SiolNET. Novice Slovenija
4,27

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Vrhovno sodišče zavrnilo Jankovića: KPK postopal pravilno in zakonito

4,27

termometer

Zoran Janković, Janez Koščak
Foto: Bojan Puhek

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića postopala pravilno in zakonito. S tem se je končal večletni postopek nadzora Jankovićevega premoženjskega stanja, so sporočili s KPK.

Zoran Janković, Janez Koščak Novice Sodišče prejelo obtožnico zoper Jankovića in druščino #video

Revizijo, ki jo je vložil ljubljanski župan Zoran Janković, je vrhovno sodišče zavrnilo kot neutemeljeno. S tem so bila bo navedbah KPK izkoriščena vsa redna in izredna pravna sredstva.

Janković odločitve sodišča še ni prebral in je zato še ne more komentirati, je dejal v izjavi za medije ob odprtju Prekmurskega trga v Ljubljani.

Večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije

Janković je najprej na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdal novembra 2015. KPK je ugotovil, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208 tisoč evrov transakcij je KPK ugotovil izrazita korupcijska tveganja.

Zoran Janković, Janez Koščak Novice Janković: Dokazal bom svojo nedolžnost #video

Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Je pa KPK novembra 2015 prišel do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Vrhovno sodišče je sicer maja lani že zavrnilo Jankovićevo pritožbo v tem primeru. Kot je takrat pojasnil predsednik KPK Boris Štefanec, sodišče ni pritrdilo Jankoviću, da KPK po prejemu odločbe vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi smela več nadaljevati, ker da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat.

Zoran Janković vložitev kandidature Novice Janković: Ne potrebujem programa in ni mi treba dajati obljub #foto

Komentarji

25

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • pesbanny / 19.08.2019. ob 17:43 +13 - 3

  Sami smo krivi če pustimo ,da nam srbski mafijaš vlada v svoji maniri v našem glavnem mestu .Da nam krade center Ljubljane in ga da v fevd svojim privržencem ( večinoma srbskih korenin) da tam prodajajo droge, se gredo prostiucijo in točijo alkohol mladin ,ki potem nabasani kot star mornar posedajo po0 bregovih Ljubljanice

  +13 - 3
 • slov1ec / 19.08.2019. ob 17:51 +11 - 2

  In spet bo poln širokega nasmeha ( prekleto dobro ve, zakaj ! ) spet izjavil, kako " se veseli obravnave na sodišču ..." In potem se bo solznih oči zahvalil še štabu odvetnikov... ( le čemu advokati, če RES ni kriv, saj vseskozi zatrjuje, da verjame in zaupa sodstvu ?? )

  +11 - 2
 • ehnaton / 19.08.2019. ob 18:17 +10 - 2

  In kaj zdaj. Nobenih posledic ugotovitve KPK ni in jih ne bo. Niti dokazov ni potrebno uničevati, ker sodba Vrhovnega sodišča ne odloča praktično o ničemer, korupcijska tveganja pač niso kaznivo dejanje kot je izsiljevanje spolnih uslug in jemanje podkupnine. Čestitke ne Jankoviću, temveč njegovim podpornikom, se ve katerim.

  +10 - 2
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin