Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
11.45

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

Natisni članek

Andrej Velkavrh meteorologija padavine dež sneg prognoza ARSO vreme

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 11.45

3 mesece

Meteorolog Velkavrh: Snega v nižinah do konca tega tedna ne pričakujemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31
Andrej Velkavrh, oddaja Argument | "V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo zniževala, a težko je napovedati, ali bodo padavine prej ponehale ali se bodo ponekod še pojavile kot sneg. Po hribovitih predelih bo zagotovo snežilo," je o vremenskem dogajanju v noči na soboto povedal meteorolog Andrej Velkavrh. | Foto Bojan Puhek

"V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo zniževala, a težko je napovedati, ali bodo padavine prej ponehale ali se bodo ponekod še pojavile kot sneg. Po hribovitih predelih bo zagotovo snežilo," je o vremenskem dogajanju v noči na soboto povedal meteorolog Andrej Velkavrh.

Foto: Bojan Puhek

"Edina možnost za to je sobota, a to je še vprašljivo, za zdaj ne kaže, da bi padlo toliko padavin, da bi se pojavila snežna odeja. Če že, tanka, a tudi to ostaja vprašanje," je za Siol.net o možnostih snežnih padavin v nižinah ob koncu tedna povedal dežurni meteorolog agencije za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. Kot je dodal, se bodo od sobote jutranje temperature spustile pod ledišče, čez dan pa bo nekaj stopinj nad ničlo. Ponekod v višjih delih Slovenije pa je pokrajino zasnežilo že danes. Spodnje fotografije so posneli na Mrzlem vrhu nad Žirmi. 

"Trenutno je nad Slovenijo topla fronta, pred hladno fronto pa se je oblačnost zaradi jugozahodnika že povečala nad zahodno Slovenijo, iz nje bo začelo pozno popoldne ali pa zvečer tudi deževati. Ponoči se bo dež razširil nad vso Slovenijo, a le prehodno, padavin ne bo veliko. Malce izrazitejše bodo le na jugu, od približno pet do deset milimetrov, drugod pa manj," je povedal dežurni meteorolog agencije za okolje Andrej Velkavrh.

Meja sneženja bo nad 800 metri, ponekod pa tudi višje. "V Ratečah bi se morda lahko sneg mešal z dežjem, a vseeno bo tam padavin malo," je povedal.

Danes bodo najvišje dnevne temperature od dve do osem, na Primorskem od osem do 12 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arsa. 

"Že jutri dopoldne oziroma zjutraj bodo na severozahodu padavine hitro ponehale, proti vzhodu se bodo padavine hitro umikale. Kakšnih bistvenih razjasnitev ne bo, vmes pa se bo lahko oblačnost trgala, morda se bo kje za krajši čas pokazalo sonce. Popoldne in zvečer bodo verjetno nastajale tudi plohe in nevihte zaradi zelo mrzlega zraka v višinah, ozračje bo nestabilno. Plohe ne bodo pogoste, lahko pa ob njih kljub petim ali šestim stopinjam Celzija dež preide v sneg, a to bo lokalno in kratkotrajno," je povedal Velkavrh.

V petek bo meja sneženja lahko tudi nad dva tisoč metri. V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo sicer zniževala, a težko je napovedati, ali bodo padavine prej ponehale ali se bodo ponekod še pojavile kot sneg. Po hribovitih predelih bo zagotovo snežilo. | Foto: Shutterstock V petek bo meja sneženja lahko tudi nad dva tisoč metri. V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo sicer zniževala, a težko je napovedati, ali bodo padavine prej ponehale ali se bodo ponekod še pojavile kot sneg. Po hribovitih predelih bo zagotovo snežilo. Foto: Shutterstock

Sreda bo lepa in jasna

V noči na sredo se bo proti jutru razjasnilo. Zjutraj bo ponekod mogoča tudi megla. "Drugače pa bo sreda lepa in jasna. Že v noči na četrtek pa se bo spet pooblačilo in v četrtek zjutraj bo na zahodu začelo deževati. Dež se bo hitro razširil nad osrednjo Slovenijo. V noči na petek bo zajel vso državo, tako da bo petek deževen," je dodal.

V petek meja sneženja nad dva tisoč metri

V petek bo tako meja sneženja lahko tudi nad dva tisoč metri. "V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo sicer zniževala, a težko je napovedati, ali bodo padavine prej ponehale ali se bodo ponekod še pojavile kot sneg. Po hribovitih predelih bo zagotovo snežilo. Verjetno se bo meja sneženja spustila pod tisoč metrov, a koliko pod to mejo, je za zdaj težko napovedati. Potem sledi krajša prekinitev in v soboto še ena precej manjša pošiljka padavin, takrat pa bi lahko tudi snežilo, a od količine padavin je odvisno, ali bo kje tudi pobelilo in zapadlo nekaj centimetrov. To je zdaj še odprto vprašanje," je povedal dežurni meteorolog. 

Sneg. Zima. Sneženje.
Novice Najprej ohladitev, nato morda sneg do nižin
vreme, sneg, Goričko
Novice Del Goričkega pobelil sneg
Sonce, otoplitev
Novice Čaka nas izrazita otoplitev
Ne spreglejte