SiolNET. Novice Slovenija
8,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, kako se je odločil Nemec

8,05

termometer

Tanja Fajon, Matjaž Nemec | Matjaž Nemec je do mandata upravičen tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih.  | Foto: STA
Matjaž Nemec je do mandata upravičen tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih. Foto: STA

Tanja Fajon poleg predsedovanja stranki SD trenutno opravlja tretji mandat poslanke v Evropskem parlamentu, kjer pripada Stranki evropskih socialistov. Potem ko se je odločila, da bo delovala na slovenskem političnem parketu, jo bo na položaju evropske poslanke nadomestil Matjaž Nemec, so potrdili v stranki SD. Nemec je na evropskih volitvah leta 2019 na listi SD dobil največje zaupanje volivk in volivcev za Fajonovo in Milanom Brglezom.

Po treh mandatih v Evropskem parlamentu se je Tanja Fajon odločila, da bo delovala v slovenski politiki, kar pomeni, da bo na poslanski stolček v Evropskem parlamentu sedel nekdo drug. Fajonovi mandat evropske poslanke preneha ob potrditvi nove sestave DZ.

Kot so potrdili v stranki SD, bo to mesto prevzel Matjaž Nemec, podpredsednik SD, ki je bil od leta 2014 poslanec v državnem zboru, bil je tudi predsednik državnega zbora, preden je prišel v parlament, pa je deloval kot asistent predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Funkciji evropske in slovenske poslanke sta nezdružljivi, zato bo predsednica SD Tanja Fajon prekinila mandat v Evropskem parlamentu.

Na konstitutivni seji DZ bodo potrdili mandate in s tem bo Tanja Fajon nastopila mandat v DZ, za katerega je bila izvoljena na nedeljskih državnozborskih volitvah.

Kot je za STA v ponedeljek pojasnil asistent v njeni pisarni Jure Tanko, ji z dnem konstituiranja DZ preneha mandat v Evropskem parlamentu, ki se mora s tem sicer še formalno seznaniti.

Predsednik DZ obvesti Evropski parlament, ki potem formalno obvesti DZ, da je mesto Tanje Fajon izpraznjeno, in pozove DZ, da na njeno mesto imenuje nadomestnega poslanca, ki ga mora potrditi DZ in o tem obvestiti Evropski parlament.

Nemec je do mandata upravičen po vrstnem redu 

Matjaž Nemec je do mandata upravičen tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih. Če bi mandat odklonil, bi ta pripadel Dominiki Švarc Pipan ali Nevi Grašič.

Če bo Fajonova po koalicijskih pogajanjih zasedla ministrsko funkcijo v vladi, jo bo v DZ nadomestil Jonas Žnidaršič.

Matjažu Nemcu se na volitvah ni uspelo uvrstiti v državni zbor, Tanja Fajon pa je bila v stranki SD izvoljena na šesto, predzadnje mesto. Prejela je 8,65 odstotka podpore. Stranka SD je v državnem zboru dobila sedem poslanskih mest. 

macron Novice Uradni izidi potrdili zmago Macrona #foto VOLITVE 2022 Novice Tuji mediji: Zmaga Goloba nepričakovano prepričljiva Predčasne volitve v državni zbor 2022 Novice Volilna udeležba za zdaj skoraj 70-odstotna VOLITVE 2022 Novice Luka Mesec: Ponudil bom svoj odstop

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin