Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2023,
7.29

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

vlada zunanja politika diplomati

Nedelja, 17. 12. 2023, 7.29

4 mesece, 1 teden

Fajonova: Slovenija bo uspešna s profesionalno, aktivno in motivirano diplomacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Tanja Fajon | Na posvetu sodelujejo vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve. | Foto STA

Na posvetu sodelujejo vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Foto: STA

Slovenija bo uspešna toliko, kolikor bo imela profesionalno, aktivno in visoko motivirano diplomacijo, ki bo znala ustrezno prenesti naša stališča tujim sogovornikom ter zagovarjati naše interese v širši mednarodni skupnosti, je danes v nagovoru diplomatom ob začetku letošnjega posveta diplomacije na Brdu pri Kranju poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Uspeh diplomacije se bo po ministričinih besedah meril tudi po tem, koliko bo uspela pritegniti mlade in ustvarjati ugodne delovne in življenjske pogoje tudi za družine diplomatov v tujini.

Fajonova: Slovenska diplomacija se je dokazala

Fajonova je ocenila, da je slovenska diplomacija med procesom iskanja podpore za članstvo v Varnostnem svetu dokazala, da ima znanje in potencial, da se je sposobna ne le prilagoditi na spremenjene okoliščine v mednarodni skupnosti, ampak da zna ostale države prepričati v svojo vizijo razvoja globalnih odnosov.

"Slovenija bo toliko uspešna pri promociji svojih vrednot in interesov, tako v EU kot Natu ter širši mednarodni skupnosti, kolikor bo sposobna svoja stališča, ideje in predloge predstaviti na razumljiv in jasen način," je poudarila.

"Odgovornosti nas ne sme biti strah"

Svet se neprestano spreminja, a hitrost, intenzivnost in obseg teh sprememb so trenutno brez primere, vladavino mednarodnega prava pa vse bolj izpodriva vladavina moči, je poudarila ministrica in kot primera navedla Ukrajino in palestinska ozemlja. Izhod iz te situacije ministrica vidi v krepitvi zaupanja v mednarodnopravni sistem in funkcionalnih mednarodnih institucijah.

Slovenija bo 1. januarja postala članica Varnostnega sveta Združenih narodov. "Članstvo nam daje legitimnost, a hkrati tudi veliko odgovornost. Te odgovornosti nas ne sme biti strah," je poudarila Fajonova, ki je glede tega optimistična.

Fajonova o Ukrajini in Bližnjem vzhodu

Izpostavila je tudi, da so stališča do ruske agresije in bližnjevzhodnega konflikta jasna in konsistentna. To so spoštovanje mednarodnega in humanitarnega prava, nedotakljivost meja, zaščita civilistov in najbolj ranljivih skupin ter spoštovanje človekovih pravic. "Palestinci zaslužijo svojo državo, Izraelci pa varnost. Oboji pa morajo sobivati drugi ob drugih," je poudarila ministrica.

Spomnila je še, da bo Slovenija prihodnje leto praznovala 20. obletnico članstva v EU. Ob tem je bila kritična, da se Unija vedno le odziva na dogajanje, v novi realnosti pa zgolj prilagajanje spremembam po njenem mnenju ne bo zadostovalo.

"EU mora postati samozavesten agent spremembe"

EU mora po mnenju ministrice postati samozavesten agent sprememb, predvsem pa moramo kot EU biti bolj aktivni pri promociji naših vrednot in norm. Da bi to dosegli, se mora EU spremeniti navznoter in izboljšati učinkovitost odločevalskih procesov. Zato se je Slovenija pridružila razmisleku skupine držav o možni razširitvi odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjih zadev.

Prihodnjo vlogo EU v globalnem kontekstu bo v veliki meri opredeljevala naša skupna sposobnost spoprijemanja s številnimi izzivi. Predvsem pa moramo biti pripravljeni na sprejem novih članic do leta 2030.

Slovenija je zagovornica širitve EU

Slovenija kot glasna zagovornica širitve močno pozdravlja odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo ter podelitvi statusa kandidatke Gruziji. Pri tem pa vztraja, da je vladavina prava predpogoj za učinkovito integracijo. Zveza Nato ostaja hrbtenica tako evropske obrambe kot transatlantskega sodelovanja. Ob tem se mora še naprej prilagajati, da bo lahko učinkovito odgovarjal na varnostne izzive sedanjosti in prihodnosti.

Se mora pa Slovenija zavedati, da meje delovanja njene zunanje politike niso samo v EU in Natu ter v bližnjih regijah. "To na globalni ravni dokazujemo s članstvom v VS ZN ter udejanjamo z odpiranjem novih veleposlaništev in konzulatov, denimo v Etiopiji, Alžiriji in na Filipinih." Ministrica je dodala, da tudi druge države krepijo svojo diplomatsko prisotnost v Sloveniji.

Ministrica je tudi dejala, da je ponosna, da se je Slovenija v zadnjih dveh letih primerno odzvala na vse večje razvojne in humanitarne potrebe v svetu. Je pa po njeni oceni treba skladno z zavezami, ki jih je potrdila Slovenija, postopoma povečati in na daljši rok predvideti razvojno financiranje.

Nataša Pirc Musar | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na posvetu iztekajoče se leto označila za izjemno za slovensko diplomacijo. Slovenija je po oceni predsednice uspešna, ker v svetu uživa ugled, je načelna in se ne uklanja posamičnim interesom. Pojasnila je, da jo številni, ne samo predsedniki, tudi podjetniki, predstavniki mednarodnih nevladnih organizacij, vplivni posamezniki, visoki funkcionarji mednarodnih vladnih organizacij redno sprašujejo za stališča Slovenije, za mnenja, za nasvete in podporo. "Tu imamo veliko prostora za prepričevanje in zagovorništvo, ko gre za promocijo idej, vrednot, interesov, koristnih za državo," je poudarila.

"A če želim dobro zastopati Slovenijo, vsebinsko močno ter prepričljivo prodajati slovenske vsebine, potrebujem tudi vašo pomoč," je sporočila diplomatom. Opozorila jih je, da bo v prihodnje veliko preizkušenj, zato bo zelo pomembno, da bodo v vseh diplomatsko-konzularnih predstavništvih držali skupaj, morebitna nesoglasja pa čim prej odpravili. "Podrejanje države lastnim interesom in kapricam pomeni njeno slabitev in nespoštovanje, tega pa si v teh nemirnih časih resnično ne moremo privoščiti," je posvarila.

Kot primera uspeha slovenske diplomacije je izpostavila izvolitev za nestalno članico VS ZN ter izvolitev Beti Hohler za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča.
Urška Klakočar Zupančič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač
Izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN daje novo spodbudo za razpravo o vlogi tega organa pri zagotavljanju miru v svetu, je na posvetu diplomacije povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da diplomacija ob vse intenzivnejši globalizaciji in napredku tehnologije dobiva vse širšo vlogo. 

Predsednica DZ je dejala, da Slovenijo vidi kot nosilko vrednot, povezanih s človekovimi pravicami, človekovim dostojanstvom, demokracijo, svobodo, solidarnostjo in humanitarnostjo. Poudarila je, da se zavzema tudi za krepitev parlamentarne komponente diplomacije. "S številnimi parlamenti, mednarodnimi organizacijami in njihovimi delovnimi telesi DZ enakovredno sodeluje na več srečanjih ter predstavlja in zagovarja naša stališča," je dejala Klakočar Zupančičeva.

Zagotovila je, da bo DZ tudi v prihodnosti budno in zavzeto spremljal razmere v Ukrajini ter Izraelu in na palestinskih ozemljih in si po svojih močeh prizadeval za mir. Ob tem je opozorila, da v luči vremenskih ujm in nasilnih konfliktov v svetu nastajajo novi centri politične, gospodarske in vojaške moči. Ti delujejo na temelju partikularnih interesov po poti grobega tekmovanja, ki poglablja konfliktnost in antagonizme. "Zato je treba vrniti globalno reakcijo na nasilje in doseči globalne premike," je poudarila. Dodala je, da si morajo vsi politični in gospodarski akterji prizadevati za krepitev pooblastil ZN za tiste institucionalne mehanizme in instrumente, ki so sposobni preprečevati nasilje.

Po oceni Klakočar Zupančičeve izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN daje novo spodbudo za razpravo o ustreznem položaju in vlogi tega organa ZN, pa tudi Generalne skupščine ZN pri zagotavljanju miru in varnosti v kompleksnem mednarodnem varnostnem okolju.
Na posvet slovenskih diplomatov, že 27. po vrsti, bo v ponedeljek imel nagovor premier Robert Golob. Na posvetu bodo sodelovali vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Srečanje je po navedbah ministrstva zadnji dogodek v seriji celostnih priprav Slovenije na članstvo v Varnostnem svetu ZN, na njem pa se bodo osredotočili na globalne varnostne izzive in njihove regionalne posledice. Slovenija je bila za nestalno članico ključnega organa za zagotavljanja miru in varnosti v svetu izvoljena junija letos, njen mandat pa bo od 1. januarja prihodnje leto do 31. decembra 2025. Oktobra je pridobila status opazovalke, kar pomeni, da slovenski diplomati odtlej lahko prisostvujejo zasedanjem organa med pripravami za nastop mandata.
Tanja Fajon in Matjaž Han
Novice Fajonova in Han začenjata štiridnevni obisk v Južni Koreji
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva žalostna, da je bila parlamentarna diplomacija spregledana
Sabina Kajnč Lange
Mnenja Sabina Lange: Feministična zunanja politika ali kako vdahniti novo življenje slovenski diplomaciji
Ne spreglejte