Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Vzajemna Sabina Markoli zobozdravnik zdravstveno zavarovanje zdravje

Torek, 29. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zobozdravniki se bojijo Hrvatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

stomatološka klinika zobozdravnik ambulanta | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Zobozdravniški ceh je razburila novica, da se Vzajemna v okviru nove ponudbe zobozdravstvenega zavarovanja povezuje s Hrvati. A dejstvo je: hrvaški zobozdravniki so, vsaj pri nekaterih storitvah, občutno cenejši od naših. So danes, ko je Hrvaška v Evropski uniji (EU), storitve slovenskih zobozdravnikov res toliko boljše? In ali imajo zobozdravniki sploh pravico posegati v poslovne odločitve Vzajemne ali pa gre le za demagogijo?

Zavarovalnica Vzajemna je uvedla nov proizvod, specializirano zobozdravstveno zavarovanje, pri katerem je njen edini pogodbeni izvajalec klinika Ars Salutaris iz Zagreba.

To je sprožilo jezen odziv slovenskih zobozdravnikov. Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki ga vodi zobozdravnica iz Mardensa Sabina Markoli, je na predsednika uprave Vzajemne Aleša Mikelna naslovil dopis, v katerem mu med drugim očitajo zavajanje pri oglaševanju novega produkta ter poslovno nekorektno prakso, ker so izbrali samo enega izvajalca, ki poleg tega ni iz Slovenije.

Primer za varuha konkurence?

V dopisu je odbor med drugim zapisal: "Odbor za zdravstvo ne more ostati ravnodušen do takšnega zavarovalnega produkta, saj smo prepričani, da bi lahko zavarovancem v zameno za premije zagotovili bistveno več ugodnosti, če zavarovalnica ne bi sklenila ekskluzivnega dogovora z zgolj enim (tujim) ponudnikom. Neverjetno in poslovno nekorektno se nam zdi, da ste ob približno 650 domačih zobozdravnikih, dolgoletnih pogodbenih partnerjih Vzajemne, izbrali ravno izvajalca iz Hrvaške."

V dopisu so Mikelna pozvali, naj ustavi trženje produkta, in ga povabili na sestanek, kjer bi se pogovorili o povečanju števila izvajalcev, s katerimi sodeluje zavarovalnica. Če sprememb ne bo, pa bodo primer prijavili agenciji za varstvo konkurence in agenciji za zavarovalni nadzor, pravijo.

Vzajemna: Zasebniki se nimajo česa bati

Markolijeva se sprašuje:

- kdo je pristojen za nadzor nad strokovnostjo in kakovostjo dela tujega izvajalca,

- na kakšen način lahko pacienti uveljavljajo svoje pravice, če s storitvijo niso zadovoljni,

- kako ima izvajalec poskrbljeno zavarovanje svoje odgovornosti.

V Vzajemni medtem pravijo, da že vrsto let sodelujejo s tujimi izvajalci iz Nemčije, Italije, Avstrije, ZDA in drugih držav. Od tokrat izbranega hrvaškega izvajalca so zahtevali jamstvo kakovosti materialov in storitev, še pravijo in dodajajo, da z novo storitvijo ne posegajo na trg zasebnega zobozdravstva v Sloveniji, saj so po njihovem mnenju številni Slovenci že zdaj hodili k južnim sosedom. Kot pravijo, bodo v primeru večjega povpraševanja sodelovanje širili tudi na nove izvajalce. 

"Klinika, s katero sodelujemo, je priznana, uveljavljena, z najboljšimi strokovnjaki, njen solastnik je celo predsednik njihove zbornice zobozdravnikov, drugi solastnik pa profesor na fakulteti. Od njih smo seveda želeli tudi jamstvo kakovosti glede materialov in storitev," še pojasnjujejo v Vzajemni.

Sabina Markoli | Foto: STA , Foto: STA ,

Predsednica odbora za zobozdravnike: En ponudnik nima konkurence

Predsednici odbora za zobozdravnike pri zdravniški zbornici se zdi sporna določitev le enega centra, pri katerem lahko pacienti opravijo storitve, kar po njenem mnenju ne pomeni najboljše cene za storitve.

"Ne problematiziramo svobode opravljanja storitev, sprašujemo pa se, kako je zavarovalnica izbrala zgolj enega pogodbenega izvajalca storitev, in povrh vsega še v tujini," pravi Markolijeva, ki se tudi sprašuje, v katerem jeziku bo  zdravljenje v tujini.

Po njenih besedah je "položaj identičen, kot če bi zavarovalnica po vsej Sloveniji ponujala sklenitev kasko zavarovanja avtomobilov za poškodbe na parkirišču, vendar bi avtokleparska popravila lahko uveljavljali le pri enem pogodbenem izvajalcu zavarovalnice, v Zagrebu. Razumljivo je, da zgolj en ponudnik ne bo ponudil najnižjih cen, saj nima konkurence".


Morda vas zanima še:

Duh je ušel iz steklenice, kdo lahko še ustavi sindikate? 

Kaj vse je narobe v nabavnih sistemih naših bolnišnic

Dobavitelj šempetrski bolnišnici in brat Harija Furlana zaprl podjetje


Nizke cene pri južnih sosedih, predvsem za zahtevnejše, enkratne posege, so tudi za Slovence vse bolj privlačne. | Foto: Thinkstock Nizke cene pri južnih sosedih, predvsem za zahtevnejše, enkratne posege, so tudi za Slovence vse bolj privlačne. Foto: Thinkstock

Hrvati dobivajo bitko za slovenske paciente

Poteza Vzajemne je očitno prilila olja na več let tleči ogenj, ki ga med zobozdravniki sproža odtekanje pacientov v sosednje države, predvsem na Hrvaško. Uradnih številk o tem sicer ni, je pa smernice v februarja lani objavljeni raziskavi cen protetičnih storitev omenila tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). "V zadnjih letih se je precej razmahnil tako imenovani dentalni turizem na Hrvaškem, v Srbiji in v BiH, pa tudi v Bolgariji," so zapisali.

Ugotovili so, da so cene za protetične ter druge zobozdravstvene storitve na Hrvaškem tudi do pol nižje kot pri nas. Pri tem nekateri zdravniki ponujajo brezplačni prvi pregled, v nekaterih ambulantah predračun pripravijo kar na daljavo, na podlagi rentgenskega posnetka vsega zobovja (ortopana), ki jim ga pacient pošlje po elektronski pošti.

ZPS je pri tem opozoril, da mora potrošnik pozorno spremljati, kako kakovostne materiale uporablja zobozdravnik, kakšno jamstvo ponuja (zobozdravniki v EU morajo sicer že skladno z evropsko zakonodajo morebitno napako odpraviti še dve leti po opravljeni storitvi) in kakšna je časovnica storitev. "Nekateri odsvetujejo obisk pri zobozdravnikih prek meje zaradi protetičnih storitev tudi zato, ker menijo, da enkratni obisk zobozdravnika ni dovolj, da bi ta lahko ustno votlino ustrezno pripravil in hkrati tudi že izdelal protetične nadomestke. V nekaterih primerih je namreč potrebno tudi večmesečno predhodno zdravljenje."

Primerjava cen

V spodnji tabeli pa primerjamo cene dveh slovenskih zasebnih zobozdravstvenih ponudnikov in hrvaškega ponudnika, ki ga je izbrala Vzajemna.

 

Osovnikar

zobozdravniki**

Ars Salutaris*

Zasebna zobna zdravstvena ordinacija Tomaž Rotar**

Kompozitna zalivka (bela plomba)

od 26 do 98 evrov

25 evrov

od 50 do 65 evrov

Ortopansko (digitalno) slikanje zob

29 evrov

30 evrov

20 evrov

Odstranitev zobnih oblog, kamna

65 evrov

50 evrov

50 evrov

* - Ars Salutaris je klinika v Zagrebu, s katero ima pogodbo zavarovalnica Vzajemna
** - Zobozdravstvena centra Osovnikar zobozdravniki in Zasebna zobna zdravstvena ordinacija Tomaž Rotar smo izbrali po naključju in imata svoje cene objavljene na spletu.

Kako poslujejo zasebniki?

Zasebnih zobozdravstvenih ambulant je sicer v Sloveniji vse več, njihovi prihodki pa vztrajno rastejo. Kot je pred meseci za Siol.net pojasnil Sebastjan Perko z ljubljanske klinike Ustna medicina, je razlog predvsem v vse slabšem stanju v javnih zobozdravstvenih ambulantah, medtem ko ima dentalni turizem po njegovem mnenju omejen rok trajanja. Nižja cena pomeni tudi nižjo raven storitev, je dejal za naš portal.

 

Ne spreglejte