Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2020,
11.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

UKC Maribor UKC Ljubljana virus Tomaž Gantar Koronavirus

Sreda, 25. 3. 2020, 11.30

4 leta

V Sloveniji pet mrtvih zaradi koronavirusa. Okuženih 526. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

V Sloveniji je do danes zaradi koronavirusa umrlo pet oseb. Zadnja žrtev prihaja iz doma upokojencev v Šmarju pri Jelšah. Okuženih je skupno 526 oseb, od tega 73 zdravstvenih delavcev. Opravljenih je bilo 16.113 testiranj. "Število obolelih bo v naslednjih tednih zagotovo še naraščalo, a od nas je odvisno, kako hitra bo ta rast, zato je pomembno, da se še naprej držimo sprejetih ukrepov," je poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar.

Iz bolnišnic so po pojasnilih ministra za zdravje Tomaža Gantarja do danes odpustili nekaj deset ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.  Gantar je še dejal, da je do zdaj potrjenih 528 okužb. Medtem pa na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da je bilo do 24. marca do 24. ure opravljenih 16.113 testiranj, od tega je bilo 528 pozitivnih testov. Gre pa za 526 oseb, saj so test pri nekaterih ponavljali, piše STA.

V UKC Ljubljana enajst bolnikov na intenzivni enoti

Kot so sporočili iz ljubljanske infekcijske klinike, trenutno obravnavajo 42 bolnikov, okuženih s koronavirusom, od tega se 33 bolnikov zdravi na navadnem oddelku in enajst v intenzivni enoti.

Infektologinja Mateja Logar ob tem pojasnjuje, da se od bolnikov, ki se zdravijo v intenzivni enoti, pri treh zdravstveno stanje izboljšuje in so v postopku odvajanja od respiratorjev. "Upam, da bo naslednjih dneh lahko že kdo izmed njih samostojno dihal. Za  zdaj poteka vse po relativno optimističnih načrtih oziroma pričakovanjih, bomo pa ob koncu tedna videli, kakšno bo stanje in ali bo ta trend še vedno tako ugoden," je povedala Logarjeva.

V ljubljanskem UKC imajo na voljo 138 respiratorjev. | Foto: Thinkstock V ljubljanskem UKC imajo na voljo 138 respiratorjev. Foto: Thinkstock

Na vprašanje, kakšne so napovedi za prihodnji konec tedna, pa Logarjeva odgovarja tako: "Ukrepi so bili tako postavljeni. Na Kitajskem se je pokazalo, da se jim je po 12 dneh striktnih ukrepov stanje začelo umirjati. Mi smo zdaj pri desetem dnevu in konec tedna bo čas, ko se bo pokazalo, kako bo. Nekaj ljudi je bilo namreč še v stiku, odkar smo uvedli ukrepe, in ti še vedno lahko zbolijo. Po 14 dneh od uvedbe ukrepov se bo videlo, v katero smer gremo," je pojasnila.

Pogovor z infektologinjo Matejo Logar si lahko pogledate v posnetku spodaj:  

Za zdaj nam kaže dobro

Logarjeva je na popoldanski novinarski konferenci še povedala, da lahko samo s tem, da se držimo pravil, preprečimo to, kar se je zgodilo v Italiji. Za zdaj je stanje pri nas stabilno, smo na začetku epidemije in nas lahko stanje še preseneti. Ampak na srečo in ker se držimo pravil, smo v Sloveniji upočasnili potek okužbe in tako omogočili boljše delovanje zdravstvenega sistema. 

V ljubljanskem UKC na voljo 138 respiratorjev

Sicer pa imajo v ljubljanskem kliničnem centru na voljo 138 respiratorjev. Ob tem je generalni direktor Janez Poklukar dejal, da se za potrebe zdravljenja bolezni covid-19 trenutno uporablja deset naprav.

"Pripravljenih imamo že dodatnih 26, 12 pa jih še pripravljamo. Za zdravljenje pacientov z novim koronavirusom bo tako na voljo 48 respiratorjev. Seveda pa bomo v naslednjih fazah sledili epidemiološki situaciji," je med drugim dejal Poklukar. Holding Slovenskih elektrarn je danes UKC Ljubljana doniral še dva prenosna respiratorja.

Poklukar tako še enkrat vse državljanke in državljane poziva, da se držijo izdanih navodil, "kajti samo to nas pelje do končnega cilja, to pa je obvladovanje števila bolnih v okviru zdravstvenih resursov, ki jih imamo, saj si ne želimo scenarijev iz okolice".

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Tudi bolniku v Sloveniji dali zdravilo, ki bi lahko pomagalo pri zdravljenju okužbe s koronavirusom #video

V UKC Maribor štirje oboleli v kritičnem stanju

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so sporočili, da je pri njih trenutno hospitaliziranih 16 bolnikov, ki so okuženi z novim koronavirusom. Štirje so na intenzivni negi in dihajo s pomočjo respiratorja. 

Zdravniške organizacije vlado pozivajo k pravočasni zagotovitvi zaščitne opreme

Zdravniški organizaciji in panožna sindikata vlado pozivajo, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo. Standardi za varno delo v zdravstvu se kljub jasni zakonodaji po njihovih navedbah nižajo iz dneva v dan. Kot poudarjajo, primanjkuje ustreznih mask, zaščitnih plaščev, zaščite za oči in ustreznih rokavic.

"Kar je bilo še prejšnji teden nesprejemljivo, je v tem tednu zaradi pomanjkanja zaščitne opreme vsakdanja praksa," skupen poziv vladi začenjajo Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije – Fides, Zdravniška zbornica Slovenije in Mladi zdravniki Slovenije. Kot izpostavljajo, zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije bolezni covid-19.

Opozorili so tudi, da če širjenja okužbe v zdravstvenih ustanovah ne bomo zamejili, to predstavlja tempirano bombo za ponoven razmah epidemije v Sloveniji. "Da bi to preprečili, potrebujemo ustrezno zaščitno opremo," so jasni. Poleg zaščitne opreme je treba po njihovih besedah zagotoviti tudi ustrezne delovne pogoje za zdravstvene delavce.

"Povišana raven stresa in pomanjkanje spanca oslabita imunski sistem posameznika, kar pomeni, da je okužba z novim koronavirusom izjemno nevarna za izčrpane zdravstvene delavce, tudi če so sicer mladi in zdravi," svarijo. Menijo, da bi bilo treba za zaposlene, ki lahko pri delu z bolniki pridejo v stik z novim koronavirusom, zagotoviti možnost nastanitve zunaj doma in ustrezno poskrbeti za osnovne fiziološke potrebe po prehrani in spancu. (STA)

Hojs: Za zdaj ni potrebe po dodatnem zaostrovanju omejevanja gibanja

Vlada je medtem včeraj pozno zvečer sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstov ni več razlogov za njegovo delovanje.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci povedal, da drži dejstvo, da vlada oziroma ministrstvo za notranje zadeve dnevno spremlja izvajanje odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih. 

"V tem trenutku potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj Republike Slovenije ni," je dejal Hojs in dodal, da državljani trenutne ukrepe upoštevajo v največji mogoči meri.

Bruce Aylward
Novice Eden glavnih epidemiologov odgovarja, ali bo novi koronavirus kdaj povsem poniknil

 

Ne spreglejte