Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 11. 2023,
7.08

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Egipt Jordanija Tanja Fajon

Sobota, 25. 11. 2023, 7.08

5 mesecev, 1 teden

Fajonova podprla prizadevanja za trajen mir na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Tanja Fajon v Jordaniji | "Potrebujemo trajno prekinitev ognja in konkreten mirovni načrt s konkretnim končnim ciljem," je Fajonova dejala na skupni novinarski konferenci s Cravinhom in Safadijem ter dodala, da je ta cilj rešitev dveh držav s priznanjem Palestine. | Foto Ministrstvo za zunanje zadeve

"Potrebujemo trajno prekinitev ognja in konkreten mirovni načrt s konkretnim končnim ciljem," je Fajonova dejala na skupni novinarski konferenci s Cravinhom in Safadijem ter dodala, da je ta cilj rešitev dveh držav s priznanjem Palestine.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

"Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer," je danes ob obisku v Amanu dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se skupaj s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom trenutno mudi na obisku na Bližnjem vzhodu. Poudarila je, da je treba politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta poiskati skupaj.

V jordanski prestolnici sta se Fajonova in Cravinho sestala z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, s katerim sta razpravljala o razmerah v regiji. "Obisk na Bližnjem vzhodu nadaljujem v Amanu. Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer," je ob tem na družbenem omrežju X zapisala ministrica. "Približuje se zima, trpljenje civilistov v Gazi se mora končati," je še zapisala in poudarila, da morajo politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta, ki bo prinesla trajen mir, poiskati skupaj.

Po njenih besedah bo pot do cilja dolga in težavna

"Potrebujemo trajno prekinitev ognja in konkreten mirovni načrt s konkretnim končnim ciljem," je dejala na skupni novinarski konferenci s Cravinhom in Safadijem ter dodala, da je ta cilj rešitev dveh držav s priznanjem Palestine. Po njenih besedah bo sicer pot do cilja dolga in težavna. V luči tega je poudarila potrebo po pogovorih in izpostavila, da si Slovenija – trenutno kot opazovalka in kasneje kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN – želi v tem procesu igrati aktivno vlogo, čeprav se zaveda težavnosti izziva.

Cravinho je medtem pogovor s Safadijem označil za odličnega. "Za dosego trajne prekinitve ognja je bistvenega pomena takojšen, a trajen odziv na humanitarne in politične krizne razmere na Bližnjem vzhodu," pa je na omrežju X zapisalo portugalsko zunanje ministrstvo. V ločeni objavi je poudarilo nepogrešljivo delo ZN v okviru trenutnega začasnega premirja v Gazi in temu izrazilo polno podporo.

Po obisku v Amanu sta se Tanja Fajon in Cravinho odpravila v Kairo, kjer sta se sestala z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem, sprejel pa ju je tudi predsednik države Abdel Fatah al Sisi. Po srečanjih je Fajonova ponovno poudarila potrebo po politični rešitvi konflikta in trajni prekinitvi ognja v Gazi. Ob tem se je egiptovskim oblastem zahvalila za njihovo pomoč prebivalcem Gaze in za posredovanje pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja. Zahvalila se jim je tudi za pomoč pri evakuaciji tričlanske slovenske družine iz enklave. Ta je po njenih besedah še vedno v Kairu.

Sprva načrtovano srečanje z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom je bilo medtem odpovedano, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Zunanja ministra Slovenije in Portugalske sta potovanje po Bližnjem vzhodu začela v petek, na dan, ko se je v Gazi začelo štiridnevno premirje. Z izraelskim kolegom Elijem Koenom sta obiskala kibuc Kfar Aza na jugu Izraela, srečala pa sta se tudi s predsednikom Jicakom Hercogom.

Fajonova je v Izraelu med drugim pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine, saj je to namreč po njeni oceni edino zagotovilo za varnost Izraela. Zatem sta v petek slovensko zunanjo ministrico in njenega portugalskega kolega v Ramali na okupiranem Zahodnem bregu sprejela še palestinski zunanji minister Rijad al Maliki in premier Mohamed Štejeh.

Tanja Fajon
Novice Fajonova v Izraelu pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Iz Gaze smo uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino #video
Tanja Fajon z možem
Trendi Ministrica Tanja Fajon z možem uživala na koncertu Siddharte #foto

 

Ne spreglejte