Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2021,
7.25

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

28

Natisni članek

vlada Ministrstvo za pravosodje spremembe kazenski zakonik posilstvo

Četrtek, 25. 2. 2021, 7.25

3 leta, 2 meseca

Spolno nasilje: vlada potrdila spremenjeno definicijo posilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

28

Lilijana Kozlovič | Predlog prinaša spremembe pri definiciji kaznivega dejanja posilstva. Na fotografiji pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. | Foto STA

Predlog prinaša spremembe pri definiciji kaznivega dejanja posilstva. Na fotografiji pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič.

Foto: STA

Vlada je na včerajšnji seji določila besedilo predloga novele kazenskega zakonika in ga poslala v državni zbor. Predlog prinaša spremembe v poglavju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na način, da za obstoj kaznivega dejanja posilstva ne bo več nujno, da je storilec uporabil silo. Vlada je določila tudi besedilo predloga novele zakona o državnem tožilstvu.

Predlog novele prinaša nova prva odstavka 170. in 171. člena kazenskega zakonika, ki določata kaznivi dejanji posilstva in spolnega nasilja. "Oba predlagana nova odstavka pomenita inkriminacijo posega v spolno samoodločbo osebe brez njene predhodne privolitve, kar je odmik od veljavnega modela prisile.

Za obstoj kaznivega dejanja posilstva ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo ali zagroziti, in se tudi ne zahteva, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, saj mora žrtev pred kakršnimkoli spolnim dejanjem s tem soglašati in svojo privolitev konkludentno ali z besedami izraziti," piše v sporočilu po seji vlade.

Privolitev je po predlogu novele opredeljena kot posledica svobodne volje osebe, kar pomeni, da ne sme biti podrejena kakršnimkoli prisilnim okoliščinam v zvezi s svojo voljo. Dodan je tudi pogoj, v skladu s katerim mora biti oseba sposobna sprejeti tako odločitev za spolnost. S tem so izločeni primeri žrtev, ki so mlajše od petnajst let, v zvezi s katerimi se domneva, da soglasja k spolnosti ne morejo podati.

Posilstvo
Novice Posilstvo nezavestne ženske ni posilstvo, ker se ni upirala? #video

Sodišča spolno dejanje štela za posilstvo le, če je storilec uporabil silo

Na ministrstvu za pravosodje so o navedenih spremembah začeli razmišljati po nekaj sodbah sodišč, ki so zelo ozko obravnavala spolno nasilje in so sledila praksi, da se neko spolno dejanje lahko šteje za posilstvo le, če storilec uporabi silo, da pride do spolnega dejanja.

Vlada je danes določila tudi besedilo predloga novele zakona o državnem tožilstvu, ki se nanaša na delovanje Evropskega javnega tožilstva, ki preko dveh evropskih delegiranih tožilcev v Republiki Sloveniji preiskuje in preganja kazniva dejanja iz pristojnosti Evropskega javnega tožilstva.

Predlagane spremembe določajo pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev − določitev zavarovanca, zavezanca in osnove za vključitev v nacionalni sistem socialnega zavarovanja, konkretizirajo tudi zahtevano raven znanja delovnega jezika Evropskega javnega tožilstva, poroča STA.

Posilstvo
Novice Spreminja se definicija posilstva: model "ne pomeni ne" z dopolnitvijo
Ne spreglejte