Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
13.32

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

diskriminacija Zagovornik načela enakosti prijava TVS Uroš Urbanija

Petek, 1. 12. 2023, 13.32

4 mesece, 3 tedne

Zagovornik: Uroš Urbanija diskriminiral zaposleno na TVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Uroš Urbanija | Zaposlena je bila v času stavke kritična do direktorja TVS, njegovi odzivi na te kritike, tudi v odgovoru sindikatoma, pa po mnenju zagovornika izkazujejo njegove zamere do predlagateljice. | Foto Ana Kovač

Zaposlena je bila v času stavke kritična do direktorja TVS, njegovi odzivi na te kritike, tudi v odgovoru sindikatoma, pa po mnenju zagovornika izkazujejo njegove zamere do predlagateljice.

Foto: Ana Kovač

Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo ene od zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija (TVS) zaradi njenih sindikalnih aktivnosti. Direktor TVS je zaposleno diskriminiral tako, da ji je prepovedal delo od doma, medtem ko so drugi zaposleni na primerljivih delovnih mestih to možnost imeli, so pojasnili pri zagovorniku.

Zagovornik je ugotovil, da je javni zavod po navodilu direktorja tako ravnal zaradi sindikalnih aktivnosti zaposlene. Javni zavod je zaposleno diskriminiral zaradi njenega članstva v sindikatu, ki je po zakonu o delovnih razmerjih ena izmed osebnih okoliščin, zaradi katere nihče ne sme biti obravnavan slabše, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ni ji dovolil dela od doma

Zaposlena na TVS se je na zagovornika obrnila, ker ji delodajalec ni dovolil delati od doma do dva dni na teden, čeprav je tako v preteklosti pri istem delodajalcu že delala, in to kljub temu, da ji je njena neposredna vodja odobrila tudi novo vlogo za delo od doma.

Zagovornik je po prejetju pojasnil javnega zavoda izvedel, da zavod delo od doma omogoča in da lahko tako delajo tudi nekateri zaposleni, ki imajo primerljive delovne naloge kot prijaviteljica diskriminacije. Zavodu v pojasnilih zagovorniku ni uspelo dokazati, da je bila tokratna odločitev, da konkretni zaposleni takega dela ne bo omogočil, upravičena. Zavodu ni uspelo dokazati niti, da ravnanje ni bilo povezano prav s sindikalnimi aktivnostmi zaposlene, so sporočili.

Direktor TVS je v odgovoru zagovorniku zatrjeval, da voditeljica ne more od doma voditi dnevnoinformativnih oddaj. Navedel je, da si ne predstavlja, "da bi bila v ozadju voditelja kot scena domača kuhinja voditeljice". Vendar se je to njegovo stališče izkazalo za nepomembno, saj tega predlagateljica ni niti pričakovala niti želela izvajati v okviru želenega dela na domu, so zapisali.

Njena prošnja za delo od doma se je nanašala na druge naloge delovnega procesa. Isti voditelj namreč osrednjo informativno oddajo Dnevnik v povprečju vodi le nekaj dni na teden, ne pa vsak dan. Voditeljica informativno oddajo vodi le največ šest delovnih dni na mesec.

Uroš Urbanija
Novice Urbanija na Planet TV? Ne gre za presenečenje.

Zaposlena je bila v času stavke kritična do direktorja TVS, njegovi odzivi na te kritike, tudi v odgovoru sindikatoma, pa po mnenju zagovornika izkazujejo njegove zamere do predlagateljice. V njegovih odzivih je mogoče zaznati omalovažujoč odnos do predlagateljice in njene pobude za opravljanje dela na domu, so ugotovili pri zagovorniku.

Zagovornik sicer poimensko ne izpostavlja ne zaposlene ne direktorja TVS. Se pa prijava nanaša na obdobje, ko je funkcijo direktorja TVS opravljal Uroš Urbanija.

Uroš Urbanija
Novice Urbanija: To sem storil zato, ker se sicer troši denar
Uroš Urbanija
Novice Detektiv Urbaniji izročil vabilo na zaslišanje
Uroš Urbanija
Novice Svet RTVS razrešil Uroša Urbanijo, novi v. d. Andraž Pöschl
Ne spreglejte