SiolNET. Novice Slovenija
3,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZNP: Stavkajoči na RTV žalili, poniževali in obtoževali brez dokazov

3,06

termometer

Shod za javni RTV | "Predstavniki sindikata so intenzivno pritiskali na dnevnega urednika in odgovorno urednico informativnega programa, kaj se sme objaviti in česa se ne sme," pravijo v ZNP. | Foto: Ana Kovač
"Predstavniki sindikata so intenzivno pritiskali na dnevnega urednika in odgovorno urednico informativnega programa, kaj se sme objaviti in česa se ne sme," pravijo v ZNP. Foto: Ana Kovač

"Dober teden po imenovanju se je Mesčev inšpektor lotil intenzivne inšpekcijske preiskave na RTV Slovenija, ki je sovpadala s političnimi pritiski vladajoče garniture, ki sodeluje z delom zaposlenih na RTV. V tej luči si lahko zato to inšpekcijsko preiskavo, ki naj bi trajala kar mesec dni, razlagamo le v luči neuspelih vladnih poskusov prevzema RTV Slovenija. Da je to edini neuspeh vlade po prvih stotih dneh, je brutalno iskreno večkrat poudaril tudi predsednik vlade Robert Golob," opozarja Združenje novinarjev in publicistov (ZNP).

Luka Lukić Novice Nadzor na RTV: kader Levice poslal inšpekcijo svojemu nekdanjemu delodajalcu

"Kot je znano, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec septembra letos za v. d. glavnega inšpektorja za delo imenoval Luka Lukića, nekdanjega novinarja MMC RTV Slovenija. Ob imenovanju je minister poudaril, da mora biti delo inšpektorata jasno usmerjeno in da mora naslavljati najbolj problematična podjetja. Dober teden po imenovanju se je Mesčev inšpektor lotil intenzivne inšpekcijske preiskave na RTV Slovenija, ki je sovpadala s političnimi pritiski vladajoče garniture, ki sodeluje z delom zaposlenih na RTV. V tej luči si lahko zato to inšpekcijsko preiskavo, ki naj bi trajala kar mesec dni, razlagamo le v luči neuspelih vladnih poskusov prevzema RTV Slovenija," so sporočili iz ZNP in dodali:

"Da je to edini neuspeh vlade po prvih stotih dneh, je brutalno iskreno večkrat poudaril tudi predsednik vlade Robert Golob. Inšpekcijske službe so se tako intenzivne preiskave RTV Slovenija lotile že dan po stavki nekaterih novinarjev RTV, ki očitno ni dosegla svojih ciljev, saj je program kljub napovedi zatemnitve potekal naprej. Številni delavci se namreč niso želeli pridružiti stavki, ki jo je na Trgu Republike podprl tudi nekdanji šef CK Milan Kučan. Prav zaradi spodletele stavke je predsednica koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinković obtožila vodstvo, da naj bi oviralo stavko. Ob tem ni navedla nobenega dokaza. Nasprotno pa smo bili priča poskusom oviranja dela tistih, ki niso stavkali, tudi člani ZNP. Še več, predstavniki sindikata so intenzivno pritiskali na dnevnega urednika in odgovorno urednico informativnega programa, kaj se sme objaviti in česa se ne sme."

s Novice Na shodu stavkajočih novinarjev RTV Slovenija tudi Milan Kučan #video

"Ta dan zaznamuje ena hujših kršitev uredniške avtonomije"

"Na MMC so posamezni stavkajoči v nasprotju z zahtevami urednika uredništva in odgovorne urednice objavljali kar oglasna sporočila, ki so promovirala stavko, čeprav bi javnost o tem smeli le informirati. Ta dan tako zaznamuje ena hujših kršitev uredniške avtonomije in zakona o RTV, ki so si jo dovolili stavkajoči. Prav stavkajoči so bili tudi tisti, ki so celo javno žalili in poniževali tiste, ki so delo opravljali profesionalno in vestno. Ker se je inšpekcija tako intenzivno osredotočila na preiskavo RTV Slovenija, v ZNP pričakujemo, da bo preiskala tudi vse zgoraj naštete primere in sindikat primerno sankcionirala. In to ne glede na konflikt interesov, ki ga je v tem primeru predstavljal novi v. d. glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić, sicer nekdanji novinar in sindikalist na MMC RTV Slovenija," so sklenili. 

RTV Slovenija Novice Koalicija opustila idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin