SiolNET. Novice Slovenija
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi nizkega vodostaja zaustavljena hidroelektrarna Solkan

2,18

termometer

HE hidroelektrarna Solkan | Začasno bo zaustavljena hidroelektrarna Solkan.  | Foto: JakobZ, CC BY-SA 3.0
Začasno bo zaustavljena hidroelektrarna Solkan. Foto: JakobZ, CC BY-SA 3.0

Zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče, ki je posledica dolgotrajnega sušnega obdobja, je začasno nehala obratovati hidroelektrarna Solkan, so sporočili s Soških elektrarn Nova Gorica. To se je zgodilo prvič po letu 2003.

Trenutno je povprečni pretok reke Soče v Solkanu tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin, pojasnjujejo na Soških elektrarnah. Ekološko sprejemljiv pretok zagotavljajo s prelivanjem vode čez zapornici na jezu in znaša toliko, kolikor je naravni dotok Soče.

Do srede so nekoliko višji pretok od naravnega zagotavljali s praznjenjem akumulacij. Akumulacije na reki Soči pa so dosegle spodnje, kritične ravni, ki dodatnega praznjenja akumulacij ne omogočajo več, so še navedli v družbi.

Volkswagen polo PRIMA Avtomoto Od tri do pet tisočakov? Napovedal je občutne podražitve. HE Varaždin Novice Na Dravi: 13-letnik zaradi silnega udarca srne padel v reko sončna elektrarna Posel danes Megalomanski projekt: česa takega niso zgradili še nikjer na svetu #video Hidroelektrarna Novice Sodišče zadržalo gradbeno dovoljenje za HE Mokrice, ministrstvo bo počakalo Leonardo DiCaprio Trendi Leonardo DiCaprio podprl boj za ohranitev rek v BiH

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin