Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
12.39

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

13

Natisni članek

Milko Novič sojenje Janko Jamnik umor

Petek, 3. 7. 2020, 12.39

3 leta, 9 mesecev

Novič po mnenju sodišča sposoben spremljati obravnave #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

13

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes začeli glavno obravnavo v tretjem sojenju Milku Noviču, obdolženemu umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novičeva obramba je sicer predlagala, da bi sodišče narok zaradi Novičeve odsotnosti preložilo, a predlogu ni bilo ugodeno. Že danes so v zadevi predvidena zaslišanja prvih prič.

Žiga Podobnik in Monika Poje, odvetnika Milka Noviča, sta predložila zdravniško potrdilo Novičeve osebne zdravnice, da se Novič ni sposoben udeležiti današnje obravnave, vse naslednje pa naj bi bil sposoben spremljati le dve ali tri ure dnevno. Zato sta predlagala, da sodišče narok preloži, poroča STA.

Milko Novič
Novice Tretje sojenje Milku Noviču pred novim senatom

Senat meni, da se Novič lahko udeleži naroka

V nadaljevanju današnjega prvega naroka v že tretjem sojenju je sodišče prešlo na branje Novičevega zaslišanja na policiji iz časa preiskave in zagovora pred sodiščem ob prvem sojenju, nato pa je zaslišalo Jamnikova starša, sestro in ženo. Starša in sestra so povedali, da jim je Jamnik zaupal, da ima težave z eno od nekdaj zaposlenih in Novičem (oba je inštitut odpustil, zaradi česar sta na delovno sodišče vložila tožbo), in Michelom Stephanom, ki ga je sodišče maja lani na prvi stopnji spoznalo za krivega napeljevanja k uboju enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Pri tem naj bi ga najbolj obremenjeval spor s prvo.

Vsem trem je tudi dejal, da mu grozijo, a konkretnih imen in groženj ni navedel. Je pa izrazil skrb, da se mu bo kaj zgodilo, predvsem teden ali dva pred smrtjo, ko naj bi se po besedah staršev tudi povsem spremenil. Nekoliko drugače pa je povedala Jamnikova žena. Mož neposredno pred umorom po njenih besedah ni bil drugačen kot sicer, prav tako ni izražal strahu, da bi ga ubili.

Sicer je vedela, da je imel Kemijski inštitut spora na sodišču z nekdaj zaposleno in Novičem. "Spor z Novičem ga je zelo bremenil, saj se je vseh obravnav udeleževal sam," je povedala. Ob tem je dodala, da je sicer Novič mesec ali dva pred smrtjo Jamnika izgubil vse postopke na sodišču. Glede nekdanjega zaposlenega na inštitutu Stephana pa je dejala, da je šlo za zadevo, ki je bila aktualna veliko let pred tem, piše STA.

Milko Novič
Novice Neuradno: višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo Noviču

Noviču sodijo zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta

Obtožnica Noviča bremeni, da je 16. decembra 2014 zvečer na ljubljanskem Viču umoril svojega nekdanjega šefa Jamnika, do katerega da je gojil zamere, ker je bil odpuščen s Kemijskega inštituta. Aprila 2017 je ljubljansko okrožno sodišče očitkom tožilstva pritrdilo in Noviča spoznalo za krivega ter mu izreklo 25 let zaporne kazen. Po pritožbi so konec leta 2017 enako ocenili višji sodniki, a je jeseni 2018, ko je bil Novič že v zaporu, vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v ponovljenem sojenju Noviča oprostil, tožilstvo se je na sodbo pritožilo na višje sodišče. To je letos spomladi sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo, že tretje sojenje.

Z novim sojenjem se sicer mudi. Ker zakonodaja določa, da očitki zastarajo dve leti po razveljavitvi pravnomočne sodbe na vrhovnem sodišču, naj bi zadeva zastarala oktobra, ker pa roki na sodiščih v času epidemije novega koronavirusa nekaj časa niso tekli, po mnenju državnega tožilstva zastara nekoliko pozneje, to je decembra, še navaja STA.

 

Ne spreglejte