SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi pomanjkanja medicinskih sester preložili 30 operacij

0,20

termometer

zdravnik medicina

V splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici so zaradi pomanjkanja medicinskih sester prestavili 30 operacij. Kot je povedal ortopedski kirurg in predstojnik kirurškega oddelka v šempetrski bolnišnici Danijel Bešič Loredan, gre sicer za nenujne operacije. Po njegovih besedah vse nujne in tudi nekatere nenujne operacije izvajajo normalno.

"Gre samo za časovni zamik zaradi varnosti, nihče ne bo prikrajšan. Odjavili smo najmanjše mogoče število ljudi in takoj bodo operirani vsi, ko se vse postavi na svoje mesto, da bo zdravstvena nega dovolj močna in da bo lahko oddelek delal z vsemi močmi," je povedal Bešič Loredan.

Na kirurškem oddelku primanjkuje toliko srednjih medicinskih sester, da lahko zapolnijo 20 postelj namesto 30, kolikor jih imajo na oddelku, je še povedal.

Geslo, varnost, internet, password Digisvet Kje bo geslo 0000, 1234 ali admin protizakonito in zakaj je to dobro tudi za nas

Stanje naj bi bilo še vedno obvladljivo

Stanje je še vedno obvladljivo, je za STA dejal predsednik sindikalne enote Sindikata delavcev zdravstvene nege v šempetrski bolnišnici Dalibor Palič, a so potrebni takojšnji ukrepi. "Stanje je sicer že kronično, vendar je doseglo kritično mejo in so začele medicinske sestre množično odhajati," je pojasnil.

Med letoma 2013 in 2018 je v šempetrski bolnišnici dalo odpoved 142 medicinskih sester ali tehnikov. V šempetrski bolnišnici po trenutnih ocenah primanjkuje 35 srednjih medicinskih sester, 25 bi jih zaposlili za nedoločen, deset pa za določen čas.

Ljubljanska borza Posel danes Klavrno vzdušje na Ljubljanski borzi: zakaj delničarji ne trgujejo?

Ne le plačo, urediti bo treba tudi druge pogoje

Palič je poudaril še, da so iz bolnišnice odšle medicinske sestre in tehniki z dolgoletnimi izkušnjami, težko pa bodo brez popravljenih razmer privabili take tudi nazaj. Mlade delavke, ki so ravnokar končale izobraževanje, pa bo treba še marsikaj naučiti, da bodo lahko enakovredno nadomestile manjkajoče strokovne delavke.

Ne le plačo, urediti bo treba tudi druge pogoje, saj so medicinske sestre zdaj tako zelo obremenjene, da si težko privoščijo dopuste in so zaradi preobilice dela že popolnoma izgorele.

Vodstvo bolnišnice bo o problematiki pomanjkanja kadra v zdravstveni negi spregovorilo v torek na novinarski konferenci.

Luka Dončić Sportal Dončić prvi mož Dallasa ob zmagi nad Philadelphio #video Golte Posel danes Ukrajinski posli: kdo je resnični lastnik smučišča na Golteh

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin