SiolNET. Novice Slovenija
5,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pirc Musarjeva: Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem

5,56

termometer

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar se je vsem koroškim Slovencem, ki jih je izjava prizadela, opravičila. | Foto: Ana Kovač
Novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar se je vsem koroškim Slovencem, ki jih je izjava prizadela, opravičila. Foto: Ana Kovač

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je povedala za italijansko radiotelevizijo Rai in dodala: "Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem."

S tem se je novoizvoljena predsednica odzvala na ostre kritike koroških Slovencev ob njeni nedavni izjavi v intervjuju za avstrijski ORF, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene".

Volilni štab Nataše Pirc Musar Novice Pirc Musarjeva na avstrijski ORF razburila Narodni svet koroških Slovencev

Koroškim Slovencem se je opravičila

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je v sredinem sporočilu za javnost zapisal, da bi Pirc Musarjeva kot odvetnica in novoizvoljena predsednica države "morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali ter da niso bile izpolnjene niti obljube koroškega parlamenta pred referendumom 1920 niti memorandum iz leta 2011".

"Pričakovala bi, da me bo kdo poklical, mi povedal," je v izjavi za slovensko uredništvo RAI v sredo še dejala Pirc Musarjeva. "Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem," je dodala.

Z njimi se namerava pogovoriti in prisluhniti njihovim težavam

Napovedala je še, da bo po nastopu položaja obiskala koroške Slovence. Kot je dejala, se mora z njimi pogovoriti. Dejala je, da bo prisluhnila njihovim težavam in da bo delala tudi zanje. "Tudi oni so v mojem srcu, v moji duši," je poudarila. 

NSKS je v sredinem sporočilu za javnost med drugim predlagal, da bi Pirc Musarjevi razmere na avstrijskem Koroškem lahko predstavili ob obisku, na katerega jo je ob izvolitvi povabil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter župan Globasnice Bernard Sadovnik. Predsednik NSKS Valentin Inzko pa je izrazil pripravljenost predstavnikov narodne skupnosti za obisk Ljubljane, kjer bi lahko predsednici čestitali za izvolitev in jo "objektivno seznanili s položajem manjšine".

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar Novice Predsednik Pahor sprejel svojo naslednico #video #foto Nataša Pirc Musar, Anže Logar Novice Slovenija je dobila prvo predsednico republike #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin