Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2024,
16.48

Osveženo pred

3 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,44

Natisni članek

Natisni članek

bektaši Edi Rama Albanija

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 16.48

3 dni, 8 ur

Albanija načrtuje ustanovitev mikro države islamskih bektašev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,44
Tirana | Državica naj bi zrasla v Tirani. Fotografija Tirane je simbolična. | Foto Guliverimage

Državica naj bi zrasla v Tirani. Fotografija Tirane je simbolična.

Foto: Guliverimage

Albanija namerava znotraj svojih meja po zgledu Vatikana vzpostaviti suvereno državico muslimanskega gibanja bektašev, je v nedeljo napovedal albanski premier Edi Rama. Pri tem je islamsko bratovščino hvalil kot spodbujevalca verske harmonije in dialoga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državica naj bi zrasla sredi Tirane in predstavljala politični dom bektašev, ki v Albaniji glede na lanskoletni popis prebivalstva predstavljajo približno deset odstotkov muslimanskega prebivalstva. Skupno v državi muslimani predstavljajo približno 50 odstotkov od 2,4 milijona prebivalcev.

Mistična veja islama

Muslimansko gibanje je bilo v takratnem Osmanskem cesarstvu ustanovljeno v 13. stoletju in velja za strpno, mistično vejo islama, odprto za druge religije in filozofije. Ker uči zmerno različico islama, pogosto odstopa od stroge šeriatske različice. Nekaj najpomembnejših voditeljev gibanja se je po prepovedi v Turčiji v začetku 20. stoletja preselilo v Albanijo.

Bektaši v Albaniji na praznovanju verskega praznika | Foto: Guliverimage Bektaši v Albaniji na praznovanju verskega praznika Foto: Guliverimage

Kot je na sedežu Združenih narodov v New Yorku, kjer se ta teden pred Generalno skupščino ZN zbirajo svetovni voditelji, dejal Rama, si želijo svetovno središče bektašev v Tirani spremeniti v suvereno državo. Ta naj bi postala "novo središče zmernosti, strpnosti in mirnega sobivanja".

Bektaši pozdravili napoved Edija Rame

Skupina je že pozdravila napoved. "Suverenost reda bektašev je pomemben korak v krepitvi vrednot vključevanja, verske harmonije in dialoga v vse bolj razdeljenem svetu," so sporočili v izjavi.

Državljanstvo nove državice na skupno okrog desetih hektarjih naj bi bilo sicer omejeno na člane duhovščine in državne uprave. Vlado bi vodila vodja bektašev in poseben svet, ki bi nadziral versko in upravno delovanje države, so še navedli. Njihov edini cilj bi bil duhovno vodenje. Časovnica ustanovitve in način razglasitve za zdaj še nista znana, še piše AFP.

Kfor na Kosovu
Novice Je to speči vulkan, ki ogroža tudi Slovenijo?
Ivanka Trump
Trendi Ivanka Trump v Albaniji gradi luksuzno letovišče
Litij
Novice Novo zlato: bo ta dragocena kovina Balkanu prinesla bogastvo?
Donald Trump in Vladimir Putin
Novice Bo Trump na Balkanu odprl vrata pekla?
Ne spreglejte