Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
14.34

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

63

Natisni članek

sodelavec predsednica Nataša Pirc Musar

Torek, 20. 12. 2022, 14.34

1 leto, 3 mesece

Znano je, kdo bo v ožji ekipi predsednice Nataše Pirc Musar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

63

Volilni štab Nataše Pirc Musar | Za druga pomembna področja družbenega življenja in delovanja bo novoizvoljena predsednica k sodelovanju povabila zunanje strokovnjake. | Foto Ana Kovač

Za druga pomembna področja družbenega življenja in delovanja bo novoizvoljena predsednica k sodelovanju povabila zunanje strokovnjake.

Foto: Ana Kovač

V četrtek bo v državnem zboru na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti prisegla novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, doktorica pravnih znanosti dunajske pravne fakultete. Po prisegi bo postala prva predsednica Republike Slovenije oziroma peta nosilka predsedniške funkcije v samostojni Republiki Sloveniji. Po zakonu o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike si predsednica izbere svoje svetovalce in ožjo ekipo oz. v skladu z zakonom imenuje funkcionarje in javne uslužbence.

"Ekipo sem oblikovala izključno po kriteriju strokovnosti, profesionalnosti in referenc, ki so jih izbrani strokovnjaki na svojih področjih delovanja že do zdaj izkazovali doma in v tujini. Pred nami je zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh nas pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje. Z izbranimi sodelavci bom lahko usmerjena v vsa prednostna področja, ki sem jih predstavila v svojem predvolilnem programu," je predstavitev ožje ekipe komentirala Nataša Pirc Musar.

Novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar je k sodelovanju povabila naslednje strokovnjakinje in strokovnjake s posameznih področij:

Generalni sekretar urada predsednice republike bo Uroš Krek, ki je funkcijo generalnega sekretarja že opravljal v času predsednika dr. Danila Türka ter bil namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja za nacionalno varnost. Uroš Krek je med drugim opravljal naloge direktorja uprave za razvoj, uprave za oborožitev, direktorata za obrambno politiko in državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, v zadnjem obdobju pa opravlja dolžnosti pomočnika načelnika generalštaba Slovenske vojske.

Predsednica bo na položaj vodje kabineta imenovala Ulo Tomaduz, dozdajšnjo odvetnico v Odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji. Svojo kariero je začela v Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, nato je delala kot sodniška pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani, po pravniškem državnem izpitu pa kot višja pravosodna svetovalka na Okrožnem sodišču v Ljubljani. V svoji praksi se je ukvarjala predvsem z medijskim, kaznovalnim in ustavnim pravom. Je tudi doktorska kandidatka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Svetovalec predsednice za mednarodne odnose bo dr. Zlatko Šabič, profesor mednarodnih odnosov na Univerzi v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z mednarodnimi odnosi, mednarodnimi institucijami, medparlamentarnim sodelovanjem in institucionalnimi vprašanji Vzhodne Azije. Več let je študiral in raziskovalno deloval v tujini - na Norveškem, v Veliki Britaniji, na Tajvanu in v ZDA. Je soustanovitelj Evropskega združenja za mednarodne odnose in Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo.

Svetovalka za zunanjo politiko bo dolgoletna diplomatka in nekdanja novinarka Miriam Možgan. Možganova je bila namestnica veleposlanikov v Washingtonu in Parizu in generalna sekretarka Blejskega strateškega foruma. Kot strokovnjakinja za strateško komuniciranje je svetovala predsedniku dr. Janezu Drnovšku, petim obrambnim in trem zunanjim ministrom, v zadnjem obdobju pa deluje kot strokovnjakinja za področje boja proti dezinformacijam.

Veleposlanica in dolgoletna diplomatka Eva Tomič bo svetovalka predsednice za podnebne politike in človekove pravice. V karieri se je prvenstveno ukvarjala z varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vodila je prvi Urad Sveta Evrope v Črni gori in Urad OZN za človekove pravice na zasedenem palestinskem ozemlju. Kot diplomatka je delovala na misijah RS v New Yorku in Ženevi ter bila veleposlanica RS pri Svetu Evrope. V zadnjem obdobju na zunanjem ministrstvu deluje kot podnebna odposlanka.

Svetovalka za nacionalno varnost bo mag. Nataša Dolenc, ki je na ministrstvu za obrambo delovala na področju obrambne politike in opravljala različne naloge, povezane z obrambnim sodelovanjem Slovenije v EU, Natu ter mednarodnih operacijah in na misijah. Kot državna sekretarka je vodila pripravo Bele knjige o obrambi RS in bila članica sekretariata sveta za nacionalno varnost. Na mestu direktorice vladnega urada za varovanje tajnih podatkov je bila pristojna za tajne podatke in kibernetsko varnost. Sodelovala je tudi pri pripravi Resolucije o strategiji nacionalne varnosti RS. V operaciji KFOR je bila politična svetovalka poveljnika KFOR.

Svetovalka za posebne projekte bo Breda Bunič, ki že več kot dvajset let deluje na področju  zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah. Breda Bunič je zadnjih nekaj let zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, kjer je poleg razvoja s človekovo varnostjo povezanih indikatorjev za zgodnje zaznavanje konfliktov sodelovala pri pripravi Natovih politik za zaščito civilistov v oboroženih spopadih in za preprečevanje s konflikti povezanega nasilja na podlagi spola.

Svetovalec za politične zadeve bo Aleksej Skok, nekdanji nepoklicni izolski podžupan z dolgoletnimi izkušnjami tudi s področja delovanja lokalnih skupnosti. Skok je bil med ustanovitelji enega prvih mladinskih svetov v državi, ki mu je tudi predsedoval, bil je aktiven na mednarodnih področjih prostorskega načrtovanja na kopnem in morju ter pri aktivnostih implementacije Barcelonske konvencije v praksi. Ima tudi bogate izkušnje pri vodenju volilnih kampanj na vseh ravneh.

Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti bo s predsednico sodelovala Biserka Marolt Meden, slovenska sociologinja, urednica, menedžerka in aktivistka, predsednica Društva Srebrna nit - Združenja za dostojno starost. Biserka Marolt Meden je humanitarka in prostovoljka, ki je skupaj s sodelavkami postavila prvi posvetni materinski dom v Sloveniji in prispevala k sistemskemu financiranju tovrstne dejavnosti v Sloveniji, bila je med pobudniki gradnje Pediatrične klinike, vodila je Ustanovo za novo Pediatrično kliniko v Ljubljani in bila štiri mandate poslovna direktorica Pediatrične klinike. Zagovorništvo otrokovih pravic, še posebej bolnih, je v zadnjih letih zamenjala z zagovorništvom starejših. Je prejemnica številnih priznanj in nagrad.

Tatjana Bobnar
Novice Tatjane Bobnar očitno (še) ne bo v uradu Pirc Musarjeve
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Bobnarjeva povabljena v ekipo bodoče predsednice Pirc Musarjeve? #video
Borut Pahor in Sergio Mattarella
Novice Pahor na poslovilnem obisku v Italiji: Verjetno bi moral čutiti veliko žalost, pa je ne
Prevara
Novice Pozor, laž o Siol.net in Pirc Musarjevi: kaj je v ozadju?
Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar
Novice Srečala sta se Golob in Pirc Musarjeva #foto #video
Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem
Volilni štab Nataše Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva na avstrijski ORF razburila Narodni svet koroških Slovencev
Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Predsednik Pahor sprejel svojo naslednico #video #foto
Nataša Pirc Musar
Novice Zorko: Zmaga Pirc Musarjeve ni presenečenje. Merše o tem, kaj to pomeni za SDS.
Ne spreglejte