SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor na poslovilnem obisku v Italiji: Verjetno bi moral čutiti veliko žalost, pa je ne

0,53

termometer

Borut Pahor in Sergio Mattarella | Mattarella je izpostavil osebno prijateljstvo s Pahorjem. Dejal je, da sta skupaj prehodila dolgo pot sodelovanja, sprave in prijateljstva med Slovenijo in Italijo. | Foto: STA
Mattarella je izpostavil osebno prijateljstvo s Pahorjem. Dejal je, da sta skupaj prehodila dolgo pot sodelovanja, sprave in prijateljstva med Slovenijo in Italijo. Foto: STA

Predsednika republike Boruta Pahorja je danes v Rimu na poslovilnem delovnem kosilu gostil italijanski predsednik Sergio Mattarella. Pahor je kolegu posebej izpostavil pomen skupnih aktivnosti za preseganje bremen skupne preteklosti, med drugim vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti ter skupni poklon žrtvam pri Bazovici.

S predsednikom Mattarello je Pahor med svojima mandatoma vzdrževal reden dialog in z njim ustvaril dediščino dobrega sosedstva, so sporočili iz urada predsednika. Italijanskemu kolegu se je zahvalil za odlično sodelovanje in njegovo iskreno prizadevanje za krepitev prijateljskih odnosov med narodoma in državama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar Novice Pahor bi pomagal pri kandidaturi Slovenije za Varnostni svet ZN

Pahor: V mojem srcu vlada velika radost

"Verjetno bi moral čutiti veliko žalost, pa je ne. V mojem srcu vlada velika radost, ker sva v času svojih mandatov kot dva predsednika in dva prijatelja storila veliko dobrega za dvostranske odnose med državama, še več pa za prijateljske odnose med dvema narodoma in to postavila v evropski kontekst," je v izjavi dejal slovenski predsednik.

Dodal je, da ničesar ne obžaluje, temveč z zadoščenjem gleda na doseženo. Izrazil je tudi upanje, da bosta Mattarella in njegova naslednica Nataša Pirc Musar nadaljevala tradicijo dobrih odnosov.

Mattarella upa na čim prejšnje srečanje z Natašo Pirc Musar

"Verjamem, da se bosta prijateljstvo in sodelovanje nadaljevala tudi z novo slovensko predsednico, ki jo bom, upam, čim prej srečal," je dejal Mattarella, ki je v izjavi prav tako izpostavil osebno prijateljstvo s Pahorjem. Dejal je, da sta skupaj prehodila dolgo pot sodelovanja, sprave in prijateljstva med Slovenijo in Italijo.

V luči tega je Pahor med obiskom posebej izpostavil skupne aktivnosti z Mattarello, ki so bile usmerjene v preseganje nekaterih bremen skupne preteklosti Slovencev in Italijanov. Kot posebej pomemben je poudaril 13. julij 2020, ko sta prisostvovala podpisu memoranduma o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. Poleg tega je Pahor kot prelomen izpostavil tudi skupni poklon na bazoviški fojbi in pri spomeniku slovenskim žrtvam fašizma.

Spodbudila projekt Evropska prestolnice kulture 2025

Slovenski predsednik je Mattarello spomnil tudi na udeležbo obeh na slovesnosti ob odkritju spomenika padlim v prvi svetovni vojni na Doberdobu oktobra 2016. Z obiskom Nove Gorice in Gorice oktobra 2021 ter z odločitvijo o sopokroviteljstvu projekta Evropska prestolnica kulture 2025 pa sta oba predsednika izrazila pomembno spodbudo temu projektu, še piše v sporočilu.

Pahor se je sicer z italijanskima predsednikoma Georgiom Napolitanom in Mattarello v Sloveniji, Italiji ali v tujini na dvostranskih srečanjih v času svojih dveh mandatov srečal devetnajstkrat. Od tega je sam Italijo obiskal osemkrat, italijanska predsednika pa sta se v Sloveniji mudila šestkrat.

Borut Pahor v Zagrebu, 2.dan, 19.11.2022 Novice Pahor v Zagrebu: Gospodarstvo mora ostati odprto v svet #foto Borut Pahor in Zoran Milanović Novice Pahor v Zagrebu: Ni alternative arbitražnemu sporazumu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin