Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
16.25

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

Natisni članek

ORF izjava Narodni svet koroških Slovencev Slovenija predsednica Nataša Pirc Musar

Sreda, 16. 11. 2022, 16.25

1 leto, 6 mesecev

Pirc Musarjeva na avstrijski ORF razburila Narodni svet koroških Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

Volilni štab Nataše Pirc Musar | Iz Narodnega sveta koroških Slovencev so predlagali tudi srečanje z novoizvoljeno predsednico države.  | Foto Ana Kovač

Iz Narodnega sveta koroških Slovencev so predlagali tudi srečanje z novoizvoljeno predsednico države.

Foto: Ana Kovač

Intervju Nataše Pirc Musar za avstrijsko radiotelevizijo ORF, v katerem je novoizvoljena predsednica republike izrazila prepričanje, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene", je naletel na neodobravanje Narodnega sveta koroških Slovencev, ki je danes spomnil na neizpolnjene obljube na tem področju in predlagal srečanje s Pirc Musarjevo.

V intervjuju, ki je bil v torek objavljen na manjšinskem spletnem portalu avstrijske radiotelevizije ORF, je Pirc Musarjeva izpostavila svoje zadovoljstvo s trenutnimi slovensko-avstrijskimi odnosi. Pri tem je posebej izpostavila avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna, ki ga je navedla kot svoj zgled.

Kot odprto vprašanje v dvostranskih odnosih je novoizvoljena predsednica izpostavila pravice slovenske manjšine v Avstriji, pri čemer je izrazila prepričanje, da so te "zgledno urejene" in da "ni praktično nobenih težav".

Na te navedbe se je danes s pisno izjavo ostro odzval Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ki je ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Predsednik Pahor sprejel svojo naslednico #video #foto

"To bi novoizvoljena predsednica morala vedeti"

Kot poudarja NSKS, bi Pirc Musarjeva kot odvetnica in novoizvoljena predsednica države "morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali. Niti daljnosežne obljube koroškega parlamenta pred referendumom 1920 niso bile izpolnjene niti memorandum iz leta 2011 ni bil zgledno uresničen (...) Od avstrijske državne pogodbe je minilo 77 let, od memoranduma 11 let, na nov zakon o narodnih skupnostih pa še vedno čakamo".

NSKS pri tem omenja Van der Bellna, ki ga je novoizvoljena slovenska predsednica navedla kot zgled. Kot poudarjajo v krovni organizaciji manjšine, se je namreč ravno avstrijski predsednik pred dvema letoma slovenski manjšini opravičil "zaradi krivic, ki so bile storjene in zaradi zamujanja pri uresničevanju ustavno zagotovljenih pravic".

Nataša Pirc Musar
Novice Zorko: Zmaga Pirc Musarjeve ni presenečenje. Merše o tem, kaj to pomeni za SDS.

"V zadnjih desetletjih je bilo verjetno na stotine informativnih srečanj narodne skupnosti z ministri in poslanci iz Slovenije. Samo v zadnjih desetih dneh sta bili dve, med drugim z zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Če se informacije ne posredujejo naprej, kakšen je torej namen teh obiskov," se v izjavi še sprašuje NSKS.

Ob tem ocenjuje, da bi Pirc Musarjevi razmere lahko predstavili ob obisku, na katerega jo je ob izvolitvi povabil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter župan Globasnice Bernard Sadovnik. Predsednik NSKS Valentin Inzko je izrazil pripravljenost predstavnikov narodne skupnosti za obisk Ljubljane, kjer bi lahko Pirc Musarjevi čestitali za izvolitev in jo "objektivno seznanili s položajem manjšine", še piše v izjavi.

Volilni štab Nataše Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Najbolj se veselim srečanja z Janšo. On pa ji odgovarja ...
Volilni štab Anže Logar. Romana Jordan, Eva Irgl
Novice Anže Logar: Če bo storila to, potem bo Nataša Pirc Musar dobra predsednica #video
Nataša Pirc Musar, Anže Logar
Novice Slovenija je dobila prvo predsednico republike #video
Novice Nataša Pirc Musar razkrila, kaj bo njena prva poteza #video
Ne spreglejte