Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
18.07

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

požar gasilci Kemis

Torek, 20. 6. 2017, 18.07

6 let, 10 mesecev

Pregledi gasilcev ne kažejo, da bi imeli ti posledice zaradi gašenja v Kemisu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
kemis | Foto STA

Foto: STA

Gasilci, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu, se večinoma odločajo za usmerjene preglede na inštitutu za medicino dela, kot je bilo pričakovano, pravi vodja inštituta Metoda Dodič Fikfak. Pregledi bodo tako trajali vsaj še prvi teden julija. Zdajšnji rezultati pa ne kažejo, da bi imeli zaradi požara zdravstvene posledice.

Usmerjene zdravstvene preglede na Inštitutu za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so gasilci začeli prejšnji torek. Po besedah vodje inštituta Metode Dodič Fikfak jih na dan pregledajo 12, so pa malce presenečeni nad odzivom, saj je bilo v začetku rečeno, da se bo pregleda udeležilo okoli 120 gasilcev, zdaj pa jih bo še več. Tako bodo preglede izvajali vsaj še prvi teden v juliju, lahko tudi dlje, je povedala vodja inštituta.

Z gasilci so se najprej sestali skupinsko in jim pojasnjevali, kaj lahko pričakujejo od pregleda, čemu so bili izpostavljeni in kakšna so tveganja. Kot je dejala, so imeli gasilci ogromno vprašanj, debata je trajala dve uri.

Pregled opravljata dva zdravnika

Zdaj se nadaljujejo pregledi, pri katerih sodelujeta dva zdravnika. En zdravnik gasilca natančno vpraša o njegovi izpostavljenosti pri požaru, kje je gasil požar oziroma v kakšni vlogi je sodeloval pri intervenciji. Zanima ga tudi, kdaj so se vključili v intervencijo, kakšna je bila njihova oprava in obleka, kateri del so gasili in tako dalje.

Drugi zdravnik pa izvede klinični pregled. Pri vsakem bolniku opravijo tudi zelo natančno spirometrijo oziroma merjenje pljučnega volumna, prav tako mu vzamejo kri, pri čemer del vzorca dajo na biokemične preiskave, del pa shranijo in zmrznejo, če bi lahko morda naknadno odkrivali kaj, česar zdaj ne vedo. Če bi pri katerem od gasilcev ugotovili, da ima težave, ga bodo še naprej obravnavali.

Akutnih težav do zdaj ni bilo

Težave se lahko pri gašenju takšnih požarov pokažejo že isti ali naslednji dan, takrat so to akutne težave, obstajajo pa tudi odložene težave, ki se kažejo v prvih treh mesecih. Če bi bili izpostavljeni visokim koncentracijam prašnih delcev, kar je značilno za velike požare, bi po besedah Dodič-Fikfakove lahko pričakovali akutni ali pa odloženi bronhiolitis, a je možnost za drugega zelo majhna.

Pri gorenju nevarnih snovi lahko nastanejo prašni delci različnih velikosti, manjši od 10 mikronov, od 2 mikronov in nanodelci. Pri tem požaru je bilo veliko ogljika, saj so gorela organska topila, lahko pa bi šlo še za specifične primesi, če gorenje ne bi bilo popolno, je pojasnila.

"Akutnih težav do zdaj ni bilo, torej nimamo podatka, da bi kdor koli doslej iskal pomoč zaradi bronhiolitisa," je dejala. Tudi sicer glede na dosedanje rezultate preiskav po njenih besedah ni mogoče posledic povezovati s tem požarom.

NIJZ poziva družinske zdravnike k skrbni obravnavi težav

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili poziv Združenju zdravnikov družinske medicine, da občane Vrhnike v primeru akutnih težav v povezavi z majskim požarom v Kemisu sprejmejo in jih skrbno obravnavajo. Ob tem pa mirijo, da na podlagi trenutnih podatkov kroničnih učinkov na zdravje prebivalcev ne pričakujejo.

Dokončne rezultate bodo predstavili septembra

Dokončne rezultate pregledov bodo imeli po koncu pregledov. Glede na to, da bo večina gasilcev takrat na dopustu, so se dogovorili, da jim bodo rezultate predstavili septembra. Če bi pa pri komurkoli ugotovili kakšna odstopanja oziroma težave, ga bodo o tem obvestili v enem tednu.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja, v intervenciji pa je med drugim sodelovalo 261 gasilcev iz 24 prostovoljnih gasilskih društev. Na dan požara so v Kemisu skladiščili 1.402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od vseh nevarnih odpadkov jih je dobrih 456 ton zgorelo oziroma jih je ogenj oplazil.

Ne spreglejte