Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
18. 11. 2016,
9.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Aleš Furlan Primsell zdravstvo Harij Furlan Specializirano tožilstvo

Petek, 18. 11. 2016, 9.34

6 let, 6 mesecev

Dobavitelj šempetrski bolnišnici in brat Harija Furlana zaprl podjetje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Harij Furlan, Specializirano tožilstvo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Aleš Furlan, ki je šempetrski bolnišnici leta dobavljal medicinske pripomočke in z bolnišnico ustvaril pretežni del prihodkov, je zaprl podjetje po skrajšanem postopku. Morebitni upniki imajo leto dni časa, da terjajo njega osebno.

Aleš Furlan je brat šefa specializiranega tožilstva Harija Furlana, je včeraj poročala RTV Slovenija. Medtem ko podjetje Aleša Furlana Primsell šempetrski bolnišnici drago prodaja umetne kolke - zanje plačajo 71 odstotkov več kot v jeseniški bolnišnici -, je Harij Furlan vodja tožilstva, katerega prioriteta je preiskava že več let problematiziranih odnosov med javnimi bolnišnicami in njihovimi dobavitelji. 

Furlan pravi, da gre za neupravičen napad na njegovo družino (njegov odgovor na naša vprašanja v spodnjem okvirju). Klicali smo tudi podjetje Primsell, a je telefonska številka izključena. Vprašanja smo poslali na elektronski naslov podjetja, odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Odziv Harija Furlana: Zoper mojega brata nismo prejeli nobene ovadbe

Odgovor Harija Furlana na naša vprašanja: "Kazenske zadeve, povezane s korupcijo v zdravstvu, trenutno rešuje pet tožilcev, s tem da sam kot tožilec ne rešujem nobene kazenske zadeve in tudi ne usmerjam nobenega predkazenskega postopka v zvezi s sumi kaznivih dejanj, storjenih v zdravstvu.

Vse kazenske ovadbe s področja korupcije v zdravstvu tožilci obravnavajo prioritetno, kot vodja specializiranega tožilstva sem jim omogočil dodatno strokovno pomoč, kazniva dejanja pa se preiskujejo v sodelovanju s policijo in drugimi organi. Kazenske zadeve so v različnih fazah postopka, zaradi več korupcijskih kaznivih dejanj so že bile vložene tri zahteve za preiskavo, in sicer zoper 35 fizičnih oseb in 4 pravne osebe, med drugim tudi zoper dobavitelje medicinske opreme. V ostalih kazenskih zadevah še vedno poteka predkazenski  postopek, pri čemer pa postopek zaenkrat ne poteka zoper Aleša Furlana in družbo Primsell, ker tožilstvo zoper navedena ni prejelo kazenske ovadbe.

Poudariti moram, da so državni tožilci pri opravljanju tožilske funkcije in reševanju  kazenskih  zadev samostojni, pri čemer so vezani na zakone in ustavo. Kot vodja tožilstva ne morem in ne smem posegati v odločitve državnih tožilcev. Ker sem kot tožilec in vodja tožilstva vedno delal zakonito in v interesu pravičnosti, odločno obsojam in zavračam tovrstne napade in insinuacije v zvezi z mojim delom. Pripominjam še, da je generalni državni tožilec z zadevo seznanjen."


Preberite še:

V zdravstvu obstaja hobotnica, zaradi katere izginja denar. In država pravi, da se tako lahko dela.

Dobavitelj šempetrski bolnišnici in brat Harija Furlana zaprl podjetje


Dvorni dobavitelj

Poudarimo, da to, da Primsell za svoje izdelke dosega precej višje cene kot dobavitelji drugih bolnišnic, seveda ni njegova težava, temveč težava slabe nabavne politike šempetrske bolnišnice. Dejstvo, da je Furlan vsa leta pretežen delež prodaje ustvarjal samo z eno, šempetrsko bolnišnico, pa lahko postavi pod vprašaj transparentnost poslov in gospodarnost porabe javnega denarja. Tovrstne odnose v zadnjih letih preiskuje specializirano tožilstvo. Primsell se sicer nikoli ni omenjal med preiskovanimi v zadevah sumov korupcije v zdravstvu.

Podjetje Primsell je bilo ustanovljeno januarja 1990, največ prihodkov pa je ustvarjalo v prvih letih poslovanja - leta 1996 skoraj milijon evrov. Po letu 2000 so se njihovi prihodki gibali od 200 pa do skoraj 400 tisoč evrov, čisti dobiček pa je bil v zadnjih letih le po nekaj sto evrov letno. 

S proračunskimi uporabniki je podjetje od leta 2003 do zdaj zaslužilo okrog tri milijone evrov. Največ s šempetrsko bolnišnico, ki je od Primsella kupila za dobra dva milijona evrov izdelkov, ter z UKC (864 tisoč evrov). Kako pomemben naročnik je bila zanj šempetrska bolnišnica, kaže podatek, da je Primsell lani z njo ustvaril 184 tisoč evrov prihodkov, kar je tri četrtine celotnih prihodkov podjetja.

Šempetrska bolnišnica je od leta 2003 do 2015 od Primsella kupila za dobra dva milijona evrov blaga. | Foto: Andreja Lončar Šempetrska bolnišnica je od leta 2003 do 2015 od Primsella kupila za dobra dva milijona evrov blaga. Foto: Andreja Lončar

Zaprl podjetje

A objava na Ajpesu razkriva, da je Furlan kot edini družbenik (lastnik) podjetja 20. oktobra sklenil zapreti družbo po skrajšanem postopku. Sodišče je sklep sprejelo 28. oktobra, takrat je začel teči 15-dnevni rok za pritožbe.

Kaj so razlogi za izbris, v uradnih dokumentih ni navedeno.

Omenimo pa, da je direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak za RTV Slovenija dejala, da so lani nehali naročati umetne kolke pri posredniku Primsellu. A očitno so ostali njihovi kupci, saj aplikacija erar kaže, da je Furlanovo podjetje letos od šempetrske bolnišnice prejelo 169 tisoč evrov.

Premoženje Furlanu

Premoženje zaprtega podjetja Primsell pripada Furlanu. Po podatkih baze Gvin je imelo podjetje konec lanskega leta nekaj manj kot 38 tisoč evrov kapitala (razlika med premoženjem in obveznostmi).

Pogoj za izbris podjetja po skrajšanem postopku je, da ima podjetje poravnane obveznosti, urejena razmerja z delavci (teh Furlan ni imel) in da lastnik prevzame obveznosti plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe. Upniki imajo po zakonu leto dni po izbrisu možnost uveljavljati terjatve do lastnika, ki odgovarja z vsem svojim premoženjem.

Ne spreglejte