Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

Vrhnika Kemis

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 10.59

6 let, 6 mesecev

Bomo v prihodnje ob večjih požarih iskali pomoč v tujini? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Kemis | Foto STA

Foto: STA

Medresorska delovna skupina, zadolžena za analizo posledic majskega požara v podjetju za ravnanje z nevarnimi odpadki Kemis na Vrhniki, danes končuje z delom. Napovedujejo nadaljnji biomonitoring ter vzorčenje mleka na kmetijah z območja požara, Kemis pa bo moral nadaljevati s sanacijo potoka Tojnica.

Srečko Šestan, vodja civilne  zaščite, je uvodoma pojasnil, da je bila emdresorska skupina ustanovljena za usklajeno delo in komuniciranje. Skupina je odprla (zdaj že zaprto) informacijsko pisarno na vrhniški občini in dežurni telefon za informiranje občanov ter na teren poslala mobilne enote.

Šestan in tudi drugi sogovorniki so povedali, da je vrhniško okolje močno obremenjeno s starim industrijskim onesnaženjem. "To sicer ni bilo delovno področje naše skupine, bo pa verjetno to naloga za vlado, to ali kakšno drugo."

Z izjemo Tojnice je po mnenju Šestana analiza pokazala, da so vplivi manjši kot se je zdelo na začetku. Ali je temu res tako, bo pokazal biomonitoring. "Upam, da bo res tako," je dejal Šestan.


Preberite še:

"Ali lahko zahtevam odškodnino zaradi zdravstvenih tveganj ob požaru?" #Kemis

"Zavzemali se bomo, da se Kemis odstrani z Vrhnike"

Anarhija po požaru v Kemisu: na koga se lahko Vrhničani še zanesejo?

Kemis: Uradno neškodljiv obrat, v katerem pa je gorel 14 let prepovedani herbicid?


Posnetek novinarske konference:

Kaj sledi?

Medresorska skupina z današnjim dnem končuje z delom, sta se pa ministrstvi za okolje in obrambo dogovorili, da bodo pripravili postopkovnik za nadaljnje ukrepe, med katerimi je Šestan danes naštel:

- biomonitoring: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo uradu za kemikalije predlagal vključitev prebivalcev območja Vrhnike v projekt humanega biomonitoringa za nadzor obremenjenosti ljudi zaradi izpostavljenosti nevarnim snovem, je pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen. Kdo bo to financiral, Šestan ni znal povedati, češ da to ni v pristojnosti medresorske skupine;

- sanacijo Tojnice in spremljanje sedimentov v Tojnici ter Ljubljanici: direktor Arso Joško Knez je dejal, da požar ni imel dolgoročnega vpliva na zrak v Vrhniki, imel pa je katastrofalne posledice na potok Tojnica, ki ga mora po njegovih besedah Kemis sanirati;

- dodatno vzorčenje mleka: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo še naprej spremljala vtzroce pri kmetih na vplivnem območju požara. omejitev še vedno obstaja za krmo na ožjem območju požara;

Okoljska inšpekcija do zdaj ni zahtevala odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis. Po trenutni zakonodaji mora namreč inšpekcija podjetju najprej naložiti popravljalne ukrepe, če teh ne izvede, pa lahko  predlaga Agenciji RS za okolje odvzem dovoljenja, je pojasnil Knez in dodal, da so zakonska določila po njegovem preozka. | Foto: STA , Okoljska inšpekcija do zdaj ni zahtevala odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis. Po trenutni zakonodaji mora namreč inšpekcija podjetju najprej naložiti popravljalne ukrepe, če teh ne izvede, pa lahko predlaga Agenciji RS za okolje odvzem dovoljenja, je pojasnil Knez in dodal, da so zakonska določila po njegovem preozka. Foto: STA ,

Zamrznili vzorce krvi gasilcev

Predstavnica Kliničnega inštituta za medicino dela, družine in športa Metoda Dodič Fikfak je dejala, da končujejo s pregledi 300 gasilcev. prihodnji teden pride na vrsto 43 kriminalistov. Pregledali so tudi delavce komunale ter delavce, ki so sanirali Tojnico. Analizirali so vzorce iz Tojnice ter vzorce gasilskh oblek.

O gasilcih je dejala, da "akutnih povečanj katerih koli snovi ni bilo zaznati, bodo pa gasilce spremljali tudi v prihodnjih leth zaradi možnosti dolgoročnih vplivov". Dodala pa je, da ima pet do deset odstotkov gasilcev težave, ki "jih lahko pripisujemo tudi posledicam požara". Natančneje ni pojasnila.

Inštitut bo napisal poročilo ter ga najprej, verjetno v začetku septembra, predstavil gasilcem. Vsem so tudi zamrznili vzorec krvi za primer, če bi v prihodnje izvedeli kaj več podrobnosti o vplivih. 

Video: Planet TV


V prihodnje po analize v tujino?

Sklep skupine je tudi, da je treba izboljšati komunikacijo z javnostjo in pohitriti postopke analiz vzorcev. Kot je dejal Jernej Drofenik z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so analize potekale dolgo, ker niso vedeli, kaj je gorelo in kaj točno iskati v vzorcih, pravijo. "Enostavno je vzeti vzorec, a vsak analitik bo vprašal, kaj naj analizira," je dejal. Dodal pa je, da so tudi postopki za analize dioksinov dolgotrajni, poleg tega so vzporedno potekali inšpekcijski postopki, ki terjajo svoje postopke, je dejal.

