SiolNET. Novice Svet
0,49

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Češka bo svoje veleposlaništvo v Izraelu preselila v Jeruzalem

0,49

termometer

Miloš Zeman
Češki predsednik Miloš Zeman bo Češko hišo v Jeruzalemu, ki bo pomenila prvi korak pri selitvi veleposlaništva, odprl novembra. Foto: Reuters

Češko državno vodstvo je podprlo preselitev češkega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Tam bodo novembra sicer najprej odprli zgolj Češko hišo, v kateri bosta med drugim predstavništvi čeških agencij za turizem in trgovino.

Odprtje Češke hiše bo prvi korak načrta za preselitev češkega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, so v skupni izjavi zapisali češki predsednik Miloš Zeman, češki premier Andrej Babiš, predsednik češkega parlamenta ter ministra za obrambo in zunanje zadeve.

Češke oblasti bodo v Jeruzalemu najprej odprle Češko hišo

"Češko hišo bo predsednik slovesno odprl med novembrskim obiskom v Izraelu," so pojasnili v Zemanovem uradu. V hiši bodo različne vladne institucije, in sicer Češki center zunanjega ministrstva ter predstavništvi agencij za trgovino in turizem.

73-letni češki predsednik, ki je znan po protimuslimanskih stališčih, se je za preselitev veleposlaništva v Izraelu zavzel že, preden je maja letos ameriško veleposlaništvo v Jeruzalem preselil ameriški predsednik Donald Trump.

protest Izrael Gaza Jeruzalem Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Veleposlaništvo v Jeruzalem preselili ZDA, Gvatemala in Paragvaj

Češka je maja v Jeruzalemu spet odprla častni konzulat, ki ga je leta 2016 zaprla zaradi smrti častnega konzula. Njeno veleposlaništvo v Tel Avivu deluje od leta 1949, vendar pa je bilo letih prekinitve diplomatskih stikov med državama, v obdobju med letoma 1967 in 1990, ko je v Pragi vladal komunistični režim, zaprto.

Veleposlaništvo v Izraelu sta v Jeruzalem poleg ZDA doslej preselila le še Gvatemala in Paragvaj. Ta se je že odločil, da bo veleposlaništvo preselil nazaj v Tel Aviv.

V skladu z mednarodnim dogovorom države sicer ne bi smele imeti veleposlaništev v Jeruzalemu. Status mesta naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico države lasti ves Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje nove države zahtevajo vzhodni Jeruzalem.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • JeneJune / 12.09.2018. ob 21:27 +3 - 2

  Slovenija pa v Palestino. Ljubi levica Hamas teroriste.

  +3 - 2
 • fizik10 / 12.09.2018. ob 22:34 0 - 2

  JENEJUNE, pravijo, da ptiči istega perja skupaj letajo.

  0 - 2
 • DamDam / 13.09.2018. ob 00:42 0 - 2

  Tako Čehi, kot slovenski desnaki ne znajo in ne zmorejo brez "Gospodarja" z Zahoda ali Severa...

  0 - 2
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin