Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2022,
9.42

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

55

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Robert Golob Volitve 2022

Ponedeljek, 25. 4. 2022, 9.42

2 leti

Tuji mediji: Zmaga Goloba nepričakovano prepričljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

55

VOLITVE 2022 | Po rezultatih državne volilne komisije, preštetih je 99,68 odstotka glasov,  je največ glasov prejelo Gibanje Svoboda Roberta Goloba, na drugem mestu je SDS Janeza Janše. | Foto Ana Kovač

Po rezultatih državne volilne komisije, preštetih je 99,68 odstotka glasov, je največ glasov prejelo Gibanje Svoboda Roberta Goloba, na drugem mestu je SDS Janeza Janše.

Foto: Ana Kovač

Čeprav so večinoma ostale v senci drugega kroga predsedniških volitev v Franciji, je bil tudi razplet nedeljskih državnozborskih volitev v Sloveniji deležen precejšnje pozornosti v tujih medijih.

Za zdaj tuji mediji izpostavljajo predvsem veliko zmago političnega novinca Roberta Goloba in poraz veterana Janeza Janše. 

Robert Golob
Novice Veliki zmagovalci in poraženci volitev 2022

To na Hrvaškem ni mogoče

Jutarnji list izpostavlja, da zmaga političnega novinca, kakršen je Robert Golob, na Hrvaškem praktično ni mogoča. "V Sloveniji je že dolgo povsem normalno, da nekdo nekaj tednov pred volitvami ustanovi stranko in nato zmaga na parlamentarnih volitvah," je dan po prepričljivi zmagi na državnozborskih volitvah za Jutarnji list ocenil strokovnjak za mednarodno politiko, profesor z zagrebške Fakultete političnih znanosti Višeslav Raos.

Nedeljski volilni razplet v Sloveniji ga tako ni presenetil. "Slovenski mediji in tudi slovenski volivci so veliko bolj kritični do političnih strank, v smislu da se jim ni težko odmakniti od nekih uveljavljenih vzorcev glasovanja," je ocenil.

Na Hrvaškem je drugače, tam zmaga političnega novinca, kakršen je letos Golob, pred tem pa sta bila Miro Cerar in pred štirimi leti Marjan Šarec, ni ravno verjetna. Razlog za to vidi v različni tranziciji. Tranzicija v Sloveniji "se je začela veliko prej, že v 80. letih, in oni nimajo tako izrazite ločnice, ki bi predstavljala dve veliki stranki leve in desne strani, kar je povezano z razumevanjem zgodovine, socializma, druge svetovne vojne."

In "čeprav se je zaradi Janeza Janše vrnila zgodba o komunistih, lustraciji in podobnih temah, ta naracija ni postala prevladujoča", pravi. Janša in SDS sta v tem smislu "edina konstanta na slovenski politični sceni", a nikoli nista postala tako dominantna kot HDZ na Hrvaškem, saj se je ta zrasla z ustvarjanjem hrvaške države in obrambo v vojni. Zato Sloveniji nima ukoreninjene strankarske tradicije in Slovenci lahko "zelo hitro 'preklapljajo' stranke ter se zbirajo okoli nekih v družbi priljubljenih oseb".

Predčasne volitve v državni zbor 2022
Novice Tuji mediji: Pred Golobom je velika odgovornost

Bilten Politico tako piše, da je stranka slovenskega premierja Janeza Janše v nedeljo doživela hud poraz in izgubila proti novi zeleni stranki pod vodstvom Roberta Goloba, ki je bila ustanovljena šele v začetku letošnjega leta.

Evropska ljudska stranka (EPP), katere članica je Janševa SDS, je v nedeljo tvitnila, da je zaskrbljena zaradi mogočega vmešavanja Rusije v slovenske volitve, kar je očitno posledica odločne in nedvoumne podpore Slovenije Ukrajini, še navaja Politico. 

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) je izpostavila visoko volilno udeležbo in to, da bo glede na rezultate Gibanje Svoboda očitno lahko sestavilo naslednjo vlado v koaliciji z manjšimi levimi skupinami. 

Liberalci so nedeljske volitve označili za referendum o prihodnosti Slovenije. V državi, ki jo razdvajajo hude politične razlike glede pravne države, je politični novinec, liberalec Golob, na volitvah premagal trikratnega predsednika slovenske vlade, populističnega konservativca Janšo, medtem piše britanski Guardian.

Viktor Orban je izgubil novega zaveznika v Srednji Evropi, pa poroča francoski Le Monde. Golob, bogati poslovnež z dolgimi lasmi, je po bliskoviti kampanji ovrgel napovedi javnomnenjskih raziskav in zmagal z naskokom, kakršnega še ni bilo od osamosvojitve leta 1991, saj je dobil 41 od 90 poslanskih sedežev, navaja časnik.

Gibanje Svoboda
Novice To so prve besede iz tabora Roberta Goloba

Nemški mediji volitve označili za dramatične

O nedeljskem volilnem dogajanju v Sloveniji je pisalo tudi več nemških časnikov, med njimi Süddeutsche Zeitung, Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Handelsblatt, pa tudi švicarski Neue Zürcher Zeitung.

Vsi so se pri tem sicer bolj ali manj oprli na poročanje nemške tiskovne agencije dpa in poudarili, da je liberalno usmerjeni politični novinec Golob zadal hud udarec veteranu slovenske politike, spornemu desnemu premierju Janši. Volitve označujejo za dramatične, Golobovo zmago pa za nepričakovano prepričljivo. Med drugim dodajajo, da so v SDS sinoči hitro priznali poraz in čestitali zmagovalcu ter da Golob zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogel praznovati skupaj s privrženci.

Emmanuel Macron
Novice Na volitvah v Franciji je zmagal Emmanuel Macron
Predčasne volitve v državni zbor 2022
Novice Volilna udeležba za zdaj skoraj 70-odstotna
Ne spreglejte