SiolNET. Novice Slovenija
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višje sodišče ugotovilo, da je primer Novič zastaral

1,21

termometer

Milko Novič
Primer Novič je pravnomočno zastaral, storilec umora Janka Jamnika pa ostaja neznan. Foto: Bojan Puhek

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo Milku Noviču, ki ga je obtožnica bremenila umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Ugotovilo je namreč, da je primer zastaral, poroča spletni portal N1.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 21. decembra lani Milka Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi umoril Janka Jamnika. Čeprav je obramba menila, da je zadeva zastarala, se je tožilstvo na sodbo pritožilo, višje sodišče pa je zdaj pritožbo zavrnilo, ker je ugotovilo, da je zadeva zastarala.

Sodnica ga je spoznala za krivega in mu dosodila 25 let zaporne kazni 

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta spoznala za krivega umora in mu dosodila 25-letno zaporno kazen, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Sodišče mu je prekinilo prestajanje kazni, v drugem sojenju je bil spoznan za nedolžnega 

Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom in mu prekinilo prestajanje kazni. V drugem sojenju pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvjezdan Radonjić, je bil Novič spoznan za nedolžnega. Zadeva je po pritožbi romala na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo, zadevo pa vrnilo v že tretje sojenje.

Storilec umora ostaja neznan 

Novi senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik je zaradi bližajočega zastaranja sojenje izpeljal v šestih mesecih in 21. decembra lani izrekel še drugo oprostilno sodbo. Tožilstvo se je na odločitev pritožilo, a ga je višje sodišče zdaj zavrnilo. Primer je tako pravnomočno zastaral, storilec Jamnikovega umora pa ostaja neznan.

Milko Novič Novice Milko Novič je tudi uradno oproščen umora Janka Jamnika Milko Novič Novice Novičevi odvetniki za nadaljevanje preiskave Jamnikovega umora Milko Novič Novice Novič po mnenju sodišča sposoben spremljati obravnave #video Milko Novič Novice Milko Novič konec junija spet na sodišče Milko Novič Novice Kakšna bo sodba? Novičev telefon in sledi smodnika spet pred sodišče. #video Milko Novič Novice Sodnik v pisni sodbi Noviču: Velik motiv za umor Jamnika bi lahko imel Stephan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin