Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 12. 2023,
14.44

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

žled sneg poplave vreme

Sobota, 2. 12. 2023, 14.44

4 mesece, 3 tedne

V večjem delu države sneži, na Kredarici v dveh dneh meter in pol snega #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
sneg, Ljubljana |  Sneženje se je spustilo do nižini, zajelo je tudi prestolnico. | Foto Mojca Zorko/STA

Sneženje se je spustilo do nižini, zajelo je tudi prestolnico.

Foto: Mojca Zorko/STA

Po pestrem vremenskem dogajanju je Slovenijo popoldne od severa prešla hladna vremenska fronta, meja sneženja se je hitro spuščala in se v večjem delu države spustila do nižin, je na omrežju X objavila Agencija RS za okolje. Na Kredarici je medtem v zadnjih dveh dneh zapadlo skoraj meter in pol novega snega, so dodali.

Iz Zreč poročajo tudi o žledu, ki je nastal na okoli 700 metrih nadmorske višine. Savinja je na območju Mozirja poplavila hišo, na območju Laškega pa tri podvoze in lokalno cesto. Sprožili so se trije zemeljski plazovi. Gasilci so imeli veliko dela tudi zaradi poškodovanih ostrešij, podrtih dreves in zalitih prostorov. Dež bo zvečer prešel v sneg tudi marsikje po nižinah. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Do jutra bodo padavine ponehale

Ponoči bodo padavine postopno slabele in do jutra ponehale, najkasneje v jugovzhodni Sloveniji. Jutranje temperature bodo od -4 do 2, v alpskih dolinah okoli -6, ob morju do 4 stopinj Celzija.

V nedeljo se bo že zjutraj od severozahoda zjasnilo. Ponekod po nižinah bo nastala megla. Čez dan bo večinoma jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 9 stopinj Celzija, še navaja agencija za okolje.

Savinja na območju Mozirja poplavila stanovanjsko hišo

Obilno deževje in močan veter sta tudi danes povzročila več težav.

Kot je objavila uprava za zaščito in reševanje, so enote gasilcev in drugih služb danes večinoma še odpravljale posledice petkovega neurja z močnim vetrom in obilnim deževjem. V povezavi s tem in novimi dogodki je bilo skupno 85 intervencij na 80 lokacijah, največ na območju regijskih centrov za obveščanje Kranj, Ljubljana, Celje, Nova Gorica in Slovenj Gradec.

Večinoma je šlo za sanacijo poškodovanih ostrešij objektov, odstranjevanje podrtega drevja, črpanje meteorne vode iz poplavljenih prostorov ter prekrivanje plazišč.

Zaradi razmočenosti terena so se sprožili trije zemeljski plazovi, dva na območju Laškega in eden na območju Radovljice. Na območju Mozirja je reka Savinja poplavila stanovanjsko hišo, na območju Laškega pa tri podvoze in lokalno cesto. Na območju Kranjske Gore je zaradi udara strele zagorelo drevo.

Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih skupno 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

V Piranu so ob 8.50 zaradi visokega plimovanja sprožili sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo najnižje dele obale.

Zaradi žleda se je na območjih občin Ribnica na Pohorju in Ruše podrlo skupno 23 dreves, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Čez dan snežilo že na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju

Na severu države se je že začelo ohlajati, spuščati pa se je začela tudi meja sneženja. Arso navaja, da je na višinskih meteoroloških postajah že začelo snežiti, o prvih snežinkah poročajo tudi iz Koroške, Štajerske in iz Prekmurja.

Napoved se uresničuje. Na Koroškem, v Prekmurju in ponekod na Štajerskem je dež hitro prešel v sneg. Glede na radarsko...

Posted by Neurje.si on Saturday, December 2, 2023

Medtem poplavljajo oziroma se razlivajo nekatere reke po Sloveniji. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je Savinja poplavila eno hišo v naselju Loka pri Mozirju, sicer pa ne poplavlja v takšnem obsegu, da bi ogrožala objekte. Narasla Savinja se seli proti Celju, a tam ne pričakuje nič posebnega, razen kakšnega zalitega podvoza, kar pa so tudi napovedovali.

Savinja je med Ljubnim in Lučami že zelo visoka in je že blizu tega da poplavi cesto.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Saturday, December 2, 2023

 

Tudi informacij o plazovih, ki bi ogrožali kakšen objekt ali infrastrukturo, po njegovih besedah še ni. "Lahko pa se plaz pojavi tudi nekaj dni po deževju, zato je še vedno potrebna previdnost," je dejal Šestan. Reke se sicer po njegovih besedah umirjajo.

vrt, zima, sneg
Novice To se nam lahko zgodi v soboto

Težave povzroča tudi veter

Po Sloveniji nekaj težav povzroča tudi veter, ki je poškodoval nekaj streh in podrl kakšno drevo, a po Šestanovih besedah ni povzročil nič alarmantnega.

V prihodnjih urah lahko reke na Koroškem, Sava Dolinka in Soča še nekoliko narastejo, do večera pa bodo začele upadati, pričakuje Arso. Sava bo v srednjem toku, kjer so možna manjša razlivanja, naraščala še do večera, v spodnjem toku pa tudi v prvem delu noči.

Pretok reke Drave na meji z Avstrijo se bo do večera še nekoliko povečal, Drava se bo v zgornjem toku v manjšem obsegu razlivala. Ponoči in jutri se bo visokovodni val pomikal proti spodnjemu toku, kjer v noči na nedeljo pričakujejo razlivanja.

Led sneg avto zima cesta
Avtomoto Zaradi snega ponekod upočasnjen promet

Za gorenjsko in savinjsko regijo izdano oranžno opozorilo pred poplavami

Arso je za gorenjsko in savinjsko regijo sicer izdal oranžno opozorilo pred poplavami. Geološki zavod pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države.

V nedeljo bodo reke večinoma upadale. Naraščala bo Krka, Ljubljanica pa bo imela ustaljen pretok. Ojezerjene površine kraških polj se bodo povečevale. Vodnatost rek v večjem delu države bo velika, izhaja iz hidrološkega opozorila Arsa.

V petek precejšnje težave zaradi vetra in dežja

Obilno deževje in veter, ki je pihal v sunkih tudi do 70 kilometrov na uro, sta že v petek zajela predvsem severozahodni del Slovenije, Notranjsko in Dolenjsko ter deloma osrednjo Slovenijo. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe, poškodovan je bil tudi električni daljnovod, gasilci so morali ponekod iz poplavljenih objektov črpati vodo.

Preberite še:

Sneg v Ljubljani
Novice Najprej sneg in poledica, na Jadranu "potop", v petek pa neverjetna otoplitev #video
Sneg
Novice Na terenu zimske službe, jutri preobrat in temperature do 20 stopinj Celzija
Andrej Velkavrh, oddaja Argument
Novice Meteorolog Velkavrh: Snega v nižinah do konca tega tedna ne pričakujemo
Ne spreglejte