Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
10.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Škocjanske jame poplave voda škoda naravne nesreče

Torek, 5. 2. 2019, 10.52

5 let, 2 meseca

Zaradi poplav v Škocjanskih jamah za okoli 50 tisoč evrov škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Škocjanska jama | Foto STA

Foto: STA

Narasla reka Reka je konec minulega tedna močno poškodovala infrastrukturo v Škocjanskih jamah, medtem ko jame kot naravna vrednota niso poškodovane. Direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka škodo po prvih podatkih ocenjuje na okoli 50 tisoč evrov in napoveduje, da bodo del jam za obiskovalce ponovno odprli v petek.

Poplava je bila kar obsežna, primerjajo jo s poplavo leta 1965, ko je bil pretok reke Reke okoli 380 kubičnih metrov na sekundo. Tokrat je bil pretok reke prav tako prek 300 kubičnih metrov na sekundo, je povedal Ščuka.

A sam pretok ni toliko problematičen, več težav se pojavi zaradi materiala, ki ga voda prinese s sabo in ki zamaši ozka grla. Veliko je nanosilo vej, tudi debla je prineslo.

Jure Leben
Novice Minister Leben obiskal poplavljeno območje

Največ škode na razsvetljavi in električni napeljavi

Ujma je tako minuli konec tedna v Škocjanskih jamah poškodovala ograje, nekje tudi zidove, predvsem pa razsvetljavo in električno napeljavo. Tu je škoda največja, je povedal direktor parka.

Preden se bodo lotili te sanacije, morajo odstraniti ves naplavljen material. Poleg nanosov lesa je na poteh tudi veliko blata, ponekod nekaj deset centimetrov. Pri sanaciji poleg zaposlenih pomagajo gasilci, prostovoljni naravovarstveniki, sezonski delavci in študenti. Skupno po grobih ocenah danes pri odpravljanju posledic ujme pomaga prek 50 ljudi.

Novice Vode še vedno naraščajo, največ težav na območju Ilirske Bistrice #foto

Del jame bodo lahko za obiskovalce odprli že v petek

Točno škodo v Parku Škocjanske jame še ocenjujejo. "Prišli smo do številke okoli 50 tisoč evrov, upam pa, da bo na koncu, ko bomo ugotavljali dejansko škodo, ta številka manjša," je dejal Ščuka. Večjega izpada zaradi zaprtja parka za obiskovalce ne bo, saj je zimski čas tisti čas, ko naštejejo najmanj obiskovalcev.

Medtem je voda že upadla in je v strugi, pretok pa je primeren za ta čas. Prvi del jame, to je del Tihe jame, bodo odprli v petek, je napovedal Ščuka.

Prek zime, to je izven glavne sezone, je v parku skupaj s projektno skupino trenutno zaposlenih 30 ljudi, prek poletja pa ta številka naraste na 70 delavcev. Lani so v Škocjanskih jamah našteli prek 184 tisoč obiskovalcev.

Novice Izredne razmere v BiH: Narasle vode preplavile mesta in vasi #video
Ne spreglejte