Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2022,
6.40

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

temperature veter Slovenija napoved vreme

Petek, 18. 3. 2022, 6.40

2 leti, 1 mesec

Vreme: uprava za zaščito izdala posebno opozorilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
sprehod gozd narava družina poletje | Vreme bo ugodno, a še vetrovno. Še vedno opozarjajo na veliko požarno ogroženost v naravnem okolju.  | Foto Thinkstock

Vreme bo ugodno, a še vetrovno. Še vedno opozarjajo na veliko požarno ogroženost v naravnem okolju.

Foto: Thinkstock

Danes bo na Primorskem povečini sončno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, čez dan bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V sosednjih pokrajinah bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, bolj sončno bo ob Jadranu. Tam bo pihala zmerna, v Kvarnerju močna burja, ki bo jutri nekoliko oslabela.

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, burja bo čez dan nekoliko oslabela. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo vzhodni veter. Jutranje temperature bodo od –4 do 2, ob morju in na Goriškem okoli 4, najvišje dnevne okoli 10, na Primorskem do 15 stopinj Celzija. V sosednjih pokrajinah bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, bolj sončno bo ob Jadranu. Tam bo pihala zmerna, v Kvarnerju močna burja, ki bo jutri nekoliko oslabela.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno. Še bo pihal veter vzhodnih smeri.

Opozorilo !

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Razmere v gorah: nevarnost snežnih plazov povsod majhna

Nevarnost snežnih plazov je zaradi ponovne ohladitve povsod majhna, 1. stopnje.

Snežna odeja je večinoma dobro povezana. Le na strmih, prisojnih pobočjih se lahko sproži kakšen majhen kložasti plaz ali pa ga sprožite ob večji obremenitvi predvsem od poznega dopoldneva do poznega popoldneva. Ker je spet bolj mrzlo, se je povečala nevarnost zdrsa.

Ob ohladitvi je sneg spet pomrznil in se utrdil. Le ponekod v senčnih grapah je lahko še nekaj napihanega snega, ki ni dobro povezan in je mehek. Vetru izpostavljene lege so spihane, tudi do kopne podlage.

Na prisojnih pobočjih je v sredogorju marsikje že kopno ali pa je snega malo. Čez dan se ojuži le pod okoli 1.300 metri nadmorske višine na osončenih legah, kjer pa je snega že malo. | Foto: Manca Ogrin Na prisojnih pobočjih je v sredogorju marsikje že kopno ali pa je snega malo. Čez dan se ojuži le pod okoli 1.300 metri nadmorske višine na osončenih legah, kjer pa je snega že malo. Foto: Manca Ogrin

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Ničta izoterma je na nadmorski višini okoli 1.200 metrov. Jutri bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni veter. V nedeljo bo pretežno jasno, v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju občasno zmerno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni do jugovzhodni veter. Še malo hladneje bo. V ponedeljek bo v višinah že nekoliko topleje. Jasno bo, pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

Precejšnja nevarnost zdrsa 

Snežna odeja je stabilna in povečini trda. Kljub ohladitvi pa se bo snežna odeja čez dan na prisojnih pobočjih sredogorja nekoliko ojužila, ponoči pa pomrznila. Precejšnja je nevarnost zdrsa. Od nedelje dalje bo vreme jasno, zato bo sonce močno. V nedeljo zaradi nizkih temperatur še ne bo kaj dosti vplivalo na snežno odejo, od ponedeljka dalje pa se bo sneg čez dan na prisojnih pobočjih spet bolj ojužil in postal manj stabilen, nižje bo tudi kopnel. Večjih sprememb v plazovnih razmerah torej do ponedeljka ne bo, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje. 

puščavski prah Španija 16032022
Novice Puščavski prah nas bo spremljal do petka, pomaknil se bo v ta del Slovenije #video #foto
Prams
Novice Ukrajina žaluje, to se je znašlo na trgu #vŽivo
Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Od kod srbska ljubezen do Putina? #intervju
angelina jolie
Trendi Angelino Jolie skrbijo posledice vojne za otroke
Begunci Ukrajina
Novice Slovenija in vsa Evropa pomagata s komunikacijskimi storitvami
Novice Na Reki zasegli megajahto ukrajinskega oligarha
Mladi ukrajinski judoisti v Sloveniji.
Sportal Mladi Ukrajinci ušli vojni in v Sloveniji skušajo uresničiti svoje sanje
Anders Besseberg IBU
Sportal Zajetna pomoč IBU ukrajinskim športnikom
Ne spreglejte