Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
6.49

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

160

Natisni članek

novinar stavka RTV Slovenija

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 6.49

1 leto, 6 mesecev

Na shodu stavkajočih novinarjev RTV Slovenija tudi Milan Kučan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

160

Zvečer je v sklopu celodnevne stavke novinarjev na Trgu republike potekal shod v podporo javni RTV Slovenija (RTVS), ki se ga je udeležil večji del tam zaposlenih novinarjev. Na shodu je bil med drugim tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, je razvidno iz videa, objavljenega na portalu topnews.si.

Milan Kučan na shodu novinarjev (od 5.14 naprej). Video: topnews.si/YouTube

 

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je poudarila, da gre za že tretji stavkovni dan proti škodljivim ukrepom vodstva RTV. "Stavko smo napovedali 13. maja, štiri mesece kasneje pa so razmere, še posebej na javni televiziji slabe in grozljive, zato zahtevamo vljudnost in kulturo dialoga," je dejala.

"Vsem škodoželjnežem povem, da bomo zdržali dokler ne odidejo, in bomo na RTV spet lahko delali profesionalno, etično in odgovorno. Vodilni nam delo odrekajo, nas javno šikanirajo, premeščajo odgovorne kolege, namesto njih pa se pojavljajo ljudje, ki niso usposobljeni za svoje delo," je povedala.

V. d. urednika MMC Igor Pirkovič je sicer na dan stavke začasno odstranil prispevek o stavki z naslovnice spletne strani, so tvitnili iz uredništva spletnega portala mmc.rtvslo.si.

Urbanija: Objave mimo urednika so nezakonite 

Tovrstnih posegov s funkcije urednika uredništva ni bilo nikoli, so sporočili iz uredništva. "O tej potezi, ki jo razumemo kot oviranje zakonske pravice do stavke, smo obvestili generalno vodstvo stavkovnega odbora," so še zapisali.

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija se je odzval z besedami: "Karkoli objavljati mimo urednika je nezakonito in ne more iti kar tako mimo. Pritiski protestnikov na urednika, kaj objaviti in česa ne, pa so sploh nezakoniti."

Za tem se je na Twitterju usul plaz komentarjev, nekaj si jih lahko preberete spodaj:

Fotogalerija
1 / 21

Med stavkovnimi zahtevami v okviru stavkovnih aktivnosti, ki so jih začeli 23. maja, so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.

Medtem ko so nezadovoljni novinarji stavkali, se je programski svet zavoda sestal na seji. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je svetnikom dejal, da je RTVS programsko produkcijski načrt za prvo polletje letos uresničila, v nekaterih delih celo presegla. Člani sveta iz vrst zaposlenih se z njegovimi ugotovitvami niso strinjali. Sejo sveta, ki je niso končali, bodo nadaljevali 3. oktobra.

RTVS
Novice Na RTVS bodo zaostrili stavko
Andrej Grah Whatmough
Novice Direktor RTVS Golobu predlagal takojšen dvig RTV-prispevka
Ne spreglejte