Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2021,
18.34

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

2

Natisni članek

Varna vožnja merjenje hitrosti Hitrost policija

Sreda, 21. 4. 2021, 18.34

2 leti, 12 mesecev

Vseevropska akcija SPEED

Kako vzorni vozniki so Slovenci sredi maratona merjenja hitrosti? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

2

V sklopu vseevropske akcije SPEED pod vodstvom Evropske mreže prometnih policij ROADPOL je več kot 200 policistov na 589 vnaprej objavljenih lokacijah po Sloveniji merilo hitrost. Kako vestno so se Slovenci držali omejitev, preverite v videoposnetku. 

Slovenska policija
Novice Nov dan, novo ogrožanje policistke na Celjskem

Maraton merjenja hitrosti policisti pri nas opravljajo že sedmo leto zapored in pri tem opažajo, da je na ta dan v primerjavi z dnevi, ko izvajajo redne kontrole, zelo malo prekoračitev hitrosti.

"Vozniki so seznanjeni tako s potekom akcije kot tudi verjetno z lokacijami, kar se rezultira v tem, da je promet umirjen," pravi Borut Božič. | Foto: Printscreen PlanetTV "Vozniki so seznanjeni tako s potekom akcije kot tudi verjetno z lokacijami, kar se rezultira v tem, da je promet umirjen," pravi Borut Božič. Foto: Printscreen PlanetTV "Ta današnji nadzor poteka, bom rekel, nekako pričakovano glede na izkušnje iz zadnjih let, sploh z medijsko podporo vas, novinarjev, se pozna vsako leto, da so vozniki seznanjeni tako s potekom akcije kot tudi verjetno z lokacijami, kar se rezultira v tem, da je promet umirjen, da vozniki vozijo v skladu s predpisi," pravi Borut Božič s PU Ljubljana.

Policija prometna nesreča
Novice Drama v Celju: voznik BMW-ja bežal in skoraj zbil policistko

Namen ni kaznovanje, pač pa spreminjanje navad voznikov

V vseevropski akciji SPEED pod vodstvom Evropske mreže prometnih policij ROADPOL je pri nas sodelovalo več kot 200 policistov. Osnovni namen današnjega maratona ni kaznovanje, ampak spreminjanje navad voznikov, z njim pa želijo doseči, da bi vozniki tak način vožnje obdržali tudi potem, ko se poostren nadzor zaključi. 

Da gre pri tej akciji resnično za ozaveščanje voznikov, potrjujejo tudi opozorilni letaki, ki jih delijo policisti. "Letaki so neke vrste opozorila, da si vozniki lahko preberejo, kako na primer vplivajo uporaba mobitela, prekoračitev hitrosti ali pa neuporaba varnostnega pasu na varnost v cestnem prometu," je povedala Marjana Ban s PP Domžale.

Jani Ivanuša
Novice Poslanec SNS vozil opit, Jelinčič meni, da gre za maščevanje

Poostren nadzor hitrosti bo potekal vse do konca tedna. | Foto: Tamino Petelinšek/STA Poostren nadzor hitrosti bo potekal vse do konca tedna. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poostren nadzor hitrosti vse do konca tedna

Tistim, ki so kljub napovedani akciji in objavljenim mestom meritev hitrost prekoračili, so policisti tudi danes izdajali kazni in opozorila. "Policisti lahko izdajamo opozorila storilcem prekrškov v primeru, kadar niso stranska sankcija kazenske točke oziroma so prekrški milejše oblike oziroma niso neznatnega pomena," še dodaja Banova.

Sredino 12-urno maratonsko merjenje so zaključili ob 18. uri, kljub temu pa bodo policisti hitrost poostreno nadzirali še vse do konca tedna. 

Več o tem, kako dobro so vozniki upoštevali omejitve, pa v zgornjem videoposnetku.

traktor
Novice S traktorjem zapeljal v prepad
policija radar
Avtomoto Znanih je 589 lokacij: tukaj danes policisti merijo hitrost
Ne spreglejte