Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2022,
15.03

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

15

Natisni članek

nadzor inšpekcija koalicija televizija shod RTV Slovenija

Torek, 27. 9. 2022, 15.03

1 leto, 6 mesecev

Koalicija opustila idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

15

RTV Slovenija | Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem danes še izrazili podporo zaposlenim na RTVS, ki so v ponedeljek stavkovne aktivnosti zaostrili s celodnevno stavko. | Foto Bojan Puhek

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem danes še izrazili podporo zaposlenim na RTVS, ki so v ponedeljek stavkovne aktivnosti zaostrili s celodnevno stavko.

Foto: Bojan Puhek

Gibanje Svoboda, SD in Levica napovedujejo, da v oddajah o noveli zakona o RTVS in prihodnosti javnega zavoda v času zbiranja podpisov za razpis referenduma ne bodo sodelovali. Poudarjajo, da je nujna čimprejšnja uveljavitev novele, idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS pa so opustili, saj bi bila takšna poteza v nasprotju z zakonodajo.

Vodje poslanskih skupin Gibanja Svoboda Borut Sajovic, SD Jani Prednik in Levice Matej Tašner Vatovec so v današnji izjavi za medije tako med drugim poudarili, da se koalicijski partnerji oddaj, namenjenih razpravi o stanju na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in noveli zakona o RTVS, v času zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o omenjenem zakonu ne bodo udeležili, saj da ne želijo sodelovati pri zlorabi javnega servisa za (pred)referendumsko kampanjo.

Kot nujno so ob tem izpostavili, da novela zakona o RTVS čim prej zaživi. V vmesnem času so tehtali tudi idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS, a poudarjajo, da si takšne poteze ne morejo privoščiti, saj bi ravnali v nasprotju z zakonodajo. "Čeprav bi bilo to ta trenutek mogoče videti kot ena od možnih rešitev, bi bil to vprašljiv, neodgovoren tek na kratke proge," je ob tem izpostavil Sajovic.

Robert Golob
Novice Premier Golob odgovoril direktorju RTVS, ki zahteva dvig prispevka

Vodje koalicijskih poslanskih skupin zaposlenim na RTVS izražajo podporo

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem danes še izrazili podporo zaposlenim na RTVS, ki so v ponedeljek stavkovne aktivnosti zaostrili s celodnevno stavko.

"RTVS je kot mogočna slovenska lipa z izjemnimi koreninami naroda in s krošnjo, ki more zaščititi vse, ne pa tiste, ki so aktualno politično na oblasti," je ob tem ponazoril Sajovic. Opozoril je tudi, da nikakor ne držijo zavajanja, da novela zakona prinaša višanje RTV-prispevka. "Preprosto si želimo televizijo, na katero bi bili vsi ponosni in bi delala neodvisno, avtonomno in bila vsem v srcu kot narodov simbol, naš ponos," je dodal.

Novice Na shodu stavkajočih novinarjev RTV Slovenija tudi Milan Kučan #video

Prednik: Javna RTV je eden najpomembnejših medijev v državi

Prednik pa je poudaril, da je javna RTV eden najpomembnejših medijev v državi, ki mora ostati neodvisen. Tudi zato je DZ julija sprejel novelo zakona o RTVS, ki pa jo, kot kaže, zdaj čaka referendumska presoja, je spomnil. "Na žalost lahko ugotovimo tudi to, da je pretekla vlada želela le razgradnjo javnega zdravstvenega in šolskega sistema, želi pa tudi razgradnjo javnega RTV-servisa, in tu bo koalicija naredila vse, da do tega ne bo prišlo," je napovedal.

V Levici so hkrati izrazili še ostro nasprotovanje "posegom v uredniško avtonomijo in zlorabo javnega servisa, ki bi moral služiti vsem nepristransko, trenutno pa je zelo jasno nakazano, da želi aktualno vodstvo televizije predvsem proizvajati eno vrsto resnice". Po besedah Vatovca je tudi jasno, komu ni v interesu, da novela zakona o RTVS, ki po prepričanju koalicije prinaša depolitizacijo javnega zavoda in bo vrnila glas predvsem zaposlenim, avtonomnim novinarjem, ne zaživi.

