Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Mihael Šuštaršič

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
22.23

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Varnostni svet ZN zunanja politika Tanja Fajon podcast Spotkast Spotkast

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 22.23

4 mesece, 3 tedne

Spotkast s Tanjo Fajon: Svet je padel na preizkušnji humanosti #video

Mihael Šuštaršič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon smo se pogovarjali o pripravah na prevzem sedeža nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov s 1. januarjem in predvsem o reševanju najhujše krize tega trenutka – vojne na Bližnjem vzhodu. Ministrica je v Spotkastu pojasnila, kakšna diplomatska prizadevanja se odvijajo, da bi se spopadi prekinili in bi se vzpostavilo vsaj premirje, da bi palestinski civilisti lahko zadihali.

"Mislim, da vstopamo v Varnostni svet v težkem obdobju te organizacije, ko je težko iskati soglasje," je dejala Fajonova, ki se je pred kratkim v New Yorku udeležila zasedanja Varnostnega sveta ZN, kjer je Slovenija trenutno opazovalka. Pred tem se je mudila tudi na Bližnjem vzhodu in se sestala tako z voditelji Izraela kot palestinskih oblasti.

"Svet je padel na preizkušnji humanosti," je komentirala izraelsko bombardiranje Gaze. "Gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic," se je odzvala na več tisoč ubitih civilistov v Gazi, zlasti žensk in otrok.

Zunanja ministrica Tanja Fajon | Foto: Siol.net Zunanja ministrica Tanja Fajon Foto: Siol.net
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Slovenija za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu

Pojasnila je, da diplomatska prizadevanja potekajo. "Upam, da bomo uspeli z mednarodnimi napori skupaj pripeljati do mirovnega načrta v več korakih, ki bo vodil k priznanju Palestine," je dejala.

Zunanja ministrica je v Spotkastu napovedala tudi nadaljnjo pomoč Ukrajini v boju z rusko agresijo, komentirala pa je tudi politične spremembe v Evropi, ko se zdi, da se zavzetost za pomoč Ukrajini ohlaja, krepi pa desničarski populizem. Odgovorila je tudi na vprašanje, ali je bila glede na krepitev ilegalnih migracij podpora vstopu Hrvaške v Schengen napaka.

Tanja Fajon
Novice Slovenija bo donirala 1,5 milijona evrov za razminiranje v Ukrajini

Prav tako se je Fajonova odzvala na javnomnenjske raziskave, ki kažejo velik padec podpore vladi, v kateri sodelujejo tudi njeni Socialdemokrati. Povedala je, na katerih področjih bo imela vlada v prihodnje največ dela. Dotaknila pa se je tudi priprav na volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale prihodnjo pomlad.

Na koncu je Fajonova razkrila tudi nekaj podrobnosti iz zasebnega življenja, pa tudi, kdo ji pakira kovčke za naporne službene poti.

Tanja Fajon SPOTKAST | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Tanj Fajon
Novice Fajonova: Smo v kritičnem trenutku
Tanja Fajon v Jordaniji
Novice Fajonova podprla prizadevanja za trajen mir na Bližnjem vzhodu
Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: SpotifyApple PodcastsPocket CastsAudible, Amazon Music ... Vidimo pa se tudi na Siol.net in na YouTubu.
Ne spreglejte