SiolNET. Novice Slovenija
2,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za spolno nadlegovanje pri masaži mu je sodišče izreklo pogojno zaporno kazen

2,87

termometer

Spolno nadlegovanje
Foto: Thinkstock

Okrožno sodišče v Ljubljani je novembra lani fizioterapevta D. Š. spoznalo za krivega kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, saj se je leta 2016 v enem izmed športnih društev v Ljubljani neprimerno dotikal mladoletnega dekleta ter ga poljubil. Sodišče mu je izreklo eno leto pogojne zaporne kazni, ki pa ne bo izrečena, če v preizkusni dobi dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Lilijana Kozlovič Novice Spolno nasilje: vlada potrdila spremenjeno definicijo posilstva

Poleti 2016 se je D. Š. v enem izmed športnih društev v Ljubljani neprimerno vedel do takrat mladoletnega dekleta. Kot piše v sodbi, ki jo je vodilo Okrožno sodišče v Ljubljani pod vodstvom sodnice Deje Kozjek, je D. Š. kot fizioterapevt mladoletnici najprej masiral stopala, in sicer tako, da ji je rekel, naj se uleže na trebuh, nato je z gibi prišel do njene zadnjice. Kot navaja sodba, ji je rekel, naj sleče majico in odpne modrček. Dekletu je nato rekel, naj gre na kolena, rekoč, da je to bolje za hrbtenico.

Pogojna kazen

Hlače je mladoletnici dal še bolj dol in se je dotikal. Nato ji je rekel, naj se obrne, in ji dal zelo majhno brisačo, da si je zakrila prsi. Dotike je nadaljeval z masiranjem po trebuhu tako, da je brisača zdrsnila, in je videl dekletove prsi. Mladoletnice se je dotikal po predelu njenih nog in intimnih predelov ter šel z rokami tudi pod spodnjice. Masiral jo je tudi po vratu in po roki. Ob odhodu iz prostora jo je D. Š. ustavil in ji dal dva poljuba, na predela ust in lic.

Sodnica Kozjekova je prisodila, da je D. Š. s tem storil kaznivo dejanje kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Sodišče mu je izreklo pogojno obsodbo, in sicer eno leto pogojne zaporne kazni, ki pa ne bo izrečena, če v preizkusni dobi dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja. Ravno tako bo moral obtoženec oškodovani mladoletnici plačati premoženjskopravni zahtevek v višini 800 evrov.

Ja pomeni ja

Čeprav se je omenjeni primer zgodil leta 2016, sodni epilog pa je doživel štiri leta pozneje, nanj opozarjamo ob nedavnih dogodkih, ki so razkrili primere spolnega nadlegovanja študentk na ljubljanskih fakultetah. Vlada je sicer na seji prejšnji teden določila besedilo predloga novele kazenskega zakonika, ki pri posegih v spolno nedotakljivost prinaša model "ja pomeni ja".

Predlog prinaša spremembe pri definiciji kaznivega dejanja posilstva. Predlog prinaša spremembe pri definiciji kaznivega dejanja posilstva. Foto: STA Predlog novele prinaša nova prva odstavka 170. in 171. člena kazenskega zakonika, ki določata kaznivi dejanji posilstva in spolnega nasilja. Oba predlagana nova odstavka pomenita inkriminacijo posega v spolno samoodločbo osebe brez njene predhodne privolitve, kar je odmik od veljavnega modela prisile.

"Za obstoj kaznivega dejanja posilstva ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo ali zagroziti, in se tudi ne zahteva, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, saj mora žrtev pred kakršnimkoli spolnim dejanjem s tem soglašati in svojo privolitev konkludentno ali z besedami izraziti," piše v sporočilu po seji vlade.

Privolitev je po predlogu novele opredeljena kot posledica svobodne volje osebe, kar pomeni, da ta ne sme biti podrejena kakršnimkoli prisilnim okoliščinam v zvezi s svojo voljo. Dodan je tudi pogoj, v skladu s katerim mora biti oseba sposobna sprejeti tako odločitev za spolnost. S tem so izločeni primeri žrtev, ki so mlajše od 15 let, za katere se domneva, da soglasja k spolnosti ne morejo podati.

Mia Skrbinac Novice Mia Skrbinac vložila uradno prijavo spolnega nadlegovanja

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin