Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
11.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

2

Natisni članek

poplave Bosna in Hercegovina Sarajevo škoda

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 11.21

5 let, 2 meseca

Izredne razmere v BiH: Narasle vode preplavile mesta in vasi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

2

V Bosni in Hercegovini po nedeljskih katastrofalnih poplavah poročajo o ogromni škodi, ki jo je povzročila narasla voda. Najhuje je bilo zahodno od prestolnice Sarajevo. Zaradi poplav so prizadeti domovi, pod vodo so mesta in vasi, poškodovane so tudi ceste. Razmere se po navedbah oblasti umirjajo, na kriznih območjih pa bodo pristojni, če bo vreme to dopuščalo, začeli popisovati škodo.

Narasla voda se je v Osrednjebosanskem kantonu počasi začela umikati, v naslednjih urah pa na terenu pričakujemo stabilizacijo stanja, je povedala vodja tamkajšnjega operativnega centra civilne zaščite Zenada Čaušević.

V nedeljo je bilo v BiH zaradi poplav pod vodo več hiš, reke in hudourniki so odnašali tudi mostove in ceste. Zaradi poplav so oblasti iz naselja Gladnik v občini Travnik evakuirale osem družin, zaradi nevarnosti plazov so štiri družine začasno preselili tudi iz vasi Borova Ravan v občini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Pristojni ocenjujejo, da bo škoda velika

"Trenutno čakamo na poročila o stanju v vseh občinah. V občinah, v katerih je to mogoče, se trenutno že ocenjuje škoda. Ocenjujem, da bo ta velika," je dejala Čauševićeva. Po poročanju Radiotelevizije BiH so oblasti zaradi naravne nesreče izredne razmere razglasile v občinah Busovača, Kiseljak in Travnik.

Danes | Foto:

Poplave v Zenici. Video: YouTube.


Narasle reke Bosna, Željeznica in Zujevina so ogrožale tudi prebivalce sarajevskega kantona. O veliki škodi poročajo iz naselij Hadžići, Pazarić, Osijek, Otes, Bojnik ter iz delov Rajlovca in Reljeva.

Novice V BiH zaradi poplav razglasili izredno stanje

Prebivalci omenjenih naselij so vodo iz svojih domov odstranjevali sami. Čeprav je zaradi poplav v Hadžićih in Pazariću ogroženih 35 objektov, lokalne oblasti na tem območju niso razglasile izrednih razmer.

Nekatere reke še vedno naraščajo

V prej omenjeni Busovači ter v okolici mest Kakanj in Jajce so razmere še vedno kritične. Pripadniki civilne zaščite, ki pomagajo ljudem obraniti domove pred naraslimi vodami, so še vedno na terenu. Razlivanje rek vpliva tudi na razmere v prometu, poplavljene in poškodovane so nekatere lokalne in regionalne ceste.

Poplave v Busovači. Video: YouTube


Vodostaji večine rek se medtem umirjajo, čeprav oblasti poročajo o porastu Save, Sane in Une. Gladina Sane v mestu Novi Grad se je zjutraj dvignila na 400 centimetrov in po podatkih dežurnih služb trenutno stagnira, medtem ko je gladina Une, ki se je dvignila na 320 centimetrov, za 51 centimetrov višja kot v nedeljo.

Ne spreglejte