoje veleposlaništvo v Izraelu preselila v Jeruzalem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Miloš Zeman | Češki predsednik Miloš Zeman bo Češko hišo v Jeruzalemu, ki bo pomenila prvi korak pri selitvi veleposlaništva, odprl novembra. | Foto Reuters

Češki predsednik Miloš Zeman bo Češko hišo v Jeruzalemu, ki bo pomenila prvi korak pri selitvi veleposlaništva, odprl novembra.

Foto: Reuters

Češko državno vodstvo je podprlo preselitev češkega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Tam bodo novembra sicer najprej odprli zgolj Češko hišo, v kateri bosta med drugim predstavništvi čeških agencij za turizem in trgovino.

Odprtje Češke hiše bo prvi korak načrta za preselitev češkega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, so v skupni izjavi zapisali češki predsednik Miloš Zeman, češki premier Andrej Babiš, predsednik češkega parlamenta ter ministra za obrambo in zunanje zadeve.

Češke oblasti bodo v Jeruzalemu najprej odprle Češko hišo

"Češko hišo bo predsednik slovesno odprl med novembrskim obiskom v Izraelu," so pojasnili v Zemanovem uradu. V hiši bodo različne vladne institucije, in sicer Češki center zunanjega ministrstva ter predstavništvi agencij za trgovino in turizem.

73-letni češki predsednik, ki je znan po protimuslimanskih stališčih, se je za preselitev veleposlaništva v Izraelu zavzel že, preden je maja letos ameriško veleposlaništvo v Jeruzalem preselil ameriški predsednik Donald Trump.

Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Veleposlaništvo v Jeruzalem preselili ZDA, Gvatemala in Paragvaj

Češka je maja v Jeruzalemu spet odprla častni konzulat, ki ga je leta 2016 zaprla zaradi smrti častnega konzula. Njeno veleposlaništvo v Tel Avivu deluje od leta 1949, vendar pa je bilo letih prekinitve diplomatskih stikov med državama, v obdobju med letoma 1967 in 1990, ko je v Pragi vladal komunistični režim, zaprto.

Veleposlaništvo v Izraelu sta v Jeruzalem poleg ZDA doslej preselila le še Gvatemala in Paragvaj. Ta se je že odločil, da bo veleposlaništvo preselil nazaj v Tel Aviv.

V skladu z mednarodnim dogovorom države sicer ne bi smele imeti veleposlaništev v Jeruzalemu. Status mesta naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico države lasti ves Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje nove države zahtevajo vzhodni Jeruzalem.

Ne spreglejte