Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
17.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Natisni članek

odpadki onesnaženje požar Stojan Jakin Vrhnika Kemis

Torek, 4. 7. 2017, 17.03

6 let, 6 mesecev

"Zavzemali se bomo, da se Kemis odstrani z Vrhnike"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Stojan Jakin | Foto STA

Foto: STA

Vrhniški župan Stojan Jakin po zaprtju informacijske pisarne in pred predstavitvijo zaključnega poročila o vplivih požara v Kemisu na okolje, ki je načrtovana za petek, napoveduje prizadevanja za izselitev podjetja za ravnanje z nevarnimi odpadki.

Analize vplivov požara so večinoma končane. Medresorska delovna skupina, ustanovljena po majskem požaru v Kemisu, je prejšnji teden sporočila, da so vzroci trave - in s tem paša živali - varni.

Tudi zadnji rezultati analize kokošjih jajc, odvzetih v neposredni bližini pogorišča, so pokazali skladnost z zakonskimi zahtevami, jajca so torej primerna za uživanje. Prvi pregledi gasilcev prav tako niso pokazali, da bi imeli zaradi požara zdravstvene posledice. Analize tal pa so ponekod pokazale tudi opozorilne vrednosti težkih kovin, a naj bi bilo onesnaženje posledica starih bremen.

"Kemis in država se bosta gotovo zavzemala za obstoj na Vrhniki, saj so potrebovali osem let, da so pridobili dovoljenja za to lokacijo, nadomestne pa trenutno nimajo," meni vrhniški župan Stojan Jakin, ki pa dodaja, da to na namere vrhniške občine, ki se bo borila za izselitev podjetja, ne vpliva. | Foto: STA , "Kemis in država se bosta gotovo zavzemala za obstoj na Vrhniki, saj so potrebovali osem let, da so pridobili dovoljenja za to lokacijo, nadomestne pa trenutno nimajo," meni vrhniški župan Stojan Jakin, ki pa dodaja, da to na namere vrhniške občine, ki se bo borila za izselitev podjetja, ne vpliva. Foto: STA , Zbirno poročilo do konca tedna

Medresorska delovna skupina naj bi do konca tega tedna pripravila zaključno poročilo, v katerem bo navedla pregled opravljenih aktivnosti in rezultate opravljenih analiz agencije za okolje, uprave za varno hrano ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vključili bodo tudi napotke pristojnim institucijam.

Včeraj je sicer vrata zaprla informacijska pisarna na Vrhniki, saj v zadnjih dveh terminih ni bilo nobenega obiska.

Vrhniški župan za izselitev Kemisa

Vrhniški župan Stojan Jakin ob sklepnih dejanjih "analitičnega" dela sanacije - ta bo sicer trajala še leta - napoveduje, da bo občina vztrajala pri izvajanju občinskih sklepov. Eden od teh predvideva izselitev Kemisa. "Kako se bosta obnašala država in Kemis, ne vem. Povezali se bomo tudi z odvetniki, ki imajo izkušnje s tem," napoveduje Jakin.

Onesnažena tla bo treba po njegovem mnenju nekako sanirati ali pa "ljudem razložiti, kaj lahko na taki zemlji pridelujejo in česa ne".

Več v spodnjem videu.

 

Ne spreglejte