Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
12.15

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

roman nagrada pisateljica knjiga Tina Vrščaj

Petek, 5. 4. 2024, 12.15

3 tedne, 4 dni

Slovenska pisateljica Tina Vrščaj med najboljšimi evropskimi književniki leta 2024

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Tina Vrščaj | Tina Vrščaj je za roman Na klancu prejela posebno omembo komisije nagrade Evropske unije za književnost. | Foto Mladinska knjiga

Tina Vrščaj je za roman Na klancu prejela posebno omembo komisije nagrade Evropske unije za književnost.

Foto: Mladinska knjiga

Konzorcij nagrade Evropske unije za književnost je na bruseljskem knjižnem sejmu razglasil dobitnika nagrade Evropske unije za književnost in pet prejemnikov posebne omembe, med katerimi je tudi slovenski roman Na klancu pisateljice Tine Vrščaj.

Nagrada Evropske unije za književnost 2024 gre danskemu avtorju Theisu Örntoftu, komisija nagrade pa je s posebno omembo nagradila še dela Tine Vrščaj, Todora Todorova (Bolgarija), Deniza Utluja (Nemčija), Maríe Elísabet Bragadóttir (Islandija) in Sholeh Rezazadeh (Nizozemska).

Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje obetavnim avtorjem leposlovja iz Evropske unije in zunaj nje. V triletnih ciklih tako počastijo 41 izjemnih novih literarnih talentov iz 41 držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

Tina Vrščaj je za roman Na Klancu prejela tudi nagrado modra ptica 2022. Gre za družinski in ljubezenski roman, izpisan v številnih, bolj ali manj natančno skiciranih prizorih, predvsem pa v dinamičnih dialogih, ki čas dogajanja zgodbe trdno umeščajo v sedanjost, morda pa že tudi bližnjo prihodnost.

V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, ter počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem. Eva skuša živeti življenje mimo sodobnih tehnologij in okolijsko zavedno, v skrbi za usodo Zemlje, hkrati pa si želi poiskati službo, da bi prispevala v vse bolj prazen družinski proračun. Toda v svojemu poskusu preseganja egoizma na zunaj deluje čudaška, vse bolj se odtujuje od partnerja. Roman z veščim prepletom intimnih in družbenih tem ter motivov – ekologija, kritika družbenih omrežij, preizpraševanje odnosov med spoli, vprašanja materinskosti – zadene v bistvo današnjega časa in odnosov. Hkrati pa s svojo strukturo deluje izredno razgibano, dramatično, že skoraj filmsko, so o knjigi zapisali pri Mladinski knjigi.

Ne spreglejte