Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2024,
10.02

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

roman nagrada Kresnik

Torek, 23. 4. 2024, 10.02

1 mesec

Znana deseterica nominirancev za kresnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
najboljši roman, kresnik | Finalno peterico, ki se bo potegovala za nagrado, bodo objavili 23. maja. | Foto Nebojša Tejić/STA

Finalno peterico, ki se bo potegovala za nagrado, bodo objavili 23. maja.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Strokovna žirija za Delovo nagrado kresnik, ki jo podeljujejo za najboljši roman leta, je naredila prvi izbor nominirancev. Izbrala je deset del, od tega sedem romanov avtoric in tri romane avtorjev, ki so izšli pri petih založbah, danes poroča časnik. Čez mesec dni bodo izbrali finalno peterico, nagrajenca pa bodo razglasili čez dva meseca.

V izboru so romani Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera), Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk (Beletrina) in Gral Vlada Žabota (Beletrina).

V deseterico nominirancev za kresnika jih je uvrstila žirija, v kateri so Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič.

Finalno peterico romanov, ki se bo potegovala za nagrado, bodo objavili konec maja

Kot je ob tem povedal Bratož, dobrih knjig ni nikdar veliko, a na seznamu, na katerem je bilo 185 romanov z lansko letnico izida, je bilo precej odličnih naslovov. Izbrano deseterico je opisal kot skrajno različne knjige, ki jih druži "nespregledljiv literarni naboj, suverena literarna izvedba".

"Tu so premišljena pogledovanja v preteklost, seciranje nenavadnih življenjskih zgodb zdajšnjosti, ekskluzivni uvidi v turbulentne, bizarne dogodke, ki jih zna priskrbeti le pisateljski pogled, pa tudi avtofikcijsko pisanje, ki na poseben način vidi le trojico jaz, tukaj in zdaj," je povedal Bratož.

Nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta bodo 34. po vrsti podelili čez dva meseca na Rožniku. Finalno peterico, ki se bo potegovala za nagrado, bodo objavili 23. maja.

Medis.
Novice Prejemnik mednarodne nagrade tudi slovenski zdravnik #foto #video
Tina Vrščaj
Trendi Slovenska pisateljica Tina Vrščaj med najboljšimi evropskimi književniki leta 2024
Ne spreglejte