Koalicija sicer napoveduje, da se bo v referendumsko kampanjo o noveli zakona o RTVS, ko oz. če bo ta potekala, aktivno vključila.

RTVS
Novice Na RTVS bodo zaostrili stavko

Na RTVS zaradi prijav kršitev pravice do stavke danes inšpekcijski nadzor

Na RTVS je danes potekal nadzor delovne inšpekcije o ponedeljkovi stavki. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je za STA povedal, da so se pogovarjali o poteku stavkovnega dne in kako so zagotovili delovni proces. O očitkih, da je direktor televizije Uroš Urbanija posegal v program, je dejal, da tega ni storil.

V Sindikatu novinarjev Slovenije so namreč na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke. Kot so pojasnili, je bilo v času stavke prijavljenih več kršitev, zato njihov seznam še dopolnjujejo, uradno prijavo pa bodo predvidoma oddali danes.

Stavkajoči so med drugim opozorili, da je tehnična služba na zahtevo generalnega vodstva dnevni urednici onemogočila urejanje spletne strani MMC. Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković pa je na večernem shodu poudarila tudi, da je Urbanija z blagoslovom generalnega direktorja in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa na dan stavke prevzel urejanje Poročil, Dnevnika in Odmevov, s tem pa prevzel stavko in jo oviral.

Shod za javni RTV | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Grah Whatmough je potrdil, da je delovni inšpektorat opravljal nadzor med 11. in 16. uro. "Potek postopka je bil do sedaj korekten. Kar poglobljeno smo se pogovarjali o poteku strokovnega dne, predvsem tudi o tem, kako smo zagotovili delovni proces, medtem ko je del zaposlenih stavkal, del pa ne," je dejal.

Grah Whatmough je prepričan, da Urbanija na dan stavke ni posegal v program, kar so mu očitali stavkajoči. "Je pa dejstvo, da je stavkovni dan malo poseben dan in kakor sem seznanjen, je odgovorna urednica prosila direktorja, da se pojavi v desku in da razloži, kako je z delovnim procesom v okoliščinah, ko del programa stavka, del sodelavcev pa želi delati in dela," je povedal za STA.

Po njegovih besedah sta bili v desku Televizije Slovenija v ponedeljek prisotni tudi odvetnici, zastopnici stavkovnega odbora. "In je povsem normalno, da se takih sestankov udeleži tudi predstavnik vodstva RTVS," meni generalni direktor. Grah Whatmough zato ne razmišlja, da bi Urbanijo odstavil z mesta direktorja televizije.

Drži pa, da je v. d. urednika MMC Igor Pirkovič v ponedeljek s spletne strani MMC umikal novico o stavki. "Tukaj je prišlo do konflikta znotraj redakcije in kot hierarhično nadrejeni se je odločil, tudi kakor sem seznanjen po posvetu z odgovorno urednico, da poseže v portal in zagotovi, da je tisto, kar je bilo včeraj objavljeno na MMC, kolikor je mogoče v skladu s poklicnimi in novinarskimi standardi," je povedal.

Na očitke stavkajočih, da je vodstvo RTVS posegalo v stavko, Grah Whatmough odgovarja, da stavka ne pomeni, da se v tistem času suspendira vloga in odgovornost odgovornih urednikov in v tem času tudi stavkovni odbor ne prevzame vloge odgovornega urednika.

"Stavkovni odbor govori za stavkajoči del zaposlenih in ti so včeraj napovedali, da ne bodo delali, da bo v določenih oddajah tema. Vodstvo televizije pa je zagotovilo, da se je program relativno neokrnjeno izvedel z ljudmi, ki so delali, z zaposlenimi, ki niso stavkali," je dejal.

Shod za javni RTV | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 

 
Andrej Grah Whatmough
Novice Direktor RTVS Golobu predlagal takojšen dvig RTV-prispevka
Ne spreglejte