Na dolgotrajno čakanje na analize je opozoril tudi šef civilne zaščite Šestan , ki je dejal, da bo potrebno v prihodnje razmisliti, ali bi bilo dobro za take primere angažirati koga iz tujine za čim hitrejši potek analiz.

Državne analize: Onesnaženje predvsem posledica starih bremen

Spomnimo, da je v podjetju v lasti velenjskega Gorenja zagorelo sredi maja, požar pa je sprožil veliko dvomov okoliškihj prebivalcev in tudi dela strokovne javnoosti zaradi suma velikega vpliva na okolje.

Državne službe večjih vplivov niso ugotovile. Medresorska delovna skupina, oblikvana po požaru, je tako pred dvema tednoma sporočila, da so vzroci trave - in s tem paša živali - varni. Tudi rezultati analiz kokošjih jajc, odvzetih v neposredni bližini pogorišča, so pokazali skladnost z zakonskimi zahtevami, jajca so torej primerna za uživanje. Prvi pregledi gasilcev prav tako niso pokazali, da bi imeli zaradi požara zdravstvene posledice. Analize tal pa so ponekod pokazale tudi opozorilne vrednosti težkih kovin, a naj bi bilo onesnaženje posledica starih bremen.

Inšpekcija začasno ustavila Kemis, Vrhničani vztrajajo pri izselitvi

Prejšnji teden je vrata zaprla tudi  informacijska pisarna na Vrhniki, saj v zadnjih dveh terminih ni bilo nobenega obiska. Vrhniški župan Stojan Jakin pa je ob sklepnih dejanjih "analitičnega" dela sanacije - ta bo sicer trajala še leta - napovedal, da bo občina vztrajala pri izvajanju občinskih sklepov. Eden od teh predvideva izselitev Kemisa.

"Kako se bosta obnašala država in Kemis, ne vem. Povezali se bomo tudi z odvetniki, ki imajo izkušnje s tem," je prejšnji teden za Planet TV dejal Jakin.

Kot je danes dejal šef Arso Joško Knez, Kemis trenutno zaradi odločbe okoljske inšpekcije na Vrhniki ne deluje. Kemis se je sicer na odločbo pritožil, a ni uspel. Knez pa je povedal tudi, da okoljska inšpekcija ni podala zahteve za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Po trenutni zakonodaji mora namreč inšpekcija podjetju najprej naložiti popravljalne ukrepe, če teh ne izvede, pa lahko  predlaga Agenciji RS za okolje odvzem dovoljenja, je pojasnil in dodal, da so zakonska določila po njegovem preozka ter da ministrstvo pripravlja spremembe zakonodaje.

Nanut: Sanacijski načrt za potok Tojnica pripravljen

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je za STA povedal, da so sanacijski načrt za Tojnico oddali v petek zvečer, na zadnji dan 14-dnevnega roka, ki ga je določilo ministrstvo za okolje. Poudaril je, da si v podjetju prizadevajo, da ta ostane na Vrhniki. Olja, emulzije in ostale tekočine bi vrhniški Kemis lahko začel sprejemati septembra, je dodal.

Emil Nanut | Foto: STA , Foto: STA ,

Nanut je opozoril, da bi za selitev podjetja z Vrhnike na katerokoli drugo alternativno lokacijo znova potrebovali pet let, saj bi morali ponovno pridobiti vsa dovoljenja. Torej je izbira "ali Kemis na Vrhniki, ali Kemisa ni več," je bil slikovit.

Sanacijo podjetja so po besedah Nanuta razdelili v dve glavni fazi. Prva, ki obsega sanacijo dela, ki ni bil neposredno izpostavljen požaru, to je skladišče tekočin, bi bila po Nanutovih besedah lahko zaključena septembra.

Kriminalistična preiskava o vzroku požara po njegovih navedbah še ni končana. STA

Vrhničani zadržano ob končnem poročilu po požaru v Kemisu

Župan občine Vrhnika Stojan Jakin je zadovoljen z rezultati analiz v poročilu medresorske skupine za usklajevanje aktivnosti po požaru v Kemisu, a je hkrati napovedal, da bo občina zagotovila sredstva za vzporedne analize. Prav tako jih skrbi prihodnost, zato vztrajajo, da je Kemis treba seliti. V civilni iniciativi za zdaj poročila ne komentirajo.

Stojan Jakin | Foto: STA , Foto: STA ,

"Problem je v tem, da smo jo tokrat odnesli zelo poceni, v primeru, da Kemis ostane na Vrhniki, pa je potencialna nevarnost še vedno prisotna. Obrat Kemisa je preblizu naselja. V podobni situaciji, v kateri gasilci in vsi ostali udeleženci ne bodo uspešni, lahko pride do bistveno drugačnih rezultatov," je opozoril Jakin.

Ob tem je dodal, da spoštuje odločitve občinskega sveta in civilne iniciative, da je treba Kemis premakniti na drugo, "bolj sprejemljivo lokacijo". Jakin je ob tem napovedal, da bo občina Vrhnika zahtevala, da gredo aktivnosti agencije za okolje (Arso) v smeri zahteve za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja: "Do konca se bomo borili, da se lokacija zamenja. Nismo proti Kemisu, smo pa proti tej lokaciji." STA

Ne spreglejte