Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2020,
7.02

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Natisni članek

Jelko Kacin Janez Janša Janez Janša Koronavirus virus

Sreda, 25. 3. 2020, 7.02

4 leta, 1 mesec

Gantar: V naslednjih dneh pričakujemo še večje število okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci vlade povedal, da vrhunca epidemije novega koronavirusa v Sloveniji še ne moremo napovedati. Kot je povedal, v naslednjih dneh pričakujejo rast števila bolnikov s covid-19. Minister za delo Janez Cigler Kralj je pojasnil, da so prve primere okužb danes potrdili tudi v domovih starostnikov v Ljubljani in Naklem. Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja za zdaj ni, glede aktivacije člena 37.a zakona o obrambi, ki bi vojski dal razširjena pooblastila za nadzor na južni meji, pa je napovedal posvetovanja s poslanskimi skupinami.

Na današnji dopoldanski novinarski konferenci vlade je govorec vlade Jelko Kacin najprej povedal, da je vlada v celoti prevzela odgovornost za obvladovanje krize, ki jo je v Sloveniji povzročila epidemija novega koronavirusa. "Vsa ministrstva obvladujejo razmere, zato ni več potrebe za delovanje kriznega štaba," je dejal Kacin. Ekipe, ki so sodelovale v kriznem štabu, se bodo v celoti integrirale v že obstoječe organe. "Kriznega štaba nimamo več in ga ne potrebujemo. Vlada se je popolnoma utirila," je dejal Kacin.

Koronavirus
Novice V Sloveniji pet mrtvih zaradi koronavirusa. Okuženih 526. #video

Gantar: Vrhunca epidemije v Sloveniji še ne moremo napovedati

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da vrhunca epidemije novega koronavirusa v Sloveniji v tem trenutku še ne morejo napovedati. Ob tem je sicer dejal, da v prihodnjih dneh pričakujejo rast števila bolnikov. Za novim koronavirusom je v Sloveniji do zdaj umrlo pet ljudi. "Zadnja smrt je bila danes zabeležena v domu starejših občanov v Šmarju pri Jelšah," je pojasnil Gantar.

Po zadnjih podatkih je bilo pri nas potrjenih 528 primerov okužb, od tega 73 pri zdravstvenih delavcih. V torek so testirali 1.243 ljudi, število novih potrjenih okužb se je povečalo za 50. Skupaj so po besedah Gantarja do zdaj opravili 16.113 odvzemov brisov. "V Sloveniji smo še vedno precej pri vrhu držav z največjim številom odvzetih brisov," je pojasnil minister.

Jelko Kacin o razlogih za prenehanje delovanja kriznega štaba. Video: Planet.


Dodal je, da je za bolnike s covid-19 v slovenskih bolnišnicah trenutno na voljo 539 bolniških postelj. To zmogljivost po besedah ministra na račun zmanjševanja rednih programov lahko povečamo na tisoč postelj. "Danes zjutraj je bilo zasedenih 72 od 539 postelj. Na intenzivnih terapijah je 14 bolnikov, kjer je na razpolago 56 bolniških postelj," je razložil Gantar.

Trend naraščanja števila bolnikov se je po njegovih besedah nekoliko umiril: "Od 19. marca smo imeli hospitaliziranih 55 bolnikov, danes jih je 72. Vidite, da število ni več eksponentno, kot je bilo na začetku, je pa to varljiv podatek. Pričakuje se večje število obolelih in ukrepe, ki so bili sprejeti, je treba dosledno upoštevati:" Če ukrepov in navodil državljani ne bodo upoštevali, se lahko situacija hitro poslabša, je opozoril minister za zdravje.

Nove okužbe v domovih starostnikov v Naklem in Ljubljani

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pojasnil, da so na ministrstvu dnevno v stikih z izvajalci socialnovarstvenih storitev na terenu in v socialnovarstvenih zavodih. Po njegovih besedah so razmere najbolj kritične v metliškem in šmarskem domu starostnikov.

"Prvi primer dveh novih okužb, in sicer ene zaposlene in enega oskrbovanca, smo dobili danes iz Doma starejših občanov Preddvor, enota v Naklem. Tudi Dom starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik ima eno potrjeno okužbo pri zaposleni," je povedal Cigler Kralj.

Kot je pojasnil, se iz Klinike Golnik v dom starostnikov v Metliki medtem vračajo trije stanovalci, ki so se zaradi okužbe s covid-19 zdravili na Golniku. "Njihovo stanje se je toliko izboljšalo, da nimajo več znakov okužbe. Do nadaljnjega bodo preventivno v sobah za izolacijo," je razložil minister za delo.

Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so razmere najbolj kritične v domovih starostnikov v Metliki in Šmarju pri Jelšah. | Foto: STA , Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so razmere najbolj kritične v domovih starostnikov v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Foto: STA ,
Ob tem je minister zagotovil, da so sistemi socialnih pomoči vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa. Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrok v šolah, poroča STA.

V primeru čakanja na delo je Cigler Kralj spet pojasnil, da delavcu pripada 80 odstotkov neto plače. Država bo v takem primeru pokrila vse prispevke in celotno 80-odstotno nadomestilo plače. Izpostavil je tudi, da bo za samozaposlene, ki nimajo zaposlenih, država pokrila prispevke in 70 odstotkov minimalne plače, kar znaša okoli 470 ali 490 evrov. Krizna pomoč za te samozaposlene bo tako dosegla skoraj 900 evrov na mesec, navaja STA.

Trendi Princ Charles je okužen s koronavirusom #video

Gantar: Bolnišnice poskušamo povezati na najbolj ključnih področjih

Težave po besedah Gantarja še vedno predstavlja zagotavljanje zaščitne opreme in razpoložljivega kadra tako v bolnišnicah kot tudi v domovih za starejše: "Ko bo na razpolago dovolj zaščitne opreme, bomo njeno uporabo širili tudi na druga področja zunaj zdravstvenega sistema in socialnih zavodov."

Tomaž Gantar o novih ukrepih v bolnišnicah. Video: Planet.


Po njegovih besedah je bilo treba zmanjšati redne programe, da se lahko zagotovi proste zmogljivosti in ustrezen zdravstveni kader: "Princip sprememb gre v smeri, da poskušamo bolnišnice povezati v smislu enotne slovenske bolnišnice na najbolj ključnih področjih. Imamo opredeljene strokovnjake, ki so odgovorni za celotno področje Slovenije za področje intenzivne nege, koordinatorje na področju vseh bolnišnic, ki morajo na tem področju delovati kot ena bolnišnica."

Vrha epidemije še ne moremo napovedati, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. | Foto: STA , Vrha epidemije še ne moremo napovedati, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: STA ,

Na vprašanje, ali drži, da na ljubljanski infekcijski kliniki pričakujejo novo zdravilo za covid-19 iz Japonske, je Gantar odgovoril, da so se prek diplomatskega predstavništva obrnili tudi na Japonsko za zdravilo, ki je predvideno za zdravljenje covid-19. "Trenutno sicer večina držav uporablja zdravila, ki jih imamo tudi mi v strokovnih smernicah in jih tudi imamo na razpolago v zadostni količini. To sta klorokin in kaletra tablete," je še pojasnil minister za zdravje.

Plaža v Španiji
Novice Lahko višje temperature ustavijo pohod novega koronavirusa v Evropi? #video

Hojs: Za zdaj ni potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medtem povedal, da notranje ministrstvo dnevno spremlja izvajanje odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih. Kot je pojasnil notranji minister, vlada razmišlja o dodatnih ukrepih omejevanja gibanja, vendar pa v tem trenutku to po njeni oceni še ni potrebno. "V tem trenutku potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj Republike Slovenije ni," je dejal Hojs in dodal, da državljani odlok o prepovedi zbiranja upoštevajo v največji mogoči meri.

Hojs: Za zdaj ni potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja. Video: Planet.


"Na sosednjem Hrvaškem je podoben ukrep tik pred sprejemom ali je že bil sprejet. V sosednji Italiji so to tudi že naredili. V Sloveniji tega v naslednjih dveh dneh ne načrtujemo. Če bo vaša stopnja zrelosti takšna, kot je bila do zdaj, nam tega ne bo treba vpeljati," je pojasnil notranji minister.

Za zdaj ni potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja, je povedal notranji minister Aleš Hojs. | Foto: STA , Za zdaj ni potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Foto: STA ,

Policija je po njegovih besedah v teh dneh opravila več kot pet tisoč nadzorov mest, javnih krajev in drugih možnosti zbiranja ter ugotovila relativno malo kršitev. Prav tako so glede morebitnih kršitev prejeli malo prijav občanov: "Če te številke zberemo in analiziramo, lahko ugotovimo, da je kršitev manj kot dva odstotka tistih, ki so bili preverjeni. Ta številka je opogumljajoča."

Prebivalce je notranji minister ob tem spet pozval, naj ostanejo doma. Spomnil je tudi na možnost gibanja, a dodal, naj rekreacija poteka na primerni razdalji in ne v skupinah. Prednost pri tem naj imajo starejši, je dodal Hojs.

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Tudi bolniku v Sloveniji dali zdravilo, ki bi lahko pomagalo pri zdravljenju okužbe s koronavirusom #video

"Slovenija ne sme postati žep"

Vlada je po njegovih besedah na včerajšnji večerni seji določila nov ukrep, in sicer vzpostavitev mejnih kontrolnih točk na meji z Avstrijo: "Gre za identičen ukrep, ki ga že nekaj časa izvajamo na meji z Republiko Italijo." Kot je pojasnil minister, so se za to odločili, da Slovenija ne bi postala žep za delavce migrante, ki se zaradi pomanjkanja dela vračajo iz Zahodne v Vzhodno Evropo.

V Ljubljani in drugih mestih se je po njegovih besedah v zadnjih dneh zbralo večje število tujih državljanov, predvsem iz Srbije. Gre pretežno za gradbene delavce in njihove družine, ki jim je bila vrnitev v Srbijo z odlokom o tamkajšnjem zaprtju meja onemogočena, je povedal Hojs.

Hojs: Z aktivacijo člena 37.a zakona o obrambi bomo počakali. Video: Planet.


"Računamo, da bo ta zadeva danes sanirana. Vsi državljani so danes nameščeni v telovadnici na Ježici. Ob 15. uri krene prvi konvoj proti Srbiji, čez 12 ur še naslednji. Z jutrišnjim dnem popoldne naj bi bili vsi v žepu ujeti delavci v Sloveniji na poti domov v Srbijo," je pojasnil Hojs. Ker gre po njegovih besedah za problematiko, ki se lahko kmalu spet pojavi, so se odločili za uvedbo nadzora na meji z Avstrijo: "Slovenija ne more postati žep, zato bomo naredili vse, da do te problematike v naslednjih dneh ne pride."

Konvoji za Srbijo na pot izpred športne dvorane Ježica

Zveza Srbov Slovenije je pozvala vse Srbe, ki so na ozemlju Slovenije, želijo pa v Srbijo, da pridejo do športne dvorane Ježica v ljubljanskih Savljah. Od tam bosta predvidoma danes in v četrtek krenila dva organizirana konvoja prek Hrvaške v Srbijo. Po ocenah slovenskih oblasti je v Sloveniji zaradi zapor meja zaradi novega koronavirusa obtičalo okoli 400 Srbov.

V Sloveniji so omenjeni državljani Srbije obtičali po tem, ko je srbska vlada v nedeljo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa zaprla svoje meje za vse, tudi za svoje državljane, ki so se iz tujine vračali domov. Nekateri so v Sloveniji že skoraj teden dni. Samo na mejnem prehodu Gruškovje jih je obtičalo okoli 50, je sporočila Zveza Srbov Slovenije. (STA)

Indija
Novice Najbolj oster ukrep do zdaj: doma mora ostati 1,3 milijarde ljudi #video

"Vojske ne potrebujemo na slovenskih cestah, nujno pa jo potrebujemo na južni meji"

Kot je pojasnil, je na seji vlade predlagal tudi aktivacijo člena 37.a zakona o obrambi, s čimer bi Slovenski vojski dali razširjena pooblastila za pomoč pri varovanju slovensko-hrvaške meje. "Predlog je bil z dnevnega reda vlade umaknjen, dogovorili smo se, da opravimo razgovore z vsemi poslanskimi skupinami. Slovenske vojske ne potrebujemo na slovenskih cestah in v mestih, nujno pa jo potrebujemo na naši južni meji," je povedal minister.

Video: Planet TV

Dodal je, da je vojska na južni meji potrebna zaradi razbremenitve policije. Po dogovoru z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem so namreč policiste razdelili v tako imenovane tretjinske slote. Tretjini policistov so odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. S tem želijo preprečiti širjenje virusa med policisti. Če bo del policistov zbolel, pa jih lahko tudi nadomestijo z zdravimi. Pri nadomeščanju policistov bi uporabili pomoč vojske, je po poročanju STA pojasnil Hojs.

Po njegovih besedah so na slovensko-hrvaški meji v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani zaznali povečan pritisk prebežnikov. "Migrantov, ki bi oboleli s koronavirusom, še nismo zaznali, se je pa vdor migrantov v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za več kot 70 odstotkov," je še pojasnil Hojs.

Ne spreglejte